28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/czb).
Šťavnaté citróny nie sú len osviežujúcou prísadou do limonád alebo prílohou ku grilovaným rybám. V lete dodajú božskú vôňu všetkým dezertom a koláčom. Najlepšie recepty nemusia byť zložité a časovo náročné. Siahnite po mixéri a vykúzlite lahodný citrónový koláč za krátky čas.
Citróny sú nádherným darom prírody, ktorý je nielen mimoriadne zdravý, ale aj výborne chutí. V tomto recepte použite celý citrón aj so šupkou. Po upečení vás vôňa tohto jednoduchého koláča zmätie. Prísady môžete dokonca rozmixovať v mixéri.
Prečo používať citróny do jedál?
Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý je prospešný pre imunitný systém. Okrem toho citróny pomáhajú pri chudnutí a zlepšujú vzhľad pokožky vďaka antioxidantom, ktoré obsahujú. Sú tiež skutočnou bombou minerálov, ako je železo, vápnik a draslík. Zaradenie citrónov do každodenného jedálnička vám umožní doplniť telu cenné živiny.
Rýchly recept na aromatický citrónový koláč
Hoci sa recept podobá tradičným citrónovým koláčom, najväčšou inováciou je použitie mixéra na spojenie všetkých ingrediencií. Siahnutie po celých citrónoch však nielenže dodáva jedinečnú vôňu, ale má aj blahodarný účinok na metabolizmus a poskytuje množstvo cenných živín. Nápad na koláč nahral na svoj Instagram známa blogerka giuliardii.
Zloženie:
- 1 citrón
- 250 g pšeničnej múky
- 3 vajcia
- 200 g cukru
- balíček prášku do pečiva
- 90 ml rastlinného oleja
- 80 ml mlieka
- 10 ml vanilkového extraktu
Príprava krok za krokom:
- Pred prípravou koláča predhrejte rúru na 180 stupňov. Formu na koláč vymastite a vyložte ju papierom na pečenie. Forma s priemerom osemnásť centimetrov sa na toto množstvo ingrediencií výborne hodí.
- Citrón dôkladne umyte, odstráňte konce z vrchnej a spodnej časti, kde je kôra trochu tvrdá.
- Odstráňte všetky jadierka a nakrájajte ich na kúsky, potom ich vložte do mixéra.
- K citrónu pridajte cukor, rastlinný olej, mlieko, vajcia a vanilkový extrakt. Všetky prísady rozmixujte na hladkú hmotu.
- Potom pridajte múku a prášok do pečiva. Tieto prísady je dobré vopred premiešať v samostatnej miske.
- Všetky prísady spolu miešajte, kým nevytvoria hladkú konzistenciu.
- Cesto prelejte do formy na pečenie, vložte do rúry a pečte približne 45 minút. Po tomto čase pomocou paličky skontrolujte, či je koláč v strede suchý. Ak nie, môžete ho nechať v rúre ešte niekoľko minút.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a ak chcete, posypte ho práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.