27.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Luliz).
Niektorí dávajú prednosť klasickým, len s práškovým cukrom, iní chcú zhltnúť tie so všetkými prísadami. Ešte teplé so šľahačkou alebo ovocím chutia najlepšie. Ak snívate o vafliach, ale nemôžete ich nájsť v okolí, vyskúšajte tradičný recept a vafle si budete vychutnávať navždy.
Pre niekoho je to chuť z detstva, bezstarostná dovolenka pri mori, pre iného obľúbený dezert. Nadýchané a chrumkavé zároveň si získajú srdce nejedného gurmána. Môžete si ich pripraviť aj doma, stačí vám len vaflovač a niekoľko ingrediencií, ktoré vás vrátia do najlepších čias.
Stručná história vaflí na celom svete
Prvýkrát sa pravdepodobne objavili už v 12. storočí vo Francúzsku. Svetoznáme belgické vafle sa však začali vyrábať až v 15. storočí. Vyrábajú sa totiž z kysnutého cesta s pridaním veľkého množstva masla. Revolučným momentom v histórii bolo vytvorenie prvého vaflovača na svete v Spojených štátoch, keď Cornelius Swarthout získal v roku 1869 patent na prvý vaflovač. Na slovenských rekreačných strediskách sa vafle už dlhé roky tešia neutíchajúcej povesti a ďalšie generácie ich jedia s úplnou vášňou.
Recept na tradičné vafle priamo od mora
Suroviny (na 12 kusov):
- 2 šálky celozrnnej múky,
- 1,5 šálky mlieka,
- 3 vajcia,
- 1/3 šálky oleja,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- čajová lyžička cukru,
- štipka soli.
Príprava krok za krokom:
- Na prípravu vaflí by mali mať všetky produkty izbovú teplotu.
- Prvým krokom je oddelenie žĺtkov od bielkov. Bielka nalejte do veľkej misy, žĺtky do inej misy.
- Do žĺtkov pridajte mlieko a olej, potom múku, cukor a prášok do pečiva. Miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
- Bielka vyšľahajte so štipkou soli do tuha. Počas šľahania môžete pridať lyžičku cukru, aby ste rýchlejšie dosiahli hustú penu.
- Do misy s cestom pomaly pridajte vyšľahané bielky a potom všetky prísady dôkladne jemne premiešajte lyžicou.
- Ďalším krokom je vymastenie vaflovača olejom a jeho predhriatie na najvyššiu teplotu.
- Keď je vaflovač pripravený na použitie, nalejte jednu naberačku cesta na nahriate platne a zatvorte prístroj.
- Smažte vafle, kým nie sú hnedé. Najlepšie je počkať niekoľko minút, aby ste cesto náhodou neoddelili. Vaflovač vymastite olejom len na začiatku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť vafle? Podľa tohto receptu sú vždy perfektné. Mäkké a jemné – vďaka tejto ingrediencii
Moje vafle sú vždy chrumkavé a zjem ich tucet. Do cesta pridávam túto konkrétnu prísadu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.