28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Nataly Studio).
Aj keď sa môže zdať, že tvaroh je vhodný len ako príloha k chlebíkom alebo šalátom, nič nie je ďalej od pravdy. Vďaka svojej chuti, štruktúre a výživovej hodnote je ideálny aj do iných receptov.
Tvaroh – nutričné hodnoty
Tvaroh je mliečny výrobok smotanovej chuti, tuhšej konzistencie a zvyčajne bielej farby. Vzniká zrážaním mliečnej bielkoviny – kazeínu. Je známy tým, že nestojí veľa a je dostupný prakticky v každom obchode s potravinami. Keďže obsahuje veľa bielkovín, vápnika a vitamínu A, stal sa obľúbeným medzi ľuďmi, ktorí si strážia postavu. A práve oni mu dali druhý život a používajú ho v najrôznejších receptoch.
Málo kalórií a veľa vlákniny
Ďalšou výhodou tvarohu je, že má málo kalórií. Na 100 g tohto výrobku pripadá len 97 kcal, čo znamená, že v balení (200 g) je len približne 200 g. To je naozaj veľmi málo, ak vezmeme do úvahy, že obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré pomáhajú metabolizmu. Má tiež nízky glykemický index, čo znamená, že látky, ktoré obsahuje, sa do tela uvoľňujú pomaly. Pri jeho konzumácii preto nehrozí prudký nárast inzulínu. Vďaka tomu je ideálny pre ľudí s cukrovkou.
Tvaroh v kuchyni
Keďže tvaroh má naozaj veľa výhod, našiel si cestu do mnohých jedál. Nie je však určený len na chlebíky, nátierky alebo šaláty. Prekvapením môže byť, že tento výrobok je vhodný aj do teplých jedál, slaných aj sladkých. Možno ho použiť na prípravu palaciniek, základu na pizzu alebo dokonca zdravšej verzie tortily. A čo je na ňom najlepšie? Že sú to nielen zdravé, ale aj neuveriteľne jednoduché a chutné jedlá!
Tu je niekoľko ukážkových receptov:
Tvarohový základ na pizzu
Ingrediencie:
- 200 g tvarohu s vysokým obsahom bielkovín
- štipka soli
- pohár múky
Príprava:
- Do misky vložíme tvaroh, štipku soli a múku.
- Zmes najprv prehnetieme vidličkou a potom rukou.
- Vzniknutú zmes preneste na plech a vytvarujte ju do ľubovoľného tvaru.
- Vložte do rúry vyhriatej na 230 °C a pečte 15 minút.
- Pizzu potrite paradajkovou omáčkou a posypte obľúbenými prílohami.
- Vráťte pizzu do rúry a pečte ďalších 7 minút.
Tvarohové wrapy
Ingrediencie:
- 200 g tvarohu s vysokým obsahom bielkovín
- jedno vajce
- obľúbené korenie
Príprava:
- Vložte tvaroh do mixéra, pridajte vajce a korenie.
- Všetko rozmixujte na hladkú kašu.
- Zmes vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a vytvarujte do tvaru podľa vlastného výberu.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 20-30 minút, kým cesto nezhnedne.
- Pridajte obľúbené doplnky a preložte na polovicu ako tortilu.
Tvarohové palacinky
Ingrediencie:
- 200g balenie tvarohu
- 2 vajcia
- pol šálky múky
- čajová lyžička prášku do pečiva
- čajová lyžička vanilkového cukru
Príprava:
- V miske vyšľaháme vajcia s cukrom a potom pridáme ostatné prísady, kým nezískame jednotnú hmotu.
- Rozohrejeme panvicu a pečieme na nej palacinky.
- Upečené palacinky podávajte so sezónnym ovocím, škoricou, cukrom alebo džemom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ikonický nepečený tvarohový koláč. Obohaťte 3 prísady o ďalšie a dodáte mu charakter
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.