30.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lunamarina).
Predstavte si, že ste sa zrazu ocitli v Mexiku. Ste na teplej karibskej pláži, v diaľke hrá hudba Mariachi a čašník v sombrere podáva silnú tequilu. Ak ste sa tam túžili v rýchlom slede presunúť, skúste si vo svojej kuchyni zrekonštruovať chute Mexika a budete sa cítiť ako na dovolenke.
Mexická kuchyňa je plná chutí vyzretých na slnku. V posledných rokoch si získava popularitu aj v Európe. Keď si predstavíte typické chute, napadne vás kukurica, červená fazuľa a chilli papričky. Vďaka rastúcej popularite týchto chutí si môžeme mexické jedlá vychutnať bez toho, aby sme museli cestovať tisíce kilometrov. Pripravte si túto polievku a vaša rodina vás vynesie do nebies.
Kuchyňa oceňovaná po celom svete
Mexiko nie sú len nádherné pláže a živá hudba, ale aj vynikajúca kuchyňa, ktorú UNESCO v roku 2010 uznalo za nehmotné kultúrne dedičstvo. Nie je prekvapením, že spojenie dvoch kultúr, aztéckej a európskej prisťahovaleckej, vytvorilo pravé Mexiko plné chutí. Kuchyňa je veľmi rozmanitá, pretože každý región ponúka iné chute. Severné Mexiko je zamerané na jemnejšie jedlá s prídavkom mlieka, zatiaľ čo na juhu kraľujú ryby a exotické ovocie, ako aj rôzne nezvyčajné ingrediencie, napríklad mravčie vajíčka alebo pavúky. Na Slovensku sa nám pikantné jedlá spájajú najmä s bohatou chuťou. Nesmú chýbať čerstvé a voňavé bylinky, ako napríklad koriander, oregano, tymian alebo cesnak.
Medzi typické mexické jedlá patria:
- Tortilla – plochá okrúhla placka z kukuričnej múky;
- Tacos – tortilla s hovädzím mäsom, cibuľou, cesnakom a korením;
- Chilli con carne – jedlo z papriky, paradajok, cibule, cesnaku a mäsa, podávané s tortillami alebo ryžou;
- Burrito – tortilla plnená mäsovou náplňou;
- Nachos, čo sú kúsky tortilly pokryté roztaveným syrom, podávané s omáčkou z hydinového mäsa a fazule;
- Guacamole – avokádová pasta;
Ak chcete prekvapiť svoju rodinu, skúste pripraviť pikantnú mexickú polievku!
Ingrediencie:
- 0,5 kg mletého mäsa,
- konzerva kukurice,
- konzerva červenej fazule,
- plechovka bielej fazule,
- plechovka nakrájaných paradajok,
- balenie mletej sladkej papriky,
- plechovka krájaných paradajok,
- 2 stredne veľké cibule,
- 4 strúčiky cesnaku,
- paprika,
- 1,5 l bujónu,
- balíček korenia na mexické jedlá,
- chilli papričky,
- koriander,
- soľ a korenie.
Príprava krok za krokom:
Obsah všetkých plechoviek vrátane nálevu vylejte do veľkého hrnca. Kukuricu, červenú a bielu fazuľu a paradajky vložte do hrnca bez precedenia. Najlepšie je zaliať zeleninu vývarom (napr. slepačí vývar). Podľa chuti osolíme a okoreníme a pridáme polovicu balíčka sladkej papriky. Všetko spolu varte na miernom ohni. Mleté mäso orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľou a cesnakom a korením na mexické jedlá. Po niekoľkých minútach pridajte k mäsu aj nakrájanú papriku a smažte, kým zelenina nezmäkne.
Nakoniec do panvice pridajte podľa potreby zvyšok mletého korenia spolu s rozdrveným koriandrom a nakrájanými chilli papričkami. Všetko dôkladne premiešajte a presuňte do hrnca so surovinami na varenie. Ak chýba, môžete to celé ešte raz osoliť a okoreniť. Pri podávaní polievku podľa chuti ozdobte nasekaným koriandrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takéto lečo podáva moja svokra. Recept je založený na sladkej zelenine a pevnom mäsovom základe
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.