29.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).
Pridávame ju do tvarohu, miešaných vajíčok, šalátov a zaváranín alebo ázijských jedál. Málokto však vie, že pažítka v sebe skrýva mnoho cenných zdraviu prospešných vlastností. Okrem iného sa odporúča ľuďom, ktorí sa často cítia opuchnutí. Prečo by sme ju mali konzumovať a v ktorých jedlách sa najlepšie uplatní?
Zadržiavanie vody v tele je problém, ktorý môže účinne narušiť vašu pohodu. Najmä ženy trpia opuchmi, pocitom ťažoby a nárastom hmotnosti až o niekoľko kilogramov. Súvisí to s hormonálnymi zmenami. Aby ste tento nepríjemný stav znížili, je vhodné dbať na svoj jedálniček. Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť výrobky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa prebytočnej podkožnej vody. Pažítka je jedným z takýchto produktov.
Jedzte veľa, najmä v sezóne
Aké vlastnosti má pažítka? Za svoju charakteristickú chuť a vôňu vďačí alicínu, ktorý sa nachádza aj v rastlinách, ako je cesnak a cibuľa. Má antibakteriálny účinok, takže pomáha podporovať imunitu a bojovať proti infekciám.
Pažítka je tiež skvelým doplnkom jedál pri redukčnej diéte. Je nízkokalorická, v 100 g obsahuje len 30 kcal, a má tiež nízky glykemický index. Má močopudný a čistiaci účinok, ktorý pomáha zbaviť telo opuchov, stagnácie vody a toxínov.
Pažítka obsahuje aj vitamíny A, B, C a E, ako aj minerály draslík, vápnik, fosfor, horčík, chlór a železo. Obsahuje aj antioxidačné látky, ktoré podporujú boj organizmu proti voľným radikálom, a má protizápalové, protirakovinové vlastnosti a vlastnosti proti starnutiu.
Konzumácia pažítky je prospešná aj pre kardiovaskulárny systém, pretože pomáha regulovať krvný tlak a znižuje nadmerne vysokú hladinu „zlého“ cholesterolu. Určite málokto vie, že konzumáciou pažítky sa môžete postarať o svoj zrak, luteín a zeaxantín, ktoré sa v nej nachádzajú, chránia oči pred chorobami.
Pažítka nie je len na syr
Pažítka sa najčastejšie pridáva do tvarohu s reďkovkami; ochutená soľou a korením bude chutným nápadom na raňajky, ktoré majú zároveň vysoký obsah bielkovín a nízky obsah kalórií. Najlepšie sa podáva, samozrejme, na čerstvom a chrumkavom chlebe.
Pažítkou môžete posypať aj ázijské jedlá, cestoviny a polievky. Hodí sa aj ku kuracím mäsám, krevetám alebo tofu.
Šalát môžete pripraviť aj na báze hlávkového šalátu, paradajok, papriky alebo akejkoľvek inej jarnej zeleniny, ktorú máte radi. Pridajte svoj obľúbený syr, napríklad mozzarellu alebo fetu, ako aj opražené tekvicové semienka, slnečnicové semienka alebo orechy. Všetko zalejte dresingom na báze olivového oleja a citrónovej šťavy. Nakoniec pridajte nasekaný zväzok pažítky a všetko spolu premiešajte. Takýto jarný šalát sa bude výborne hodiť napríklad ku grilovaným jedlám, kuracím mäsám, rybám alebo bravčovej krkovičke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na medvedí cesnak a žihľavu. Túto rastlinu zberajte na jar. Ideálny doplnok do nátierok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.