Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, 0

Oui! Táto francúzska špecialita sa príjemne rozplýva na jazyku. Je tak dobrá, že u la la

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan). Francúzska kuchyňa má mimoriadne krásnu a dlhú tradíciu. Bez týchto popredných pochúťok by pravdepodobne nebola taká uznávaná a známa po celom svete. Medzi...

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan).

Francúzska kuchyňa má mimoriadne krásnu a dlhú tradíciu. Bez týchto popredných pochúťok by pravdepodobne nebola taká uznávaná a známa po celom svete. Medzi obľúbené a pridružené špeciality pochádzajúce z tejto krajiny patria predovšetkým chrumkavá bageta, aromatická cibuľová polievka alebo creme brulee. Privolajte si vo svojej kuchyni chute Francúzska a potešte celú svoju rodinu.

Privolajte si vo svojej kuchyni chute Francúzska a potešte celú svoju rodinu.
Foto: shutterstock.com/bonchan

Pripravuje sa z najkvalitnejších francúzskych surovín a je najcennejšou polievkou na parížskych stoloch. Kedysi spájala šľachtu s chudobou a dnes je symbolom dobrej francúzskej kuchyne. Vyskúšajte jej najlepšiu a najvýraznejšiu verziu so zapečeným syrom a sledujte, ako ju hltajú všetci domáci a pýtajú si ďalšiu.

Ako vznikla cibuľová polievka?

Vo Francúzsku bola aromatická a chutná cibuľová polievka známa pravdepodobne už v 14. storočí. Hovorí sa, že pôvodcom prvej verzie tohto pokrmu bol sám Ľudovít XV. Keď nemal v špajzi nič, našiel cibuľu, maslo a šampanské. Hladný po poľovačke skombinoval nájdené ingrediencie a pripravil vynikajúcu cibuľovú polievku, ktorú si obľúbil celý dvor. Predajcovia na trhu Les Halles však jej chuť posunuli na vyššiu úroveň. Pridávali do nej nastrúhaný syr, ktorý sa po zapečení príjemne rozťahuje. Polievka sa rýchlo stala osviežením a raňajkami pre robotníkov zo štvrte Halles, ktorí si mohli dovoliť len jedno jedlo denne.

Tajomstvo „Gratinée des Halles“ – cibuľovej polievky zapečenej so syrom

Parížska cibuľová polievka, ktorá si získala prestíž a slávu po celom svete, chutí najlepšie so syrom gruyère. Možno ho nahradiť syrmi, ako sú napríklad čedar, ementál, comté, raclette, parmezán alebo grana padano. Tajomstvo jej chuti spočíva v dusenej cibuli, na ktorú potrebujete veľa trpezlivosti, ktorá sa vám v konečnej verzii pokrmu odmení.

Cibuľová polievka chutí najlepšie so syrom gruyère. Možno ho nahradiť syrmi, ako sú napríklad čedar, ementál, comté, raclette, parmezán alebo grana padano.
Foto: shutterstock/Robert Stedman Pte Ltd

Tradičná parížska polievka Gratinée des Halles

Ingrediencie:

  • 800 g cibule,
  • 200 ml suchého bieleho vína,
  • 25 g múky,
  • 80 g syra Gruyère,
  • 8 plátkov chleba,
  • 40 g masla,
  • 4 PL olivového oleja,
  • soľ a korenie podľa chuti

Príprava krok za krokom:

  • Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju na miernom ohni smažte, kým nezhnedne. Pridajte biele víno a prikryte pokrievkou.
  • Pokračujte v dusení 30 minút, občas premiešajte.
  • Posypte ju múkou a dôkladne premiešajte, potom zalejte jedným litrom vody alebo vývaru a pokračujte v miernom varení ďalších 15 až 20 minút.
  • Všetko poriadne okoreňte, ale kvôli syru príliš nesoľte. Kým sa polievka varí, najemno nastrúhajte syr Gruyère.
  • Polievku nalejte do žiaruvzdorného riadu alebo zapekacích misiek. Na povrch položte dva plátky chleba vedľa seba a bohato ich posypte syrom.
  • Pečieme v rúre pod grilom, kým sa syr nerozpustí a nezačne hnednúť.
  • Polievku podávajte horúcu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Stroganov pripravujem vždy, keď sa počasie trochu pokazí. Toto jedlo zahreje a stimuluje všetky zmysly

Vynikajúce a jemné rebierka z rúry. Kľúčom k úspechu je správna marináda


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tajomstvo bohatých: Pravidlo 80/20, ktoré vám zmení život

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Just dance). Bohatí ľudia neriešia drahé hodinky či luxusné vily. Ich skutočné tajomstvo spočíva v niečom úplne inom. Odborník…

Ako ovplyvňuje popoludňajšia káva telo? Ujasnime si to raz a navždy

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dejan Dundjerski). Šálka ​​aromatickej kávy je každodenným rituálom pre milióny ľudí na celom svete. Nie každý si však uvedomuje,…

Ako prať topánky v práčke a nezničiť si obľúbený pár? Použite obliečku na vankúš

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Ako prať topánky v práčke bez toho, aby ste ich poškodili? V tomto sprievodcovi vám prezradíme, ktoré…

Kam vyhodiť grilovanú klobásu a zeleninový šalát? Mnohí ani netušia, že robia chybu

03.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Eugene BY). Niektoré bez rozmýšľania vyhodíme do koša na bioodpad, iné skončia v záchode. Mnoho ľudí nevie, čo robiť…

Zázračný nápoj z ostrova dlhého života. Sardínsky čaj z troch bylín má silu spomaliť starnutie

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekaterina Pokrovsky). Čo piť pre dlhovekosť? Obyvatelia istého talianskeho ostrova majú jednoduchú odpoveď – bylinný nálev. Robia ho každý…

Auto Trendy

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Európsky prelom vo vesmíre: Súkromná kapsula Phoenix 1 úspešne dobyla vesmír!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká firma prekonala očakávania a dokázala, že Európa má vo vesmírnom priemysle svoje miesto. Ich revolučná kapsula Phoenix 1 úspešne absolvovala misiu a otvorila dvere…

Šéf Toyoty: „Športové auto musí voňať benzínom!" Elektrické modely ho nechytili za srdce

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Akio Toyoda, legendárny šéf japonskej automobilky, zostáva verný benzínovým motorom a hlučným výfukom. Elektromobilita ho ako vášnivého jazdca zatiaľ nepresvedčila, hoci jej budúcnosť v značke…

Ferrari 296 Speciale: Rýchlosť, ktorá berie dych, a dizajn z iného sveta

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ferrari opäť posúva hranice možného. Model 296 Speciale, najnovší prírastok do exkluzívnej rodiny Speciale, prináša takmer 900 koní, revolučný dizajn a technológie inšpirované Formulou 1.…

Američania v šoku: Rebelanti z Jemenu utopili stíhačku za 67 miliónov dolárov!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americké námorníctvo zažíva ťažké chvíle v Červenom mori, kde pri manévri na únik pred útokmi jemenských povstalcov Húsí prišlo o drahý bojový stroj. Stíhačka F/A-18E…

Obľúbené SUV v novom šate a terénnou verziou

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené rodinné SUV Honda CR-V prichádza s dlho očakávanou inováciou. Bezdrôtové pripojenie telefónu už nebude výsadou len drahších modelov. Čo všetko nová verzia ponúka a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov