23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LADO).
Mnohí ľudia si nevedia predstaviť začiatok dňa bez toho, aby si vychutnali šálku svojej obľúbenej, aromatickej kávy. Hoci sa preukázalo, že tento nápoj má mnoho zdravotných výhod, niektoré „kávové kombinácie“ môžu mať veľmi nepriaznivé účinky na naše zdravie. Ktorým kávam by ste sa mali vyhýbať?
Cukor je nielen jedným z najväčších spojencov nadváhy, samozrejme, nerátajúc nadváhu spôsobenú liečbou drogami, poruchami príjmu potravy, psychickými poruchami, neurologickými poruchami, fyzickými zraneniami, endokrinnými poruchami a tak ďalej, ale aj vrások. Prečo? Nuž, strava, ktorá je príliš bohatá na cukor, napríklad taká, v ktorej ho denne skonzumujeme značné množstvo, môže okrem obezity „spôsobiť“ zápal v tele, výrazne zvýšiť krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Okrem toho nás vystavuje oxidačnému stresu.
Oxidačný stres
Oxidačný stres výrazne urýchľuje proces starnutia pokožky. Začínajú sa nám tvoriť vrásky a pokožka stráca pevnosť a pružnosť. Konkrétne ide o nerovnováhu medzi zintenzívnením oxidačných procesov, ktoré stimulujú tvorbu voľných radikálov a antioxidačnými mechanizmami. Voľné radikály spôsobujú poškodenie tkaniva oxidáciou mastných kyselín, DNA a bielkovín.
Ukázalo sa, že zdrojom môže byť zdanlivo nevinná káva, ktorú pijeme každý deň. Mnohí ľudia si nevedia predstaviť deň bez tohto tmavého nápoja hneď ráno. Upozorňujeme vás, že nejde o kávu ako takú. Typická šálka „malej čiernej“ je veľmi dobrý nápad. Povzbudzuje a môže byť dokonca účinná pri znižovaní hladiny stresu. Štúdie tiež ukázali, že môže mať pozitívny vplyv na krvný obeh, nervový systém a dokonca zabrániť vzniku ochorení súvisiacich s vekom, ako je napríklad Alzheimerova choroba.
Pijete kávu každý deň? Ktorým z jej druhov sa vyhnúť
Záležať by ste si mali dať na tom, s čím kombinujete vašu obľúbenú rannú kávu. Niektorým kombináciám by ste sa mali vyhýbať ako čert krížu. Inak sa vystavujete antioxidačnému stresu aj nárastu hmotnosti. Z času na čas si môžete dopriať malé odchýlky, ale tie by nemali byť súčasťou vášho pravidelného jedálnička.
Prvým typom kávy, ktorý je rozhodne najnevhodnejší, je káva s cukrom a mliekom. Takáto záťaž cukrom a tukom môže nielen urýchliť starnutie, ale tiež prispieť k vzniku cukrovky. Samozrejme, neznamená to, že by ste si mali kávu s mliekom zakaždým odoprieť. Bude však oveľa lepšie, ak sa úplne vzdáte cukru a plnotučné mlieko nahradíte odstredeným alebo mandľovým mliekom, bez pridaných cukrov.
Niektoré hotové výrobky sa skladajú prevažne z cukru
Dobrou voľbou nie sú ani rôzne druhy kávových nápojov, ako napríklad „Frappucino“ alebo „Caramel Macchiato“, ktoré nájdete v plastových obaloch v chladničkách supermarketov. Hoci sa tvária ako kávy, v skutočnosti sú plné cukru a umelých prísad. Takýto nápoj má s pravou kávou len málo spoločného, aj keď je jeho cena lákavá.
Posledným druhom, ktorý škodí nášmu zdraviu, sú instantné kávy vo vrecúškach „3 v 1“. Sú kráľom na výletoch, ako je kempovanie alebo táborenie, ale nájdete ich aj v niektorých hoteloch. Hoci na obale sa zvyčajne uvádza, že zmes obsahuje cukor a mlieko, prírodné zložky tam budete hľadať márne. Nie je to ani pravá káva. Obsahuje najmä umelé arómy, cukor a glukózovo-fruktózový sirup. Niektorí odborníci by ich jednoducho nazvali „kávový cukor“, pretože ten je hlavnou zložkou tohto typu výrobku. Mnohé z nich majú v zložení len 10 percent instantnej kávy. Okrem cukru a glukózovo-fruktózového sirupu sa v nich zvyčajne nachádza aj hydrogenovaný palmový tuk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Koľko kávy by ste mali vypiť, aby ste schudli? Táto dávka inhibuje prírastok hmotnosti
Káva s mliekom alebo bez mlieka? Títo ľudia sa lepšie spriatelia s „malou čiernou“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.