21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).
Jahody sú nepochybne jedným z najlahodnejších druhov ovocia. Je ťažké prestať ich jesť, pretože sú sladké a šťavnaté. Vďaka jednej častej chybe strácajú veľkú časť svojej chuti. Na čo si dávať pozor?
Prvé sladké jahody si môžeme ľahko kúpiť vo väčšine obchodov a predajní zeleniny. Keď ich prinesieme domov, skôr ako pristanú na tanieri, mnohí ľudia urobia dve veci. Ide o častú chybu, ktorá spôsobuje, že sú vodnaté a trochu mdlej chuti. Na čo je lepšie dať si pozor, aby boli stále chutné?
Prečo jesť jahody? Jahody a ich vlastnosti
Jahody sú neskutočne chutné a zdravé ovocie. V obchodoch a na stánkoch sa objavujú už koncom jari. Lákajú svojou dokonale červenou farbou a sladkou chuťou. Najčastejšie ich jeme surové, podávame so smotanou a cukrom alebo ich používame ako prísadu do dezertov a koláčov. Sú bohatým zdrojom vitamínov C, A a K a majú nízky glykemický index. Antioxidanty obsiahnuté v nich, spomaľujú procesy starnutia organizmu.
Ako správne umývať jahody? Nerobte toto, lebo stratia všetku svoju chuť
Jahody zvyčajne dáte do cedníka, potom ich opláchnete pod vodou a nakoniec ich zjete. Niektorí ľudia odstránia stonky a až potom jahody umyjú. Je to chyba, ktorá nepriaznivo ovplyvňuje chuť. Ak najskôr odstránite stonky a potom ovocie umyjete, bude vodnaté a jednoducho zlé. Jahody bez stoniek totiž oveľa rýchlejšie absorbujú vodu. Nezabudnite dodržať správne poradie – najprv umyť a potom odstrániť stonku. Jahody nestratia svoju sladkosť.
Použite stonky z jahôd a pripravte si výživné smoothie
Mimochodom, za zmienku stojí aj to, že stonky, ktoré často končia v koši, sú tiež jedlé. Sú bohatým zdrojom cenných živín pre zdravie, aj keď Vás možno ich chuť neteší. Obsahujú vitamín C, vitamíny skupiny B a chlorofyl. Do svojho jedálnička sa ich oplatí zaradiť. Najjednoduchší spôsob ich konzumácie je vo forme smoothie alebo kokteilu. Jahody jednoducho rozmixujte spolu so zelenými časťami, kefírom a banánmi pre prirodzenú sladkosť na tekutý nápoj. Je to chutné a zároveň zdravé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sezóna jahôd je v plnom prúde. Pre niektorých sú chutné a zdravé, iným môžu vážne uškodiť
Väčšina Slovákov ich odreže a vyhodí do koša. Mnoho ľudí si kladie otázku, či sú stonky jahôd jedlé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.