25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Hans).
Karfiol nesmie chýbať vo vašom repertoári jarných a letných večerí. Uvarený vcelku a poliaty maslom a strúhankou alebo nakrájaný na hrubé plátky a grilované s aromatickým korením – obe verzie chutia vynikajúco. Tým však potenciál zeleniny nekončí. Najbežnejší spôsob prípravy karfiolu je uvariť ho v hrnci s vodou. Pri tejto činnosti sa však stretávame s intenzívnym zápachom, ktorý zelenina vydáva. Ako ho zneškodniť, aby všetci členovia domácnosti neutiekli tam, kde paprika rastie? Dáme vám tip.
Mal by sa karfiol počas varenia soliť?
Správne varenie karfiolu sa môže zdať ako tajné kulinárske umenie, ale v skutočnosti to tak nie je. Stačí dodržať niekoľko rád a zakaždým potešíte jeho chuťou a dokonalou konzistenciou. Ako uvariť karfiol, aby si zachoval všetky potrebné živiny? Základom je vybrať si správnu veľkosť hrnca a nenechať zeleninu príliš dlho vo vode. Kuchári odporúčajú vložiť karfiol do vriacej vody a zohrievať ho asi 15-20 minút.
Už v štádiu tepelného spracovania môžeme výrazne zlepšiť chuť zeleniny. Jedným z najčastejšie používaných korení je obyčajná soľ. K veľkej porcii zeleniny je najlepšie pridať tri plné lyžičky, ktoré jej dodajú výraznú chuť.
Trikom, ktorý nielen zlepší chuť, ale zároveň pomôže udržať karfiol snehovo biely, je pridať do vody štipku cukru alebo jednu lyžičku sódy bikarbóny. Už po prvom pokuse si všimnete, že varená zelenina vyzerá oveľa lepšie.
Patenty na neutralizáciu vône karfiolu
Chuť a zdravotné benefity karfiolu sú často zatienené nepríjemným zápachom, ktorý produkuje pri varení. Pre mnohých ľudí je tento zápach neznesiteľný, a tak sa vzdajú jedenia chutnej zeleniny. Ukazuje sa, že stačí použiť jeden z niekoľkých jednoduchých trikov, aby ste svoj nos a svoj domov oslobodili od charakteristickej arómy zeleniny. Aké suroviny by ste mali použiť na varenie čerstvého karfiolu?
- Mlieko – hoci sa spojenie tohto obľúbeného mliečneho výrobku s karfiolom môže zdať ako jednoduchý recept na katastrofu, účinky sú prekvapivé. Do vriacej zeleniny stačí pridať asi ½ šálky mlieka a nielenže sa úplne zbavíte nepríjemného zápachu, ale aj zvýrazníte chuť karfiolu.
- Jedlá sóda je produkt, ktorý má široké využitie nielen v kuchyni, ale aj v celej domácnosti. Stačí pridať jednu čajovú lyžičku do vriacej vody s karfiolom a okamžite zneutralizuje zápach stúpajúci z hrnca. Výhodou tejto ingrediencie je, že zaručí dokonale bielu farbu zeleniny.
- Korenie – kuchynské skrinky plné korenia umožňujú pripraviť početné chuťové kompozície. Niektoré z najobľúbenejších si rýchlo poradia s nepríjemným zápachom karfiolu. Kuchári najčastejšie používajú bobkový list, štipku muškátového orieška a dokonca aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
Ako použiť karfiolové listy?
Pri kúpe pekného karfiolu v obchode sa často doma divíme jednej veci. Sú listy karfiolu jedlé? Odpoveďou sme si takmer istí, no nie celkom. V mnohých domácnostiach končia zelené časti zeleniny ešte pred varením v koši. Ukazuje sa však, že pri správnej príprave môžu byť chutné aj zdravé. Listy karfiolu obsahujú okrem iného:
- vlákninu,
- vitamín C,
- vitamín A,
- kyselinu listovú,
- vápnik,
- draslík,
- selén.
Ako pripraviť listy karfiolu? Začnime tým, že ich dôkladne očistíme od zvyškov pôdy a iných nečistôt. V ďalšom kroku ich nakrájame na menšie kúsky, polejeme olivovým olejom a posypeme obľúbeným korením. Odporúčame použiť sladkú a štipľavú papriku, ako aj sušený rozmarín a tymian. Pripravenú odloženú zeleninu pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia 10 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako zabrániť vysychaniu mäsa na grile? Bude mäkké a šťavnaté
Bezlepkový chlieb len s niekoľkými prísadami. Moja noha už nikdy nevkročí do pekárne. Je to šialené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.