9.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova).
Reštaurácia Sage Vegan Bistro, ktorá sa nachádza v Echo Parku v Los Angeles, ponúka Američanom vegánske jedlá od roku 2011. Teraz sa však situácia zmení. Na jedálnych lístkoch sa totiž objaví mäso, mliečne výrobky a vajcia. Kontroverzné rozhodnutie sa už stretlo s mnohými rozhorčenými reakciami.
Ako uviedol portál Business Insider, majiteľka krčmy Mollie Engelhartová chce zmeniť názov reštaurácie na Sage Regenerative Kitchen & Brewery. To je už len čerešnička na torte, pretože táto lokálne známa krčma, ktorá je známa svojím vegánskym menu, začne svojim zákazníkom ponúkať jedlá z mäsa. Do jedálneho lístka budú zaradené aj mliečne výrobky a vajcia.
Majiteľka reštaurácie vysvetlila, že keď otvárala vegánske bistro, mala úplne inú víziu a pohľad na svet. Vegánsku stravu považovala za najlepšie riešenie. Teraz uvažuje úplne inak. Vysvetlila, že s uvedením novej podoby svojej reštaurácie sa chce „zamerať na podporu regeneratívneho poľnohospodárstva“.
To znamená, že prejdeme od čisto rastlinného jedálneho lístka k vysokokvalitným bielkovinám len z tých najkvalitnejších, najčestnejších a najregeneratívnejších fariem.
– zdieľala na Instagrame. Je to veľmi významná zmena, keďže vegánske bistro zaznamenalo v priebehu rokov obrovský úspech. Engelhartová otvorila samostatné pobočky reštaurácie v Culver City a Pasadene. Aké produkty sa teda budúci mesiac objavia v novom menu? Okrem iného to bude bizónie mäso, hovädzie mäso a vyprážané vajcia.
Vegánska reštaurácia podáva zákazníkom mäso. „Zrada zvierat a Zeme“.
Mollie Engelhartová sa snažila vysvetliť svoje rozhodnutie v dlhšom vyhlásení, ktoré zverejnila na Instagrame.
„Niekomu sa to môže zdať šokujúce alebo znepokojujúce, ale posledných sedem rokov svojho života som zasvätila regeneratívnemu poľnohospodárstvu, aby som svojim zákazníkom poskytovala potraviny najvyššej kvality, a začala som sa veľa učiť o pôde a prírode,“
– vysvetlila. S mnohými pozitívnymi reakciami nemohla počítať. Ľudia, ktorí sa v jej reštauráciách stravujú už roky, sú z kontroverznej zmeny väčšinou sklamaní. Pod Molliiným vyhlásením nechýbajú kritické komentáre. Niektorí z nich okrem iného napísali, že je „smutné“, že urobila takéto rozhodnutie, pretože vďaka tomu, že sa drží svojich zásad, radi navštevujú jej podniky.
V rozhovore pre Los Angeles Times sa Engelhartová priznala, že bola pripravená na násilné reakcie spojené s jej rozhodnutím. Obhajovala sa tým, že chcela týmto spôsobom „dať ľuďom možnosť voľby“.
„Myslím si, že ďalším krokom vpred je regeneračné poľnohospodárstvo, a aby sa posunulo vpred, musí sa dostať do povedomia, musí byť súčasťou našich každodenných rozhovorov,“
– dodala. Okrem toho prezradila, že jej rozhodnutie ovplyvnili aj finančné faktory, keďže areál nebol ziskový približne štyri roky.
PETA, jedna z najväčších svetových organizácií na ochranu práv zvierat, nenechala na reštaurátorovi nitku suchú. Aktivisti ju obvinili, že „podáva ekologické potraviny a mäso, mliečne výrobky a vajcia z falošného humánneho prostredia“. – píše Business Insider. „A to v Deň Zeme!“ – upozornila organizácia PETA. Engelhartová tvrdila, že zmenu oznamuje na Deň Zeme, pretože podľa nej „túto zmenu robíme pre ľudstvo a Zem“.
Obrovská zrada zvierat, Zeme a zákazníkov
– vyjadrili sa aktivisti PETA.
Regeneratívne poľnohospodárstvo. Čo to je?
Regeneratívne poľnohospodárstvo je model poľnohospodárskej výroby, pri ktorom sa od poľnohospodárov očakáva, že budú minimalizovať obrábanie pôdy alebo sa mu vyhnú a budú pestovať rôzne plodiny. Zahŕňa tiež elimináciu holých pôd a zadržiavanie vody. Podľa Wikipédie má tento model chrániť a obnovovať poľnohospodársku pôdu a okolité ekosystémy. Regeneratívne poľnohospodárstvo sa môže uplatniť aj v chove zvierat. Medzi jeho zásady patrí striedavé spásanie hospodárskych zvierat a obohacovanie pasienkov rôznymi druhmi bylín. Tým sa má zlepšiť rast trávy, ktorú zvieratá konzumujú, a minerálne zloženie pôdy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takéto lečo podáva moja svokra. Recept je založený na sladkej zelenine a pevnom mäsovom základe
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.