22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív:).
Cibuľa je jednou zo základných druhov zeleniny, ktorú nájdeme takmer v každej slovenskej kuchyni. Je základom mnohých jedál a v iných je vynikajúcim doplnkom – takpovediac „čerešničkou na torte“. Hoci ju používame prakticky každý deň, často sa nezaobíde bez malých problémov. A práve tu sa hodí vidlička.
Cibuľa je zelenina, ktorú milujú mnohí Slovaci. Dodáva chuť mnohým zložitým jedlám a je skvelá aj ako prísada do sendvičov alebo šalátov. Chrumkavá alebo dusená, pikantná alebo karamelizovaná. Existuje celý rad jedál, v ktorých môže hrať prvé husle alebo byť len spomínanou čerešničkou na torte. Cibuľa však môže spôsobiť niekoľko problémov. Našťastie sa mnohé z nich dajú ľahko vyriešiť.
Cibuľa je základom slovenskej kuchyne, ale stále s ňou máme problémy
Hlavným problémom s cibuľou je jej krájanie. A práve tu sa najčastejšie stretávame s dvoma ťažkosťami. Kvôli prvému z nich niekedy roníme skutočné more sĺz. Doslova, pretože látky v cibuli dráždia oči a môžu nás rozplakať. Ďalším problémom je, ako ju krájať. Cibuľa má veľa vrstiev, čo znamená, že sa pri manipulácii s nožom láme. Je potom ťažké ju pekne nakrájať. To môže byť naozaj frustrujúce, najmä ak vám ide o čas aj vzhľad.
Ako ľahko nakrájate cibuľu?
Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť. Žiadny z nich však nebude účinný, ak nôž nebude ostrý. Je to absolútna nevyhnutnosť, ak sa chcete vyhnúť rozrušeniu a strate času pri krájaní cibule. Ďalej je dobré použiť jeden z dvoch spôsobov krájania cibule.
Ako krájate cibuľu? Jeden spôsob používajú kuchári. Je to jednoduchý patent na získanie malých kúskov. Cibuľu prekrojíme na polovicu od koreňa smerom nahor. Polovicu položíme na dosku a potom ju na niekoľkých miestach narežeme, pričom sa priblížime ku koreňu, ale neprerežeme ho. Teraz ju narežeme vodorovne. Posledným krokom je chytiť cibuľu ako guľu a nakrájať ju zhora nadol. Presný postup nájdeme na YouTube asi najpopulárnejšieho šéfkuchára Gordona Ramsayho.
Ako nakrájať cibuľu na polovičné plátky bez zbytočného stresu? Na tento trik sa vám budú hodiť dve vidličky. Jednoducho zeleninu pozdĺžne prekrojte na polovicu a príbory priložte vedľa seba. Mali by byť umiestnené po dĺžke cibule. Týmto spôsobom sme vytvorili „šablónu“. Teraz vložíme čepeľ noža medzi hroty vidličiek a nakrájame úhľadné polovičné plátky. Pri tejto metóde sa cibule nebudeme musieť ani dotýkať, takže naše ruky nebudú prevoňané cibuľou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Začala cibuľa žiť vlastným životom a klíči? Môžete sa otráviť?
Čím kŕmiť cibuľu? Toto prírodné hnojivo spôsobí, že zelenina doslova vyskočí zo zeme
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.