25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Ako pripraviť dokonalé piškótové cesto? Nie je to vôbec ťažké, len musíte poznať šikovný spôsob, ktorý skúsené kuchárky veľmi dobre poznajú. Aby piškótové cesto krásne vyrástlo, nespadlo a nestala sa z neho buchta, stačí do cesta pridať trochu dôležitej prísady. Určite vám to ešte nenapadlo.
Recept na dokonalé piškótové cesto je jednou z tých vecí, ktoré musí poznať každá vážená dáma a pán v domácnosti. Piškótové cesto je však dosť náročné. Niekedy sa mu nechce v rúre rásť a ak sa mu to predsa len podarí, buď praskne, alebo spadne. Našťastie to tak vôbec nemusí byť. Ako pripraviť dokonalé piškótové cesto na tortu? Stačí, ak do neho pridáte lyžičku liehu alebo nejakého silného alkoholu. Nie, torta v ňom nebude silno nasiaknutá a pri jej konzumácii sa ani trochu „neopijete“.
Ako pripraviť dokonalé piškótové cesto? Recept, ktorý nesklame
Ingrediencie:
- 6 veľkých vajec
- 1 plná šálka cukru
- 1 šálka múky, najlepšie tortovej
- pol šálky zemiakovej múky
- 1 čajová lyžička liehu alebo iného silného alkoholu
- štipka soli
Nadýchané piškótové cesto zo 6 vajec recept – ako na to:
- V prvom rade je potrebné zabezpečiť, aby všetky ingrediencie mali rovnakú teplotu. Vajíčka preto vopred vyberte z chladničky, aby sa trochu zohriali.
- Pripravte si misu. Oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky zmiešajte s alkoholom a práškom do pečiva. Bielka vyšľahajte do tuhej peny spolu s cukrom a soľou. Nezabudnite pridávať cukor po častiach.
- Keď máte ľahkú a lesklú penu, pridajte žĺtky a znova premiešajte. Potom po častiach pridávajte múku zmiešanú so zemiakovou múkou a miešajte na nízkych otáčkach.
- Pripravte si formu na pečenie a dno vymažte maslom a krupicou. Strany nemastíme – piškótové cesto z formy „vylezie“ samo. Potom do formy nalejte cesto a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme približne 35 minút.
- Po upečení nechajte piškótu s pootvorenými dvierkami rúry, alebo ju otvorte približne na 30 cm. Môžete byť istí, že piškóta nespadne.
Tip: Ak nemáte po ruke lieh alebo silný alkohol, môžete na cesto použiť ocot. Vtedy je lepšie dať dve 1,5 čajové lyžičky liehového octu alebo 1 polievkovú lyžicu jablčného octu.
Nezabudnite nechať vychladnúť hotovú piškótu na tortu s mierne pootvorenými dvierkami rúry.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na kysnuté cesto, ktoré uniká z misy. Babička mala dve pravidlá
Urobila som dokonalé palacinkové cesto, pretože som skombinovala tieto dve prísady. Nejem žiadne iné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.