Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, 1

Bravčová krkovička tvrdá ako podrážka a vláknitá? S pravidlom „1:10“ bude každá grilovačka úspešná

04.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Max Bukovski). Májový víkend je ideálna príležitosť pripraviť si prvú (alebo ďalšiu) grilovačku v tejto sezóne. Ak máte radi mäso pečené na ohni, musíte...

04.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Max Bukovski).

Májový víkend je ideálna príležitosť pripraviť si prvú (alebo ďalšiu) grilovačku v tejto sezóne. Ak máte radi mäso pečené na ohni, musíte vyskúšať bravčovú krkovičku. Ako ju marinovať a následne grilovať, aby bola lahodná a šťavnatá?

Ak máte radi mäso pečené na ohni, musíte vyskúšať bravčovú krkovičku. Ako ju marinovať a následne grilovať, aby bola lahodná a šťavnatá?
Foto: shutterstock/Max Bukovski

Bravčová krkovička je hneď po klobáske jedným z najčastejšie vyberaných druhov mäsa na grilovanie. Správne pripravená a marinovaná sa jednoducho roztopí v ústach. Bohužiaľ, základné chyby pri grilovaní môžu mať za následok namiesto šťavnatého mäsa tvrdú podrážku bez chuti. Ako to napraviť?

Čo je dobré a rýchle na grilovačku? Nielen klobása

Teplejšie a dlhšie dni nás robia oveľa ochotnejšími tráviť čas vonku. Rodinné stretnutia a párty s priateľmi sa presúvajú do záhrad a na pozemky. Pri takejto príležitosti samozrejme nesmie chýbať grilovačka naplnená dobrotami. Asi nie je nič chutnejšie ako jedlá pripravované na ohni. Medzi nimi je samozrejme najobľúbenejšia klobása, ale radi jeme aj kuracie mäso, rôznu zeleninu a dokonca aj ryby.

Nemôžete zabudnúť na krkovičku. Bohužiaľ, jej príprava môže byť problematická a pri nesprávnom vykonaní sa mäso stane bez chuti a nekonečne sa prežúva. Ako pripraviť bravčovú krkovičku tak, aby potešila svojou chuťou?

Ako urobiť dobrú marinádu na bravčovú krkovičku? Stavte na sladkú a korenistú chuť

Ešte predtým, ako bravčová krkovička pristane na grile, treba ju poriadne pripraviť. Keďže sama o sebe nemá žiadnu zvláštnu chuť, musíte použiť vhodnú, intenzívnu marinádu. V miske spolu zmiešame:

  • 4 polievkové lyžice jemne pikantnej horčice (napr. sarepska),
  • 2-3 lyžice dobrého medu,
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku,
  • soľ a korenie,
  • obľúbené korenie, odporúčame údenú papriku, feferónku a tymián alebo rozmarín,
  • olivový olej,
  • voliteľné: jemne nakrájaná cibuľa.

Pri kúpe bravčovej krkovičky sa snažte vyberať pomerne chudé a neprerastené mäso. Doma ju nakrájajte na rezne a jemne rozklepte, kým nebudú hrubé asi 1 cm. Potom každý kúsok z oboch strán dôkladne potrieme marinádou, vložíme do predtým použitej misky, prikryjeme fóliou a vložíme aspoň na pár hodín do chladničky, najlepšie je však začať s prípravou aj deň vopred. Vďaka tomu si môžete byť istí, že chuť marinády bude skutočne výrazná.

Doma krkovičku nakrájajte na rezne a jemne rozklepte, kým nebudú hrubé asi 1 cm.
Foto: pixabay/Hans

POZRITE TIEŽ AJ: Máte plynový gril? Nikdy to nerobte. Následky môžu byť žalostné

Ako urobiť bravčovú krkovičku na grile mäkkú a šťavnatú? Dôležitý je čas

Aj to najlepšie marinované mäso bude chutiť ako morský jazyk, ak ho grilujete nesprávne. Mnoho ľudí krkovičku necháva na grile príliš dlho, čo spôsobí, že stratí svoju šťavnatosť a jemnosť a namiesto toho bude tvrdá, suchá, vláknitá a ťažko sa prehĺta. Plátky mäsa s hrúbkou asi 1 centimeter by sa mali grilovať krátko, ale dôkladne, zvyčajne nie dlhšie ako 10 minút (pravidlo 1:10).

Ak máte radi „zuhoľnatenú chuť“, opekajte ju priamo na ohni 1-2 minúty, čím bude pekne hnedá a chrumkavá. Zvyšný čas využite na pomalé pečenie. Počas tejto doby kontrolujte, či nehorí a v prípade potreby rošt mierne nadvihnite. Nezabúdajte ju tiež pravidelne otáčať. Bravčová krkovička tak bude výnimočne jemná, aromatická a jednoducho lahodná.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kým sa klobásky opekajú na grile, vložte tento výrobok do rúry. Ideálne na májové občerstvenie

Kuracie prsia ju milujú. Pred pečením rezne namažte a už nikdy neurobíte nič iné


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zázračné dážďovky: Ako premeniť kuchynský odpad na prírodné zlato pre rastliny

29.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marc Elias). Chcete zlepšiť kvalitu pôdy vo vašej záhrade a zároveň znížiť množstvo kuchynského odpadu? Riešením sú dážďovky kalifornské,…

Grilovanie bez starostí: Vyčistite gril rýchlo a jednoducho s pomocou kuchynských surovín

29.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/J.J. Gouin). Chystáte sa na prvé tohtoročné grilovanie? Skôr než položíte na rošt šťavnaté klobásky a marinované mäso, nezabudnite…

Rozmarín: Ochranca pečene a obličiek, ktorý skrýva ešte viac tajomstiev

29.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Rozmarín lekársky nie je len voňavé korenie do kuchyne. Táto nenápadná rastlina je doslova pokladom pre vaše zdravie.…

Ako na lepidlo a zápach zo zaváraninových pohárov? Tieto triky vás zachránia

29.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rebeca Bolanos). Zaváraninové poháre sú skvelým pomocníkom v kuchyni, no odstránenie lepidla po etiketách a nepríjemného zápachu môže byť…

Ako na burinu bez chémie? Vyskúšajte tento jednoduchý recept

29.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vladdon). Burina na trávniku dokáže pokaziť radosť z krásneho záhradného prostredia. Nemusíte však míňať peniaze na drahé chemické prípravky.…

Auto Trendy

Kúpil si späť svoje vlastné ukradnuté auto - tento príbeh je ako zo sveta sci-fi!

30.4.2025 Redakcia Auto trendy - Muž sa stal hlavným aktérom bizarného prípadu, keď si nevedomky kúpil späť svoje vlastné auto, ktoré mu pred niekoľkými mesiacmi ukradli. Honda Civic Type R,…

Benzín alebo diesel? Ktoré auto vám skutočne ušetrí viac peňazí?

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Výber medzi benzínovým a dieselovým motorom patrí k rozhodnutiam, ktoré najviac ovplyvnia vašu peňaženku. Ktorý typ auta je však skutočne ekonomickejší z dlhodobého hľadiska? Pozreli…

SUV s DNA Dacie Bigster, ktoré sa chystá dobýjať svet!

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Renault odhalil svoje plány na nové kompaktné SUV model Boreal, ktorý zamieri na trhy Latinskej Ameriky. Toto nové vozidlo, úzko prepojené s populárnou Daciou Bigster,…

Nový Defender V8 Soft Top je snom každého milovníka dobrodružstva

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Land Rover opäť dokazuje, že tradícia a moderné technológie môžu kráčať ruka v ruke. Po takmer desaťročí prichádza Defender V8 Soft Top, ručne zostavený klenot,…

Matera: Skryté talianske mesto vytesané do skál, kde sa natáčal James Bond

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si mesto staršie ako Rím, kde ľudia žijú nepretržite už 9000 rokov. Mesto, kde domy nie sú postavené, ale vytesané priamo do skál. Miesto,…

Nový crossover Omoda 3: Lamborghini v kompaktnom balení?

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Omoda opäť prekvapuje! Po nedávnej premiére modelu Omoda 9 prichádza na scénu ďalší hráč, ktorý si chce získať srdcia motoristov. Kompaktný crossover Omoda 3 s…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov