26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gudrun Muenz).
Špargľa je jednou z najchutnejších a najočakávanejších sezónnych druhov zeleniny. Vďaka svojej jedinečnej chuti je ideálnou prílohou mnohých jedál a mnohokrát hrá v jedle prvé husle. Keď ju beriete na kulinársky stôl, neoplatí sa plytvať končekmi špargle. Hoci ich zvyčajne odrezávame, stále sa dajú kreatívne využiť. Neodpisujte kúsok tejto chutnej zeleniny.
Ako chutí špargľa?
Špargľa má jedinečnú, jemnú chuť, ktorá je zároveň horká a slaná. Nároční gurmáni v nej dokážu rozoznať orieškové tóny. Zelená špargľa má výraznejší trávnatý charakter, zatiaľ čo biela špargľa je jemnejšia a decentnejšia. Oba druhy sa hodia k rôznym koreninám a prílohám, čo z nej robí univerzálnu kulinársku surovinu.
Existuje mnoho názvov pre jedlá zo špargle
Chutia výborne pečené, vyprážané alebo dusené. O receptoch zo špargle by sa dalo písať dlho, ale tentoraz sa zameriame na to, čo robiť so končekmi špargle. Vo väčšine receptov sa odporúča, aby ste pred riadnou tepelnou úpravou špargle odrezali konce, po ktorých ich reflexívne vyhodíme do koša na bioodpad. To všetko preto, že sú zvyčajne tvrdšie a drevnaté. Ukazuje sa však, že stačí trochu kuchynskej kreativity a končeky špargle prekvapia nejedného kulinárskeho odborníka.
Na niektoré jedlá, ktoré vám navrhujeme budete potrebovať väčšie množstvo. Ako ich zozbierať bez rizika, že sa čerstvá zelenina pokazí? Tvrdé konce špargle môžete aj úspešne zamraziť.
Nakladaná špargľa vás prekvapí
Chutné a chrumkavé – končeky špargle sú ideálne na nakladanie. Budú originálnym doplnkom každej špajze.
Potrebné ingrediencie:
- končeky nakrájané z dvoch zväzkov zelenej špargle
- 3 vetvičky kôpru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter vody
- 1 lyžička soli
- malý kúsok chrenu
- niekoľko horčičných semienok
Spôsob prípravy:
- Špargľu umyte a osušte na papierovej utierke. Uložte ich tesne do sklenenej nádoby.
- Očistený cesnak, na kocky nakrájaný chren a kôpor vložte do pohára.
- Vodu so soľou prevaríme. Po vychladnutí na izbovú teplotu zalejte konce špargle v pohári.
- Uzavrite a necháme týždeň nakladať. Po tomto čase sú pripravené na konzumáciu.
Varenie bez plytvania alebo vývar zo špargle
Netušíte, čo robiť s čerstvo nakrájanými končekmi špargle? Jedným zo spôsobov, ako ich rýchlo využiť, je pripraviť z nich aromatický vývar. Jednoducho ich uvarte v osolenej vode. Ide o šikovný spôsob prípravy zeleninového základu do polievok alebo omáčok. Ten je ideálny na prípravu rizota.
Krémová polievka je kráľovnou varenia so zvyškami
Krémové polievky chutia skvele ako prvý chod na obed alebo ako výživná teplá večera. Nič vám nebráni pridať do jedla konce špargle. Dobre sa hodia k polievkam so zemiakmi, cuketou alebo mrkvou. Po rozmixovaní si nikto neuvedomí, že v recepte sú kuchynské zvyšky a chuť bude lahodná. Pred podávaním polievku ozdobte opraženými mandľami, pažítkou alebo kôprom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja babička ich prvýkrát ochutnala a bola nadšená. Povedala, že už dlho nejedla nič lepšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.