3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Izabela Magier).
Domáce zaváraniny sú najlepším spôsobom, ako si uchovať chuť letného ovocia v pohároch. Vďaka nim môžete aj počas zimných večerov cítiť chuť jahôd dozrievajúcich na slnku alebo čučoriedok. Jednou z najobľúbenejších zaváranín je džem. Bohužiaľ, kvôli vysokému obsahu cukru sa ich mnoho ľudí vzdáva. Máme pre vás riešenie, ktorým je zdravá náhrada cukru do džemov!
Prečo sa vlastne do džemov pridáva cukor? Nedajú sa pripraviť bez tohto kalorického sladidla? Ukazuje sa, že cukor nielen zlepšuje chuť kyslého ovocia, ale tiež zabezpečuje gélovú konzistenciu, ktorá je džemom vlastná. Okrem toho má cukor konzervačné vlastnosti, ktoré chránia domáce marmelády pred pokazením a udržujú ich dlhšie čerstvé. Našťastie, xylitol, ktorým sa cukor v domácich džemoch čoraz častejšie nahrádza, má tiež všetky tieto vlastnosti.
Xylitol – najlepšia náhrada cukru do džemov a nielen do nich
Xylitol sa často nazýva brezový cukor, pretože sa vyrába z brezy. Chutí rovnako sladko ako sacharóza. Zároveň je o polovicu menej kalorický ako repný cukor. Vďaka tomu všetkému je čoraz obľúbenejšou voľbou pre ľudí, ktorí držia diéty zamerané na chudnutie a zdravie.
Xylitol pokojne nahradí cukor aj v domácich zaváraninách. Jeho antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti ochránia džemy pred pokazením. Okrem toho brezový cukor zlepší chuť kyslého ovocia a dodá džemu správnu konzistenciu.
Koľko xylitolu by ste mali dať do džemu? Ďalšou výhodou je, že ho môžete pridať oveľa menej ako cukru. Pomery sa však líšia a závisia od úrovne kyslosti ovocia a množstva šťavy. Najbežnejší pomer je však 600 – 800 gramov na kilogram ovocia.
Prečo sú džemy s xylitolom zdravšie?
Džemy s xylitolom sú zdravšie v mnohých ohľadoch. Nielenže majú nižší obsah kalórií, čo poteší tých, ktorí držia redukčnú diétu. Xylitol má tiež nízky glykemický index, takže je bezpečný pre ľudí s cukrovkou.
Tým sa však zdravotné výhody xylitolu nekončia. Brezový cukor posilňuje imunitu a zvyšuje vstrebávanie vápnika, preto sa používa pri prevencii osteoporózy. Na rozdiel od cukru zabraňuje vzniku zubného kazu, chráni ďasná a posilňuje sklovinu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jahodové smoothie si pripravujem celé leto. Nepoužívam mlieko, ale pridávam niečo krémové
Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.