15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gorodenkoff).
Počas leta prechádza naše telo rôznymi zmenami, aby sa prispôsobilo vysokým teplotám a intenzívnemu slnečnému žiareniu. Aby ste boli v tomto období plne energickí a zdraví, je vhodné doplniť určité deficity, ktoré sa mohli vyskytnúť v zimnom období. Nižšie nájdete 5 kľúčových vitamínov a minerálov, ktorých doplnenie vám pomôže naplno si užiť letné mesiace.
Vitamín D
Počas zimy sme mali obmedzený prístup k slnečnému žiareniu nielen kvôli tomu, že sme trávili veľa času v interiéri, ale aj kvôli krátkym a zamračeným dňom. V dôsledku toho mnohí z nás môžu trpieť nedostatkom tejto živiny, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí a imunitného systému. Aby sme zvýšili množstvo vitamínu D v našom tele, počas teplých a slnečných dní sa oplatí tráviť nejaký čas vonku a – nezabudnúť na primeranú ochranu pred UV žiarením – zabezpečiť si pohyb na čerstvom vzduchu. Vitamín D môžete získať aj potravou, napríklad rybím tukom (rybím olejom), tučnými rybami (makrely, lososy, sardinky) a živočíšnymi potravinami, ako sú pečeň a slepačie vajcia.
Vitamín C
Kyselina askorbová – vitamín C, je nevyhnutný pre normálne fungovanie imunitného systému. Napomáha tiež vstrebávaniu železa a tvorbe kolagénu, čo ovplyvňuje zdravie našej pokožky. V lete, keď je väčšina z nás aktívnejšia vonku, potrebuje naše telo ešte väčšie množstvo vitamínu C. Ako môžeme znížiť jeho nedostatok? Najlepší spôsob je v kuchyni! Citrusové plody, paradajky, paprika a petržlen sú bohaté na túto živinu, preto sa oplatí zamerať na konzumáciu týchto potravín pred letom.
Horčík
Horčík je mimoriadne dôležitý minerál, ktorý ovplyvňuje mnohé procesy v našom tele vrátane svalovej funkcie, zdravia srdca a primeranej hladiny energie. V lete, keď často zažívame intenzívnu fyzickú námahu a zvýšené potenie, sa zvyšuje riziko straty tohto minerálu. Preto je vhodné zabezpečiť jeho dostatočný príjem prostredníctvom stravy bohatej najmä na orechy, semená, listovú zeleninu a ryby. Okrem toho možno konzumovať väčšie množstvo kakaa, pohánkových krúp a hnedej ryže, ako aj ovsených vločiek.
Voda
Nedostatok vody môže viesť k dehydratácii, čo má negatívny vplyv na naše zdravie a pohodu, najmä keď sa dni otepľujú. V lete sa naša potreba vody zvyšuje, najmä ak vedieme aktívny životný štýl alebo trávime dlhý čas na slnku. Pravidelné pitie vody je preto kľúčom k udržaniu hydratácie nášho tela a prevencii dehydratácie. Preto je už teraz dobré zaviesť si zdravý návyk a vypiť minimálne 2 litre vody denne. Vodu do seba môžete „prepašovať“ aj v potravinách, ktoré jej obsahujú veľa. Medzi ne patria napríklad uhorky, melón, reďkovky a jahody.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny, najmä EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), sú nevyhnutné pre správne fungovanie srdca, mozgu a očí. Pomáhajú tiež znižovať zápal v tele, čo môže byť dôležité najmä počas zvýšenej fyzickej aktivity v letných mesiacoch. Zdrojom omega-3 mastných kyselín sú predovšetkým tučné ryby, ako sú losos, makrela a sardinky, ako aj morské riasy a rastlinné oleje.
Stavte v lete na superpotraviny
S príchodom jari a leta sa oplatí zamerať nielen na jednotlivé nedostatky, ale aj na starostlivosť o stravu ako celok a vykonať zmeny, aby sme telu dodali všetko, čo potrebujeme, a v správnom množstve. Jedným z krokov, ktoré môžete urobiť pri zostavovaní svojho jedálnička, je pravidelná konzumácia produktov, ktoré sa označujú ako superpotraviny. Tento marketingový termín vznikol pred dvadsiatimi rokmi na označenie skupiny potravín, ktoré obsahujú obzvlášť vysoké dávky zložiek, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie.
Medzi superpotraviny patria napríklad orechy, semená a obilniny. Medzi orechy a semená patria vlašské orechy, tekvicové semená a mandle. Dodajú telu veľké množstvo draslíka, horčíka a medi, zdravé tuky, vitamín E a antioxidanty. Ľanové semienka sú zasa pokladnicou vlákniny, mikroživín a omega-3 mastných kyselín. Do jedálnička sa oplatí zaradiť aj pohánkové krúpy, ktoré poskytujú cenné minerály, vitamíny a frakcie vlákniny. Z ovocia a zeleniny sú superpotravinami kapusta, brokolica, cesnak, černice, čierne ríbezle a maliny.
Do kategórie potravín s výnimočnými zdravotnými účinkami patria aj dva druhy rias – spirulina a chlorella. Obsahujú vysoké množstvo bielkovín, vlákniny, mikroživín a zdravých mastných kyselín, a preto majú posilňujúce, regeneračné a detoxikačné vlastnosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Priaznivo pôsobí na črevá a pomáha pri diéte. Varíme vo vývare 15 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.