24.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších a najrozšírenejších druhov zeleniny na svete. Niet divu, pretože sú nielen chutné, výživné a zdravé, ale dajú sa podávať na mnoho rôznych spôsobov. Bohužiaľ, existujú kombinácie a gastronomické dvojice, ktoré zemiaky mimoriadne neobľubujú. S čím je lepšie ich nekombinovať?
Zemiaky sú produktom, po ktorom by sme mali siahať čo najčastejšie – sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a energie. Sú tiež doslova baňou cenných minerálov, pričom na prvom mieste je draslík – v 100 g zemiakov nájdete až 443 mg tohto minerálu. Draslík ovplyvňuje nielen činnosť obličiek, ale reguluje aj krvný tlak a pomáha nervovému systému a svalom.
V 200 g zemiakov nájdete aj polovicu dennej potreby vitamínu C a to:
- fosfor
- zinok
- horčík
- jód
- meď
- mangán
- vitamíny skupiny B
- foláty
- betakarotén
Zemiaky obsahujú aj veľa vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev, zväčšuje objem tráviaceho obsahu a rýchlo dodáva pocit sýtosti. Hovorí sa, že zemiaky obsahujú veľa kalórií, ale nie je to pravda. V 100 g varených zemiakov je len 73 kcal, 0,01 g tuku a vody. Pre porovnanie, v 100 gramoch čipsov je až 280 kcal.
Varené zemiaky sú preto nielen zdravé a výživné, ale aj nízkokalorické a môžu si ich vychutnať aj ľudia s diétou. Smažené zemiaky, zemiaky zaliate hustými omáčkami alebo spomínané čipsy sú úplne iný príbeh. Mali by sme po nich siahať oveľa menej často, a ak držíme diétu alebo počítame kalórie, mali by sme toto občerstvenie dokonca vynechať.
Treba si uvedomiť, že existujú aj produkty a prísady, ktoré zemiaky mimoriadne neobľubujú a mali by sme sa vyhýbať ich kombinácii. Ktoré duo nám môže uškodiť?
Zemiaky nemajú rady takúto spoločnosť. S čím by ste sa mali vyhnúť ich kombinácii
Zemiaky sú bohatým zdrojom škrobu, ktorý reaguje so živočíšnymi bielkovinami, čo vedie k zrýchlenému procesu kvasenia v žalúdku. To má za následok nadúvanie, pocit ťažoby a tráviace problémy. Táto kombinácia prispieva k tomu, že sa nám jedlo ťažko trávi, takže zároveň môžeme rýchlo pribrať. Zemiaky by sa preto nemali kombinovať s tučným mäsom a omáčkami.
Zemiaky by sa nemali podávať so škvarkami a maslom. Potom sú kalorické a ťažko stráviteľné, čo môže spôsobiť bolesti brucha, pálenie záhy a zvýšiť hladinu cukru v krvi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov. Stratia svoje najcennejšie vlastnosti
Belgické hranolky sa líšia od tradičných. Zistite, prečo ich gurmáni tak milujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.