9.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alp Aksoy).
Kolagén má v tele mnoho dôležitých funkcií. Zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní našej pokožky, zraku a kĺbov v dobrom stave. Namiesto toho, aby ste siahali po špecializovaných výrobkoch, si však môžete kolagén na pitie pripraviť doma. Ako na to? Nie je to vôbec zložité.
V obchodoch nájdete množstvo kolagénových doplnkov. Tie sú vo forme tabliet, rozpustného prášku, nápojových injekcií alebo ampuliek. Je to dôležitá zložka spojivového tkaniva, ktorú sa oplatí dopĺňať, ale ukazuje sa, že si ho môžeme úspešne vyrobiť aj sami. Ako? Vysvetlíme vám, ako si pripraviť čistý kolagén na pitie.
Čo je kolagén? Je to mimoriadne dôležitá bielkovina. Je zodpovedný za mnohé telesné funkcie
Kolagén je bielkovina, ktorá ovplyvňuje starnutie kože, funkciu kĺbov a obehový systém. Ľudské telo si túto zložku vytvára samo, ale s pribúdajúcim vekom jej produkuje čoraz menej, preto je dôležité jej dopĺňanie. Prirodzene sa vyskytuje v želatíne, želé, kuracích nohách a vnútornostiach. Nízke hladiny tohto stavebného prvku sa prejavujú vráskami, ochabnutou pokožkou, oslabenými kosťami a kĺbmi a problémami s tráviacim systémom.
Ako vyrobiť kolagén na pitie? Pripravte si vývar z kostí. Je to prirodzený a zdravý spôsob, ako doplniť túto zložku
Zaujíma vás, ako si doma pripraviť kolagén na pitie? Nuž, budeme na to potrebovať… kosti, z ktorých sa dá pripraviť kolagénový vývar. Je chutný, sýty a bohatý na bielkoviny. Vývar by sa mal dlho variť (aspoň 6 hodín) a potom sa z kostí získa viac tejto cennej zložky.
- 2 kg kostí – teľacie, hovädzie alebo bravčové,
- 3,5 kg hydinových vnútorností,
- 1 kg kuracích nožičiek alebo krkov,
- 3-4 mrkvy,
- 3 petržlenové vňate,
- zeler,
- 2 PL jablčného octu,
- korenie ako nové korenie, bobkový list, soľ a korenie.
Umyte kosti a vnútornosti, vložte ich do hrnca a zalejte 3 litrami vody. Pridajte jablčný ocot a varte na miernom ohni. Približne po 4 hodinách pridajte zeleninu a varte ďalšie 2 hodiny. Keď je zelenina mäkká, dochutíme a vývar odstavíme, aby vychladol. Keď vychladne, sceďte ho z a je hotový!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chlieb takto skladujte a znížite si hladinu cukru v krvi. Dietológ vysvetľuje, či je to pravda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.