18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Zemiaky sú základom slovenskej kuchyne už po stáročia. Vďaka ich všestrannosti ich môžeme pripravovať na nespočetné množstvo spôsobov, od pyré cez hranolky, až po pečené pochúťky. Mnohí ľudia si bez nich nevedia predstaviť večeru. Viete, čím posypať zemiaky, aby boli chrumkavé?
Spôsobov prípravy zemiakov je naozaj veľa. Či už hľadáte rýchle jedlo na každodennú večeru, alebo elegantný doplnok slávnostného menu, môžu sa stať pevným základom mnohých receptov. Do svojho jedálnička sa ich oplatí zaradiť nielen pre ich lahodnú chuť, ale aj pre vysoký obsah cenných živín a vitamínov.
Čím posypať zemiaky, aby boli chrumkavé? Pridajte aromatickú prísadu
Ak vás nudia varené zemiaky, alebo chcete zažiariť na rodinnej oslave, upečte ich v rúre. Takto pripravené zemiaky sa stanú dokonalou prílohou k akémukoľvek druhu mäsa alebo zeleniny. Mäkké vo vnútri a chrumkavé zvonka zmätú vašich hostí. Pridanie parmezánu im dodá zvláštnu vôňu a jedinečnú chuť.
Potrebujete:
- 2 kg malých zemiakov – ak sú zemiaky väčšie, prekrojte ich na polovicu
- polovicu kocky masla
- 150 g najemno nastrúhaného parmezánu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, sladkú papriku, kurkumu a provensálske korenie
Príprava je jednoduchá a nezaberie veľa času. Najprv zemiaky dôkladne umyte a vložte do veľkej misy. Potom v hrnci rozpustite maslo a po vychladnutí pridajte prelisovaný cesnak, polovicu parmezánu a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a pridajte k zemiakom. Miskou dlho potriasajte, aby maslo a korenie dôkladne pokryli každý zemiak. Zeleninu preložte do zapekacej misy a posypte ju zvyšným parmezánom. Pečte približne 35 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov.
Čo sa najlepšie hodí k zemiakom? Urobte si tento skvelý dip
Ak chcete pečené zemiaky ešte viac ochutiť, pripravte si tento osviežujúci dip. Stačí zmiešať veľký pohár prírodného jogurtu s lyžičkou olivového oleja, pol lyžičkou citrónovej šťavy, soľou a korením. Podľa toho, akú chuť chcete dosiahnuť, pridajte do dipu zväzok kôpru alebo pažítky a nastrúhajte veľkú zelenú uhorku. Tento dresing sa hodí aj ku grilovanému mäsu alebo inej pečenej zelenine.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Namiesto zemiakov robím hranolky z…. exotického ovocia. Za tento nápad by mal niekto dostať medailu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.