26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Lesterman).
V našej kuchyni sa často objavujú jedlá s ryžou. Niekedy sa však stáva, že namiesto chutnej prílohy k večeri nám po varení zostane lepkavá biela kaša. Je to spôsobené chybami pri varení ryže. Povieme vám, ako variť ryžu tak, aby sa nelepila.
Ako dlho a ako variť ryžu, závisí najmä od typu daného výrobku. Ak sa však chceme vyhnúť efektu zlepenia zŕn, musíme poznať niekoľko základných pravidiel, ktoré nám umožnia získať chutnú ryžu a ktoré sa vzťahujú prakticky na všetky druhy. Takto bude naša večera vždy dokonalá.
Ako dlho by sa mala ryža variť
Najobľúbenejšia biela ryža potrebuje zvyčajne 15 až 20 minút varenia. Presné informácie nájdete na obale. Treba si tiež uvedomiť, že existuje všeobecné pravidlo na varenie ryže, ktoré hovorí, že na každú polievkovú lyžicu ryže by mali byť dve polievkové lyžice vody. Preto je ľahké vypočítať, že vody by malo byť dvakrát viac ako ryže.
Parboiled ryža sa varí o niečo kratšie, 10 až 12 minút. Pokiaľ ide o špeciálnu odrodu ryže na rizoto, mala by sa variť približne 25 až 30 minút.
Inak je to však v prípade hnedej ryže, ktorá potrebuje na varenie viac času. Najčastejšie trvá približne 40-45 minút, kým sa ryža dostane do stavu, ktorý umožňuje jej konzumáciu, ale rovnako ako v predchádzajúcom prípade presný čas varenia nájdete na obale.
Ako uvariť ryžu bez toho, aby sa prilepila
Mnoho ľudí si vyberajú ryžu vo vrecúšku, čo je najpohodlnejšia možnosť, pretože potom nemusíme odvážiť správne množstvo výrobku. Zvyčajne sa vrecká merajú na jednu porciu a obsahujú 80 až 100 g bielych zŕn. Vtedy ju môžeme ľahko uvariť tak, že ju jednoducho vhodíme do vody a počkáme približne 10-12 minút. Na druhej strane, keď chceme variť sypanú ryžu, musíme vedieť, čo robiť, aby sa ryža neprilepila.
Našťastie sa stačí držať niekoľkých jednoduchých rád, aby ste sa tohto problému nemuseli obávať. Tu sú:
- Po prvé, pred varením ryžu opláchnite pod tečúcou vodou, pretože škrob na nej by mohol viesť k lepivému efektu a opláchnutím tomuto problému predídete.
- Pri meraní vody na varenie ryže nezabudnite použiť 1,5 až 2 šálky vody na šálku ryže.
- Na zvýraznenie chuti je dobré pridať do vody na varenie trochu soli.
- Ryžu pridávajte do vody až vtedy, keď sa varí. Potom trochu znížte teplotu.
- Keď je ryža uvarená, preceďte ju cez sito.
Takto sa uvarená ryža nebude lepiť a bude chutným základom mnohých jedál. Okrem toho nezabudnite na častú chybu pri varení. Ryžu príliš intenzívne miešate, čo môže spôsobiť jej zlepenie alebo rozpadnutie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Varená ryža: Ako ju uskladniť? Ak to robíte nesprávne, koledujete si o problémy
Ako dlho môže varená ryža ležať v chladničke? Pred prípravou večere skontrolujte na niekoľko dní
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.