28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23).
Rozložené listy monstery pomáhajú vytvoriť atmosféru exotickej džungle aj v byte v centre rušného mesta. Hoci je obľúbená, mnohí z nás sa stále dopúšťajú chýb, ktoré majú za následok, že rastlina sa zo dňa na deň zhoršuje. Prečo monstera žltne a ako tomu zabrániť? Musíte dbať na tri hlavné zásady pestovania.
Má monstera rada slnko?
Musíte začať miestom, kde bude umiestnený kvetináč s monsterou. Všeobecne platí, že teplota v bytoch je preň priaznivá. Dobre sa vyvíja pri teplote 18 – 23 °C. Hoci monstera potrebuje na svoj rast svetlo, nemá rada intenzívne slnečné žiarenie. Musí mať prístup k rozptýlenému svetlu, inak sa môže popáliť. Tmavá poloha zároveň spôsobí žltnutie listov monstery.
Prečo monstera žltne? Chyby pri zalievaní
Pri pestovaní črepníkových rastlín je dôležitý každý aspekt a mnohé z nich spolu priamo súvisia. Spomínaná tmavá poloha spôsobuje, že rastlina dlhšie hromadí vodu, čo môže viesť k jej ľahšiemu premokreniu. Dôležité pravidlo, ktoré treba mať na pamäti, je, že monstera znáša dočasné sucho lepšie ako prebytok vody.
Zalievať by sa mala až po vyschnutí vrchnej vrstvy substrátu. Žlté listy monstery sú veľmi často signálom, že rastlina sa zamokruje. Dôsledkom je nielen strata dekoratívnej hodnoty, ale aj hniloba koreňov. Ak k tomu dôjde, je potrebné listy meniace farbu odstrániť a celú rastlinu presadiť, pričom sa zbavíte poškodených koreňov – tie zhnednú alebo sčernejú a pravdepodobne sa objaví aj špecifický zápach.
Monstera žltne, pretože nemá dostatok živín
Aj ten najlepší substrát sa časom stáva čoraz sterilnejším. Ak rastlina rastie dlhý čas v jednom kvetináči bez výmeny pôdy, býva podvyživená. Výsledkom nedostatočného hnojenia pri pestovaní monstery sú aj žlté listy.
Posilňovanie tohto druhu musíte vykonať najmä na jar a v lete, keď je v období intenzívneho rastu. V obchodoch nájdete prípravky určené pre monsteru s podrobným návodom na ich použitie. Ak hľadáte domáce spôsoby hnojenia monstery, raz za mesiac použite na zalievanie vodu, ktorá zostala z varenia zeleniny, najlepšie koreňovej petržlenovej vňate. Je plná živín, ale nezabudnite, že v nej nesmie byť ani štipka soli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uvarte silnú esenciu, nechajte vychladnúť a zalejte monsteru. Nové listy sa rýchlo objavia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.