25.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/silverstylus).
Ako jesť avokádo a presvedčiť o tom svojich blízkych? Dobrodružstvo s týmto ovocím nie je vždy chutné, ale s niekoľkými doplnkami sa môže stať avokádový sendvič alebo nátierka tým obľúbeným pokrmom. Ak chcete získať nápady na zdravé raňajky, obed alebo večeru, pozrite sa s nami, čo všetko môžete s avokádom vykúzliť.
Zaujíma vás, ako správne jesť avokádo, aby ste mali istotu, že využijete jeho najväčšie výhody? V tomto článku nájdete všetky najdôležitejšie informácie o tomto zdravom ovocí.
Avokádo – vlastnosti. Prečo sa oplatí?
Vlastnosti avokáda sú dobre známe. Tu sú niektoré z najdôležitejších:
- Avokádo sa považuje za jedno z najzdravších druhov ovocia, a to všetko vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6. Toto super zloženie účinne prispieva k tomu, aby sme zostali dlhšie zdraví.
- Plody avokáda sú zdrojom vitamínu E, vďaka čomu sú silným antioxidantom, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi.
- Okrem toho sa v avokáde nachádzajú vitamíny A, B1, K, kyselina listová a kyselina pantoténová. A tiež vláknina a súbor minerálnych látok: fosfor, vápnik a draslík.
- Okrem toho avokádo obsahuje látku (glutatión), ktorá posilňuje imunitný systém, nervový systém a prospieva pečeni.
Čo pripraviť z avokáda? Typt na raňajky, obed aj večeru
Ľudia, ktorí avokádo nemajú radi, často spomínajú jeho mdlú chuť. Pritom stačí správna omáčka, trochu citrónovej šťavy a soľ. Čo všetko môžete z avokáda pripraviť? V prvom rade sa oplatí vnímať toto ovocie ako fantastický základ, na ktorom sa dá pripraviť chutné a zdravé jedlo. Avokádo bude dobre fungovať ako zdravá vložka do obedovej krabičky alebo spojivo do šalátu.
Avokádový sendvič s lososom a vajíčkom
Ako pripraviť avokádový sendvič? Tu je recept:
- Ak chcete na raňajky skutočnú výživovú bombu, siahnite po celozrnnom chlebe, ktorý potom natrite trochou masla.
- Potom na chlieb položte plátok údeného lososa, plátok natvrdo uvareného vajca a rozdrvenú polovicu avokáda.
- Avokádový sendvič v tomto vydaní si zaslúži aj obľúbenú omáčku, napríklad: sladkú chilli omáčku alebo podľa vlastného výberu.
Avokádo ako dip alebo na sendviče
Neutrálna chuť avokáda s pridaním citrónovej šťavy, soli a korenia vytvára fantastický dip na hranolky alebo čipsy. Avokádová nátierka s mierne kyslastou chuťou sa výborne hodí aj na sendviče.
Avokádo na obed – je to také jednoduché
Nakrájané avokádo jednoducho pokvapkajte sójovou omáčkou a posypte sezamovými semienkami. Je to triviálny recept, ktorý sa hodí k toastom, klobase alebo vajíčkam uvareným natvrdo. Na rozdiel od všadeprítomného rýchleho občerstvenia vás avokádo zasýti na celé hodiny bez toho, aby ste sa museli občerstviť, kým prídete domov.
Kto by nemal jesť avokádo – existujú nejaké kontraindikácie?
Avokádu by sa mali vyhýbať ľudia so syndrómom dráždivého čreva známym ako IBS a s bakteriálnym prerastaním tenkého čreva SIBO. Kto ďalší by nemal jesť avokádo? Ľudia, ktorí pravidelne užívajú lieky proti zrážaniu krvi. Vysoká prítomnosť vitamínu K môže oslabiť účinok týchto liekov. Avokádo sa neodporúča ani ľuďom s ochorením obličiek.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Avokádo je opäť tvrdé ako skala a má ďaleko od dokonalosti? S týmto trikom bude krémové ako maslo
Najlepšia nátierka na chlieb namiesto masla. Tuk zo stehien a bokov zmizne rýchlejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.