Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tento ražný chlieb je absolútna pecka. Vždy sa podarí. Kľúčom je kvások 3/3/5

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1). Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť...

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece. Upiecť si doma ražný chlieb je hračka a jeho chuť a vôňa sú také lákavé, že sa vám zbiehajú slinky. Kľúčom k úspechu je tu kvások.

Aj keď dnes môžete dostať chlieb z regálu a takmer na každom rohu, nič sa nevyrovná čerstvému chlebu priamo z vlastnej pece
Foto: shutterstock.com/beats1

Mnohí ľudia sa zhodnú na tom, že domáci chlieb chutí oveľa lepšie ako chlieb z pekárne. Okrem toho vydrží dlhšie čerstvý, je zdravší a presne viete, čo sa v ňom nachádza. Ražný chlieb sa vyrába z ražnej múky a ražného kvásku, niekedy s pridaním droždia. Práve kvások je tu kľúčový, ale jeho príprava je jednoduchšia, ako by ste si mysleli. Práve s kváskom sa oplatí začať, pretože musí chvíľu fungovať.

Ako piecť chlieb z ražnej múky? Zapamätajte si toto pravidlo

Kvások je zodpovedný nielen za lákavú vôňu a chuť chleba, ale aj za jeho vykysnutie v peci a neskôr za jeho vyššiu trvanlivosť. Počas procesu fermentácie múky sa vytvárajú kultúry baktérií a kvasiniek. Pri domácej príprave kvásku je dôležitá trocha trpezlivosti, pretože všetko trvá 5 dní. Samotný recept je našťastie ľahko zapamätateľný. Stačí si zapísať pravidlo 3/3/5, t. j. 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody počas 5 dní.

Ako si doma pripraviť ražný chlieb? Začnite s kváskom a budete mať všetko pripravené

Na začiatok si pripravte sklenenú nádobu. Ráno do nej vložte spomínané 3 polievkové lyžice ražnej múky a 3 polievkové lyžice prevarenej vlažnej vody. Premiešajte drevenou lyžicou, nádobu zakryte gázou, papierovou utierkou alebo handričkou, zaistite gumičkou a odložte na tienisté a teplé miesto. Po 12 hodinách kvások opäť premiešajte. Ráno na druhý deň pridajte do kvásku 3 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice vody, opäť premiešajte a zakryte.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní. Posledný deň by mal byť kvások hotový, takže by mal mať mierne kyslastú a vínnu vôňu a jasne viditeľné bublinky.

Všimnite si, že kvások už začal pracovať a objavili sa v ňom bublinky. Večer ho opäť premiešajte. Tento postup opakujte celkovo 4 dni, takže od začiatku by to malo trvať 5 dní.
Foto: shutterstock.com/evgeniarusinova

Domáci ražný chlieb – potrebné ingrediencie:

Na prípravu cesta je najlepšie pristúpiť ráno, pretože bude potrebovať niekoľko hodín na vykysnutie.

  • 600 g celozrnnej ražnej múky,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • 150 g ražného kvásku,
  • 1 vrchovatá čajová lyžička soli,
  • hrsť semien, napr. slnečnicových.

Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Postupne prilievajte vlažnú vodu a stále miešajte, najlepšie drevenou lyžicou. Potom pridajte kvások a miešajte, kým sa nespojí. Misku prikryte utierkou a odložte na teplé a tienisté miesto približne na 4 – 5 hodín. Misa by mala byť veľká; cesto môže výrazne zväčšiť svoj objem. Keď cesto vykysne, preložte ho do formy, najlepšie do formy na ovocný bochník, vyloženej papierom na pečenie a vymastenej olejom. Posypte semienkami. Odstavíme a necháme kysnúť približne 45-60 minút. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vložte vykysnutý chlieb a pečte približne 1 hodinu. Na konci pečenia cesto skontrolujte pomocou tyčinky. Nakoniec cesto vyberte z formy a odložte ho vychladnúť. Ak máte chuť, hlasujte v našej ankete nižšie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke

Tento cuketový chlieb je hitom. Je zdravší a chutnejší ako tradičný chlieb


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Citrusová kôra môže byť toxická. Takto odstránite škodlivé látky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sviatlana Yankouskaya). Citróny sú nepochybne najobľúbenejším citrusovým ovocím v našej krajine. Najčastejšie z nich vytláčame šťavu, ale na konzumáciu…

Ako sa zbaviť vlhkosti z okien? Osvedčená metóda pre suché okná

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/salarko). Problém zaparených okien a kondenzácie vody na ich povrchu je citeľný najmä v jesennom a zimnom období a…

Je to najzdravšia huba. Odborníci na výživu ju odporúčajú jesť pravidelne a len málo ľudí ju zbiera

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miljan Zivkovic). Táto huba je nielen veľmi chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Rastie v slovenských lesoch a napriek mnohým…

Vhoďte to do nádržky toalety. Toaleta bude voňať a žiariť belosťou

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/EL BANCO04 pixabay/stevepb). Toaleta sa musí pravidelne čistiť čistiacimi prostriedkami, no aj z toho môže vzniknúť nepríjemný zápach. Aby…

Plné a pevné líca bez botoxu. Len 15 minút denne

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Mnoho žien sníva o pevných a hladkých lícach. S pribúdajúcim vekom sa však zdá, že je čoraz…

Auto Trendy

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Audi uvádza na trh novú verziu kompaktného modelu A3 PHEV s elektrickým dojazdom až 143 km

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi predstavilo novú plug-in hybridnú verziu modelu A3. V porovnaní so starým modelom inzeruje dvojnásobný elektrický dojazd. Audi predstavilo novú p

Číňania z Leapmotor predstavili v Paríži nové elektrické SUV B10. V Európe sa bude predávať od roku 2025

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Paríži bol oficiálne predstavený tretí model Leapmotor na európskom trhu. Očakáva sa, že SUV B10 bude stáť menej ako 30 000 EUR. V Paríži

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov