2.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/valkyrielynn).
Holandská omáčka – recept, ktorý sa výborne hodí k vajíčkam, špargli a inej zelenine. Príprava holandskej omáčky je veľmi jednoduchá, ale ak vynecháte jeden krok, môže sa zraziť. Všetko je to o kúpeli – naučil ma to priateľ kuchár.
Holandská omáčka je pravdepodobne najvšestrannejšia omáčka na svete. Výborne sa hodí k vajíčkam, najmä k benedikt vajíčkam. Veľmi dobre sa hodí k bielej aj zelenej špargli. Nehovoriac o grilovanej zelenine alebo rybách – vždy je to dokonalá kombinácia. Ako sa holandská omáčka pripravuje? Vajcia šľahajte vo vodnom kúpeli – je to záruka úspechu a dokonalej konzistencie.
Holandská omáčka – recept na dokonalú prílohu k čomukoľvek
Ingrediencie:
- 50 g masla
- 1 žĺtok (najlepšie z veľkého vajca)
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 2 lyžice suchého bieleho vína
Aby vám omáčka nedošla, je najlepšie zdvojnásobiť alebo dokonca strojnásobiť pomer.
Ako pripraviť holandskú omáčku? Spôsob prípravy:
- V hrnci priveďte vodu do varu. V hrnci rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť. Nesmie byť horúce, inak sa žĺtok zrazí.
- Žĺtok dajte do misky, pridajte citrónovú šťavu a víno a vyšľahajte. Potom misku postavte nad hrniec s vodou (vodný kúpeľ) a za stáleho šľahania prilievajte rozpustené maslo.
- Miešajte, kým omáčka nebude mať konzistenciu majonézy. Potom ju ochuťte soľou a korením. Podávajte teplú alebo, ak chcete, studenú.
Vidíte, aké je to jednoduché? Namiesto suchého vína môžete pridať vínny alebo jablčný ocot. Trochu to zmení chuť holandskej omáčky, ale určite nie k horšiemu – varenie je predsa o zábave a skúšaní stále nových chutí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto omáčka premení každé jedlo. Zamilujete sa do nej. Mäso bude šťavnaté ako broskyňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.