20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nnattalli).
Oleje sú často obviňované z toho, že sú škodlivé pre naše zdravie. Tento názor je úplne mylný, pretože sú nielen dôležité v našej každodennej strave, ale pomáhajú aj zbaviť sa mnohých ochorení, čoho príkladom sú oleje lisované za studena. Ten, ktorý sa získava z ostropestreca mariánskeho, je výnimočný, pretože nielenže zlepšuje stav organizmu, ale špeciálne sa stará aj o naše prirodzené filtre: obličky a pečeň. Prečo by ste mali do svojho jedálnička zaradiť pestrecový olej? Uvádzame argumenty.
Na čo pomáha pestrecový olej?
Pestrec mariánsky je rastlina, ktorá má čestné miesto v modernej fototerapii, ale o jej účinky sa živo zaujímali už naši predkovia. Všimli si, že je obzvlášť prospešný pre pečeň a žlčové cesty, preto sa nálevy a prípravky tak často používali v prírodnej liečbe na zlepšenie činnosti tohto cenného orgánu. Preto sa bežne stretávame aj s pestrecovým olejom, ktorý bude nielen zaujímavým doplnkom kulinárskych jedál, ale jeho pravidelná konzumácia prospeje aj nášmu zdraviu. Nemusíme sa obávať, že by tento produkt nezapadal do našich stravovacích návykov: má zaujímavú, mierne orieškovú chuť, ale výrazne nemení chuť ostatných potravín, takže môže bez obáv koexistovať v našej kuchyni.
Ako môžete ľahko uhádnuť, pestrecový olej je tak vysoko cenený vďaka svojmu bohatému zloženiu. Čo všetko sa v ňom nachádza? V popredí sú nenasýtené mastné kyseliny, vďaka ktorým možno udržiavať stav srdca v bezchybnej kondícii. Dopĺňanie špecifického produktu pomáha normalizovať krvný tlak a lipidový profil, udržiavať hladinu cholesterolu pod kontrolou. To sa následne prejavuje nižšou pravdepodobnosťou vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Mastné kyseliny okrem toho podporujú nervový systém; nielenže podporujú pamäť a koncentráciu, čo je užitočné pri náročnej duševnej námahe, ale sú užitočné aj vtedy, keď je náš organizmus vystavený chronickému stresu.
Za zmienku stojí aj to, že pestrecový olej je vynikajúcim zdrojom vitamínov: C (podporuje imunitu, zvyšuje pružnosť ciev a podporuje syntézu kolagénu), K (posilňuje krv a normalizuje procesy zrážania) a E (tzv. vitamín mladosti – regeneruje kožné tkanivá, redukuje vrásky a pomáha zbaviť sa zápalov). Všetky tri sa tiež zaraďujú medzi prírodné antioxidanty, t. j. látky, ktoré pomáhajú zbaviť sa nadbytočných voľných radikálov, čo sa prejavuje v minimalizácii rizika civilizačných ochorení, ako aj v brzdení procesov starnutia buniek.
Aké sú výhody pitia pestrecového oleja nalačno?
Pestrecový olej síce nemá najdlhší zoznam cenných látok, ale je zrejmé, že sú veľmi dôležité pre správne fungovanie nášho tela. Jedinečný účinok tohto produktu spôsobuje silymarínom. Ten má zase ochranný účinok na pečeň a pomáha jej regenerácii, čo sa prejavuje aj v efektívnejšom tráviacom systéme. Silymarín tiež pomáha zbaviť telo prebytočných toxínov, čo je cenné nielen pre pečeň, ale aj pre obličky – vtedy sa obom orgánom uľaví a prirodzené filtre tela pracujú bezchybne. Stojí za to vedieť, že táto látka pomáha vysporiadať sa s baktériami, vírusmi a plesňami, ktoré môžu obklopovať naše telo zo všetkých strán a pôsobiť deštruktívne na jeho stav.
Pestrecový olej ako kozmetický prípravok? Prečo nie?
Hoci sa veľa hovorí o tom, že pestrecový olej sa môže smelo pridávať do potravín, existuje ešte jedno jeho využitie, ktoré stojí za to poznať. Vďaka prítomnosti vitamínu E vám nič nebráni siahnuť po ňom ako po kozmetickom prípravku. Stačí naniesť malé množstvo oleja na vyčistenú tvár a počkať, kým sa vstrebe. Aké účinky môžeme očakávať? V prvom rade pestrecový olej regeneruje suchú a poškodenú pleť, pomáha zbaviť sa vrások, ako aj odstrániť zápaly, zmeny farby a akné. Oplatí sa ho používať aj vtedy, keď máme iné nedokonalosti: jazvy alebo rany, ktoré sa ťažko hoja.
Ako používať pestrecový olej?
Použitie pestrecového oleja je triviálne. Musí sa podávať za studena, pretože tepelná úprava ruší účinky tejto blahodarnej látky. Môžeme ho pridávať do šalátov, sendvičov alebo dresingov. Ak nič nestojí v ceste, odporúča sa vypiť jednu polievkovú lyžicu oleja pred raňajkami na povzbudenie trávenia a ochranu pečene. Ostropestrecový olej však nekombinujte s citrusovými plodmi, pretože potom sa môžu objaviť silné žalúdočné ťažkosti. Taktiež sa neodporúča, aby olej konzumovali tehotné ženy, deti a ľudia, ktorí užívajú trvalé lieky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšie nápoje pre pečeň. Pite ich pravidelne
Detoxikácia tela – robíte to tak, aby ste si neublížili? Typy detoxikácie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.