4.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic).
Je populárne, lacné a ľahko dostupné a zoznam jeho prospešných vlastností sa zdá byť nekonečný. O čom hovoríme? O droždí. Malé balenie, ktoré sa dá kúpiť v každom obchode s potravinami, skrýva množstvo cenných zložiek. Droždie, ak sa konzumuje správnym spôsobom a v správnom množstve, môže mať pozitívny vplyv na metabolizmus a činnosť čriev, zlepšiť stav vlasov a pleti a zmierniť príznaky alergií. Prečítajte si nasledujúci text a zistite, prečo by ste mali mať droždie vo svojej chladničke.
Vlastnosti droždia
Potravinárske droždie je živá jednobunková huba, ktorá sa živí jednoduchými cukrami, ktoré potrebuje na alkoholové kvasenie. Pri tomto procese vzniká etanol, ktorý sa používa pri výrobe alkoholických nápojov, a oxid uhličitý, ktorý umožňuje pečenie chleba. Pekárske a pivovarské kvasnice sú v podstate rovnaký typ kvasníc – líšia sa len formou a silou. Prvé sa dodáva vo forme lyofilizovaného prášku alebo stlačenej kocky a druhé najmä vo forme tabliet. Pivovarské kvasnice majú väčšiu výživovú hodnotu a silnejší účinok.
Je to skutočný poklad vitamínov a minerálov! Droždie nemá konkurenciu, pokiaľ ide o bohatstvo vitamínov skupiny B. Obsahuje aj množstvo minerálov, ako sú fosfor, zinok, horčík, jód, železo, draslík, selén a chróm. V jeho zložení nájdete biotín – zložku mnohých kozmetických prípravkov a výživových doplnkov určených na zlepšenie vzhľadu vlasov, pokožky a nechtov. Vďaka tomu všetkému sa tento výrobok používa nielen v potravinárskom priemysle, ale aj v kozmetike.
Musíme si uvedomiť, že nesmieme jesť surové pekárske droždie. Pred konzumáciou sa musí tepelne upraviť. V opačnom prípade nám v črevách začnú hnisať nežiaduce plesne a môže sa objaviť nepríjemné nadúvanie a pocit preplnenia, ako aj kožné problémy.
Vďaka množstvu živín obsiahnutých v droždí a jeho priaznivým účinkom ho môže konzumovať takmer každý. Existuje však niekoľko výnimiek. Neodporúčajú sa ľuďom trpiacim črevnými ochoreniami, kvasinkovými ochoreniami a ochoreniami štítnej žľazy. Podobné obmedzenie platí aj pre ľudí, ktorí sú na droždie alergickí.
Z droždia možno pripraviť nápoj, ktorý má priaznivý účinok na vlasy, pokožku a nechty.
Ako ho pripraviť?
- Prvým krokom je usmrtenie droždia zaliatím vodou s teplotou približne 70 stupňov Celzia. Neodporúča sa droždie zalievať vriacou vodou, pretože stratí veľa svojich cenných vlastností!
- Na prípravu pohára zmesi sa použije 30 g droždia (približne 1/3 kocky).
- Keďže nie každému vyhovuje chuť, možno ju vylepšiť pridaním napr. džúsu, čaju alebo mlieka.
- Dôležité je použiť prísady až po zaliatí droždia horúcou vodou.
Takto pripravený nápoj obsahuje dennú dávku droždia. Mal by sa piť denne alebo aspoň každé dva dni. Účinky kúry v podobe krásnych vlasov, pokožky a nechtov budú viditeľné už po niekoľkých týždňoch. Aby sa predišlo nežiaducim účinkom, nemalo by sa v nej pokračovať dlhšie ako tri mesiace. Po uplynutí tejto doby by sa mala urobiť prestávka v trvaní aspoň jedného mesiaca.
Drožďový nápoj pre metabolizmus a zdravé črevá
Akoby to nestačilo, pitie drožďového nápoja tiež podporuje metabolizmus a zlepšuje peristaltiku čriev. Je teda uznávaný ako prostriedok na účinnú podporu chudnutia. Droždie reguluje hladinu cukru v krvi, čo sa premieta do zníženej chuti do jedla. Má nízky obsah kalórií, takže nezvyšuje energetickú hodnotu nášho jedálneho lístka. Nemali by sme však očakávať, že na chudnutie stačí jednoducho vypiť napoj. Na to je potrebné kombinovať kúru s vhodnou diétou a fyzickou aktivitou.
Ale to nie je všetko! Pitie droždia vedie k posilneniu organizmu, dodáva silu a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Podporuje činnosť nervového systému, čo má veľký význam v čase veľkého stresu a únavy. Zlepšuje nielen schopnosť myslenia a koncentrácie, ale pomáha zmierňovať aj príznaky neurózy a depresie.
Drožďový nápoj spomaľuje šedivenie
Ak si myslíte, že tým sa zázračné vlastnosti kvasníc končia, ste na omyle! Drožďový nápoj spomaľuje šedivenie vlasov. Je to najmä vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B. Najmä jeden z nich, vitamín B5, má výnimočný účinok a pri pravidelnom užívaní môže dokonca znížiť množstvo šedivých vlasov. Dôležitý je aj upokojujúci účinok droždia na nervový systém – nie je predsa žiadnym tajomstvom, že stres môže spôsobiť šedivenie.
Maska z droždia pre krásnu pleť bez pupienkov
Krásna pleť bez nedostatkov? Je to možné nielen s droždím konzumovaným vo forme nápoja. Možno ho aplikovať aj zvonka. Stačí si pripraviť masku, ktorú úspešne používali už naše babičky. Je mimoriadne účinná a dá sa pripraviť za krátky čas takmer zadarmo.
- Zmiešajte 25 g droždia (1/4 kocky) na kašu s trochou teplého mlieka.
- Pripravenú masku naneste v hrubej vrstve na tvár a ďalšie postihnuté miesta – oblasť na chrbte alebo dekolte.
Zmes upokojuje podráždenie a vysušuje lézie, pričom čistí pokožku od nečistôt a vyhladzuje ju. Reguluje tiež vylučovanie kožného mazu. Aplikujte raz týždenne a čoskoro uvidíte výsledky.
Droždie na strie
Droždie možno použiť aj na minimalizáciu kožných strií. Vretenovité pásy, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v oblasti brucha a bokov, vznikajú v dôsledku rýchleho priberania alebo náhleho úbytku hmotnosti. Ohrozené sú aj tehotné ženy. Na rizikové alebo už postihnuté miesta sa môže aplikovať maska z droždia a teplého mlieka. Droždie zvyšuje elasticitu pokožky a zlepšuje jej štruktúru; má tiež rozjasňujúci účinok, vďaka čomu sú strie menej viditeľné.
Droždie zmierňuje príznaky alergie
Poznáme len málo potravín, ktoré súčasne stimulujú imunitný systém a zabraňujú príliš silným reakciám. Patria medzi ne pivovarské droždie a ovos. Ak ste alergik, pridávajte obe tieto potraviny do jedla v čase alergie – pomôžu zmierniť nepríjemné príznaky. Samozrejme, toto neplatí, ak ste alergickí na droždie.
Kvasinkové živiny pre… rastliny
Ak chcete, aby vaše rastliny rástli ako blázni, doprajte im drožďové hnojivo. Ako ho pripraviť? Do vedra alebo inej veľkej nádoby dajte rozdrvené droždie v pomere 100 g na 10 litrov vody, zalejte teplou vodou a dôkladne premiešajte. Zmes nechajte približne hodinu odstáť. Touto výživou zalievajte rastliny dvakrát mesačne. Účinky budú viditeľné po niekoľkých týždňoch.
Droždie na domáce pečenie
V súčasnosti je domáci chlieb na nezaplatenie. Čoraz viac ľudí si doma pečie nielen koláče a kysnuté koláče, ale aj chlieb a rožky. Nechýba medzi nami ani milovník pizze. Pokiaľ máte rúru a droždie, môžete si ktorýkoľvek z týchto výrobkov upiecť sami. Nielenže tým znížime počet návštev v obchode, ale zároveň sa vyhneme škodlivým konzervačným látkam a zlepšovadlám, ktorých je v dnešnom pečive, žiaľ, veľa.
Ako si pripraviť domáci chlieb za použitia droždia?
Ingrediencie:
- 450 g chlebovej múky
- 2 čajové lyžičky instantného droždia
- 2 čajové lyžičky kuchynskej soli
- 375 ml teplej vody
- múka na posypanie
Príprava:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, droždie a soľ. Pridajte vodu a všetko premiešajte drevenou lyžicou, kým sa suché prísady nezmiešajú.
- Zmes prikryte potravinovou fóliou a odložte na teplé miesto na 2 – 3 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia. Vložte do nej liatinový hrniec, aby sa zohrial. Nechajte ho 30 minút stáť.
- Cesto preložte na pomúčenú pracovnú plochu a vytvarujte okrúhly bochník, pričom boky cesta preložte dovnútra. Zakaždým ho mierne otočte.
- Guľu cesta preneste na pergament na pečenie. Vrchná časť by teraz mala byť na spodnej strane. Guľu opäť jemne vytvarujte.
- Celé ho preložte do liatinového hrnca, ktorý ste pred chvíľou vybrali. Prikryte pokrievkou a vložte do rúry. Pečte 30 minút a potom odstráňte pokrievku. Pečte ďalších 12 minút, kým kôrka nie je zlatistá.
- Po vybratí z rúry nechajte chlieb pred krájaním 10 minút odpočívať. Inak bude vnútri gumový.
- Podávajte s čerstvým maslom a obľúbenými prílohami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tvrdia nám, že sa z toho len priberá. Môžete jesť a schudnúť
Umývate sa každý deň? Odborníci rovno hovoria: Je to chyba! „škodlivá posadnutosť“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.