21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ER_09).
Ako pripraviť paradajkovú polievku z vývaru? Je to pravdepodobne jeden z najjednoduchších receptov na prípravu obeda a nie je prekvapením, že ho niektorí ľudia nazývajú „kráľovnou pondelkov“. Po nedeľnom vývare na našich stoloch môžeme očakávať spoľahlivú paradajkovú polievku a dnes vám povieme, ako ju pripraviť do dokonalosti. Tento prídavok nebudete očakávať.
Ako pripraviť paradajkovú polievku tak, aby nebola nudná a predvídateľná? Recept na paradajkovú polievku s vývarom sa dá upraviť mnohými spôsobmi, ale to, čo urobíme dnes, môže šokovať a zneistiť nejednu babičku. Čo je na nej také zvláštne? Nuž, bude tam vývar, passata, nejaký koncentrát, korenie a… pomarančová šťava. Áno, paradajková polievka s pomarančovou šťavou chutí dokonale a tento neočividný prídavok ju božsky ochutí. Raz mi takúto polievku naservíroval sused a hneď som si vypýtala recept.
Paradajková polievka. S týmto prídavkom vyjde oveľa lepšie
Zloženie:
- cca. 1,5 l vývaru alebo ľahkého bujónu,
- 1,5 šálky paradajkovej passaty,
- 2 PL paradajkového pretlaku (voliteľné),
- soľ, korenie, sušený cesnak, sušené oregano, trochu feferónky,
- pol pohára pomarančovej šťavy, najlepšie vylisovanej,
- 1 väčšia cibuľa,
- trochu olivového oleja.
Ako pripraviť paradajkovú polievku s vývarom?
- Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom malé množstvo olivového oleja. Potom pridajte cibuľu nakrájanú na malé kocky. Osmažte ju a pridajte passatu (namiesto passaty môžete použiť aj paradajky z konzervy). Dochuťte cesnakom a oreganom. Niekoľko minút smažte za stáleho miešania.
- Prilejte vývar alebo bujón, podľa potreby pridajte koncentrát a podľa chuti dochuťte soľou, korením a chilli. Niekoľko minút povarte.
- Pridajte pomarančovú šťavu a varte ešte niekoľko minút. Túto paradajkovú polievku nie je potrebné šľahať, chutí výborne aj samostatne.
Túto polievku môžete zblanšírovať na krém a podávať s krutónmi. Ak však dávate prednosť tradičnej forme paradajkovej polievky, podávajte ju s obľúbenými cestovinami alebo rezancami. Môžete si tiež pripraviť rezance s parmezánom – potom vás táto chuť prenesie priamo do slnečného Talianska a budete sa cítiť ako na dovolenke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajková polievka mi už nepripadá príliš kyslá. Dávam štipku do hrnca a vy začnete tiež
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.