26.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Brett Jordan).
Nahradí kuracie perie v budúcnosti mäso? Čoraz viac ľudí sa prikláňa k obmedzeniu konzumácie mäsa v prospech iných alternatív. Niektoré z nich môžu prekvapiť. Hovoríme o produkte, s ktorým sa predtým zaobchádzalo len ako s výrobným odpadom.
Kuracie perie, podobne ako ľudské vlasy a nechty, sa skladá hlavne z tvrdého proteínu nazývaného keratín a je bohaté na výživné aminokyseliny. Každý rok sa v procese výroby hydiny spáli veľa ton kuracieho peria, pričom sa uvoľňujú škodlivé výpary, ako je oxid uhličitý a síra.
Nájdenie nového využitia by mohlo dramaticky znížiť plytvanie potravinami a kontamináciu. Tím výskumníkov prišiel s nápadom premeniť ich na produkt, ktorý je alternatívou mäsa.
Kuracie perie ako mäso? Vedci vyvíjajú špeciálnu technológiu
Na celom svete sa vyhodia milióny ton kuracieho peria. Sorawut Kittibanthorn je thajský vedec a podnikateľ pracujúci na zlepšení technológie premeny bielkovín z kuracieho peria na jedlé umelé mäso. Jeho myšlienkou je prispieť k výraznej redukcii odpadu, čo má v rámci ochrany životného prostredia veľký význam.
Sorawut odhaduje, že len v Európe sa vyhodí okolo 2,3 milióna ton peria, pričom toto číslo je oveľa vyššie v Ázii. Prototypové porcie „kuracieho mäsa“ a „steakov“ vyrobených z proteínu peria boli možné vďaka komplexnému 13-krokovému procesu hydrolýzy.
Proces začína dôkladným vyčistením kuracieho peria, jeho rozomletím na prášok a zmiešaním s kyselinou a keratínom. Konečným výsledkom je proteínová hmota, ktorá môže mať akúkoľvek príchuť.
Hathairat Rimkeeree, profesor potravinárskych vied, povedal pre NYPost: „Myslím si, že to má potenciál stať sa alternatívnym zdrojom potravy v budúcnosti.“
Ako chutia kuracie pierka? Novinárka sa podelila o svoje chuťové dojmy
Leah Collins zo CNN mala možnosť vyskúšať proteínový produkt z kuracieho peria počas ochutnávky v Londýne. Organizátori chceli demonštrovať všestrannosť produktu pochádzajúceho z odpadu. Menu obsahovalo okrem iného: klasický thajský tatarák s rybacou omáčkou a šalátom zo surového hovädzieho mäsa, v ktorom bolo mäso nahradené týmto proteínom.
„Napriek mojim predsudkom som bola milo prekvapená. Perie Kera bolo nezistiteľné a chutilo rovnako ako skutočné. Naozaj som si všimla len konzistenciu, ktorá mi prišla o niečo škrobovitejšia ako obyčajné hovädzie.“
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozbil vajce a nemohol tomu uveriť. Nie je to kúsok bielka alebo krvi. „Teraz sa budem báť“
Nakupujete zásoby a potom si nahrejete večeru na pare? Zle rozmrazujete mäso a strácate jeho kvalitu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.