14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael).
Jednoducho povedané, existujú určité potraviny, ktoré by sa nikdy nemali ukladať do mrazničky. Vzhľadom na ich chemické zloženie a spôsob, akým mrazenie ovplyvňuje ich štruktúru alebo chuť, existuje niekoľko špecifických potravín, ktoré sa jednoducho nemajú zamraziť.
Čerstvé potraviny s vysokým obsahom vody sa po rozmrazení zmenia na rozmočenú kašu. Na druhej strane vajcia a mnohé mliečne výrobky po zmrazení strácajú svoju štruktúru a stávajú sa nepoužívateľnými. Aby ste sa vyhli plytvaniu potravinami a peniazmi, uvádzame niektoré výrobky, ktoré by sa nikdy nemali dávať do mrazničky.
Šalát a listové časti zeleniny by sa nemali zamrazovať. Kapusta, petržlen alebo pažítka
Niektoré potraviny s vysokým obsahom vody, ako napríklad hlávkový šalát a mäkká zelenina, si po zmrazení a rozmrazení nezachovajú svoj tvar a štruktúru, preto túto listovú zeleninu nikdy nezamrazujte, ak ju nemáte v úmysle použiť do polievok alebo smoothies.
Nikdy nezamrazujte uvarené cestoviny a ryžu
Hoci je lákavé zamraziť zvyšky cestovín alebo uvarenej ryže, nestojí to za váš čas. Po rozmrazení sa väčšina uvarených cestovín a ryže stane kašovitou a bez chuti. Výnimkou sú predpečené lasagne, ktoré sa dobre uchovávajú, ak sa zamrazia a upečú tesne pred podávaním.
Šaláty s majonézou alebo kečupom nie sú vhodnou voľbou na zamrazenie
Majonéza, podobne ako kečup, sa môže pri zamrazovaní lepiť, preto nie je dobrý nápad skladovať v mrazničke šaláty s majonézou, ako napríklad vaječný šalát, tuniakový šalát alebo kurací šalát. Ak si šaláty chcete pripraviť vopred, môžete zmiešať a zamraziť všetky prísady okrem majonézy a tú pridať do šalátu až po rozmrazení ostatných prísad.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho môže kurča ležať v mrazničke? Po uplynutí tejto doby je lepšie ho vyhodiť do koša
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.