25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martina Unbehauen).
Staráte sa o záhradu s uhorkami a paradajkami, ale nechcete používať chemikálie na podporu ich rastu? Potom využite patent našich starých mám, ktoré presne vedeli, ako sa ekologicky starať o prírodné poklady.
Žihľavové hnojivo – vlastnosti
Pravdepodobne u väčšiny ľudí samotný názov nevyvoláva pozitívne emócie, ale v tomto prípade by mali ísť predsudky bokom. Predsa len, dôležitá je predovšetkým účinnosť takéhoto špecifického výrobku, ktorý je ideálny pre záhradu. Navyše je žihľavové hnojivo šetrné k životnému prostrediu a dá sa vyrobiť bez finančných nákladov.
Žihľavové hnojivo pomôže rastlinám nielen správne kvitnúť, ale poradí si aj so škodcami a prípadnými chorobami. Žihľava, ktorá je základom, obsahuje vitamíny C, K, B, kyselinu pantoténovú, flavonoidy, silicu, histamín, acetylcholín, kyselinu kremičitú a mravčiu a fytoncídy. Okrem toho je žihľava veľmi dobrým zdrojom železa, horčíka, vápnika, mangánu, kremíka a zinku.
Vďaka obsahu týchto vitamínov a minerálov je žihľavové hnojivo ideálne, okrem iného, aj na hnojenie zeleniny.
Žihľavové hnojivo – ako ho vyrobiť
Na prípravu hnojiva by sa mala použiť drevená, kameninová alebo plastová nádoba. Nezabudnite, že v takejto nádobe môže po výrobe hnojiva pretrvávať nepríjemný zápach. Je teda možné, že takáto nádoba bude mať len jedno použitie. Pri výbere nádoby sa vyhnite kovovým nádobám.
Na výrobu hnojiva je najlepšou voľbou mladá žihľava, ešte pred jej bujným kvitnutím. Je potrebné ju odrezať a nakrájať na menšie kúsky. Žihľavu vložte do plastového vedra a zalejte ju desiatimi litrami vody. Rýchlejší rozklad žihľavy sa dosiahne, ak sa do vedra naleje dažďová voda. Nádoba by mala byť zakrytá, aby do nej mohol voľne prúdiť vzduch.
Kvasenie zvyčajne trvá 2 – 3 týždne, ale proces môže trvať kratšie alebo dlhšie, v závislosti od prevládajúcich poveternostných podmienok, najmä teploty. Čím viac slnečného svetla dopadá na nádobu s hnojivom, tým je proces fermentácie rýchlejší.
Takto pripravenú zmes odložte na niekoľko dní, kým nezačne kvasiť. Z času na čas je vhodné obsah vedra premiešať, aby sa do žihľavy dostal kyslík. Keď žihľava kvasí, získa tmavohnedú farbu a pri miešaní sa neobjaví pena.
Hotové hnojivo by sa malo pri zalievaní riediť vodou v pomere 1:10. Na druhej strane, ak chcete urobiť postrek, zrieďte ho v pomere 1:20.
Čo a ako zalievať žihľavovým hnojivom
Žihľavové hnojivo je ideálna na zalievanie paradajok a uhoriek na urýchlenie ich kvitnutia. Okrem toho možno takéto hnojivo úspešne použiť na tekvice, papriky, cukety, karfiol, zeler, ale aj ruže, ihličnany a ovocné stromy.
Okrem toho, že hnojivo podporuje kvitnutie rastlín, účinne odpudzuje vošky zo záhrady. Žihľavové hnojivo by sme mali aplikovať raz týždenne.
Nezabudnite, že žihľavové hnojivo nesmieme aplikovať na cibuľu, cesnak, hrach, fazuľu alebo vres.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako vyrobiť hnojivo z droždia? Stojí to len 0,40 EUR. Úroda bude nádherne bohatá a rastliny zdravé
Vošky a plesne z čučoriedok zmiznú. Stačí ich postriekať „cesnakovou vodou“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.