10.5.3024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alina_danilova).
Máte chuť na domáce škoricové slimáky? Recept je veľmi jednoduchý. Ich vôňa sa spája s teplom domova. Vyvoláva v nás spomienky na detstvo, keď ich mama alebo babička piekli ako pohostenie po obede. Nikdy nemali čas vychladnúť, pretože z plechu zmizli ešte teplé.
Keď si spomenieme na škoricové slimáky, predstavíme si kysnuté koláče s polevou a sladkou škoricovou náplňou. Už len pri spomienke na ich chuť sa nám zbiehajú sliny. Tieto kysnuté koláčiky sa výborne hodia k rannej káve alebo poháru mlieka. Ich príprava si vyžaduje trochu času, ale konečný výsledok stojí za to.
Ako pripraviť domáce škoricové slimáky? Tento recept vám ich pomôže dokonale upiecť
Kynuté buchty z pekárne sa nedajú porovnať s tými, ktoré si pripravíte doma, a ich príprava netrvá dlho. Ich výhoda spočíva aj v tom, že je len na vás, koľko škoricovej náplne do nich dáte a koľko polevy na ne nalejete. Na ich prípravu si pripravte:
- 500 g pšeničnej múky alebo 450 g špaldovej múky
- 70 g cukru
- 1 vajce + 1 žĺtok
- 250 ml teplého mlieka
- 30 g čerstvého droždia
- štipka soli.
Pre plnku:
- 90 g cukru
- 50 g masla
- 3 veľké lyžice škorice
- hrsť nasekaných vlašských orechov.
Na polevu:
- 100 g práškového cukru
- 2,5 PL citrónovej šťavy.
Máte radi sladké skořicové slimáky? Tento recept vám nebude robiť veľké problémy
Na začiatok si musíme pripraviť kvások. V miske zmiešame: 50 ml teplého mlieka, droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky a štipku soli. Prikryjeme utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto. Keď zdvojnásobí svoj objem, pustíme sa do prípravy cesta. Múku preosejeme do veľkej misy a zalejeme zvyškom teplého mlieka. Rozšľaháme vajce a žĺtok a pridáme vykysnutý kvások. Vymiesime cesto, kým sa ingrediencie nespoja. Na samom konci prilejte rozpustené, vychladnuté maslo a všetko mieste, kým cesto nie je lesklé a pružné. Prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
Keď je cesto hotové, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na veľký tenký obdĺžnik. Teraz je čas na plnku. V malom hrnci rozpustíme maslo, pridáme škoricu a cukor a necháme vychladnúť. Rozotrieme ju po celej ploche cesta, posypeme orechmi a zrolujeme ako roládu. Ostrým nožom nakrájajte na rovnomerné bochníčky, položte ich na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte pod utierkou 25 minút. Pečieme ich v rúre predhriatej na 180 stupňov, v režime „horný a dolný ohrev“, 15 až 18 minút. Na samom konci zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu a vzniknutou polevou potrite vychladnuté škoricové slimáky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako upliesť vianočku ? Ukázala „hodinkovú metódu“. „Pletenie teraz vyzerá ako hračka“
Vďaka tomuto nákypu si brokolicu zamiluje každý. Už nikdy viac nebudete počuť: “Neznášam brokolicu“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.