Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento koláč pripravuje moja babička už 40 rokov. Zakaždým opakuje, čo je na ňom najdôležitejšie

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe,...

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe, ale moja babička mi vštepila záľubu v ďalšom koláči. Tento koláč je vrstvený a vždy, keď sa objaví na stole, urobí úžasný dojem. Jedna ingrediencia je veľmi kľúčová a bez nej stráca svoju chuť.

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Keby som sa každého z vás opýtala, aký je váš obľúbený koláč, pravdepodobne by som dostala veľa odpovedí. Niektorí by povedali, že je to jablkový koláč, iní, že je to tvarohový koláč, a ďalšia skupina, že je to krémový koláč. Nikomu by však nenapadli Dunajské vlny, ktoré podľa niektorých prekonávajú všetky ostatné dezerty. Tento vrstvený koláč je naozaj pôsobivý a moja babička je odborníčka na jeho prípravu. Skladá sa z dvoch rôznofarebných vrstiev a je preliaty pudingovým krémom. Okrem toho sú kľúčovou ingredienciou višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné.

Recept na dunajské vlny


Ingrediencie na cesto:

  • 2 šálky pšeničnej múky,
  • kocka masla,
  • 6 vajec,
  • 200 g práškového cukru,
  • 1/4 šálky mlieka,
  • 2 PL kakaa,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva.


Prísady na pudingový krém:

  • 2 balenia vanilkového pudingu,
  • kocka masla,
  • 2,5 šálky mlieka,
  • 2 lyžice cukru.

Prísady na čokoládovú polevu:

  • 50 g dezertnej čokolády,
  • 2 PL mäkkého masla,
  • 3 PL 33% smotany.


Ďalšie prísady:

  • 350 g kompótových višní alebo čerstvého ovocia,
  • pohár višňového likéru.
Kľúčovou ingredienciou sú višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné
Foto: shutterstock/nada54

Spôsob prípravy:

  1. Najprv si pripravte pudingový krém. Polovicu mlieka nalejte do hrnca, pridajte doň cukor, premiešajte a na miernom ohni priveďte do varu. Zvyšné mlieko zmiešajte s pudingovými práškami a tenkým prúdom nalejte do hrnca, pričom stále miešajte. Intenzívne miešajte, kým puding nezhustne.
  2. Horúci puding odstavíme z horáka, prikryjeme tanierom a necháme vychladnúť. Keď puding vychladne, pripravte si krém. Mäkké maslo preložíme do misy a pomocou mixéra ho dôkladne rozmiešame na krém. Potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding. Mixujte, kým sa prísady nespoja.
  3. Teraz sa môžete pustiť do prípravy ostatných ingrediencií. Višne z kompótu scedíme a vložíme do misky (dobre je aj odkôstkovať). Potom prilejte likér, premiešajte a odložte.
  4. Čas na prípravu cesta. Vajíčka rozbijeme do väčšej misy, pridáme cukor a mixérom šľaháme na vysokých otáčkach, kým nevznikne biela hmota. Potom ešte počas miešania prilejte rozpustené a vychladnuté maslo. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešame len dovtedy, kým sa úplne nespoja. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
  5. Polovicu cesta prelejeme do inej misy a pridáme doň kakao a mlieko. Intenzívne miešajte.
  6. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Potom do neho vlejte svetlé cesto a stierkou zarovnajte vrch. Potom pomocou lyžice opatrne a jemne vmiešajte tmavé cesto, aby sa vrstvy nelepili.
  7. Na cesto poukladajte višne a zľahka ich vtlačte do zmesi. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút. Po uplynutí času vypnite rúru a nechajte koláč vychladnúť.
  8. Po vychladnutí upečeného cesta potrieme vrch pudingovým krémom. Potom ho vložte na približne 30 minút do chladničky. Krém by mal už mierne stuhnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu.
  9. Do hrnca dajte maslo, rozdrvenú čokoládu a trochu smotany. Celé to zohrievajte na miernom ohni, kým nevznikne hladká, lesklá zmes. Nezabudnite však stále miešať, aby sa zmes nepripálila. Hotovú polevu nechajte mierne vychladnúť. Nakoniec ju nalejte na vrch koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchší koláč na svete. Využite jahody, kým je ich sezóna

Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vôbec nie kuriatka. Tieto huby sú ešte lepšie na miešané vajíčka

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandra Duda). Jeseň je nepochybne obdobím, keď na stoloch kraľujú huby. Dajú sa z nich pripraviť aromatické omáčky, lahodné…

Skutočná klasika medzi jesenným pečivom. S týmto receptom upečiete slivkový koláč behom chvíľky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko). Sezóna sliviek sa pomaly končí, tak prečo ich nevyužiť v kuchyni. Neviete, čo pripraviť? Slivkový koláč je…

Zabudnite na spľasnutú piškótu. Priateľka cukrárka mi prezradila, v čom spočíva tajomstvo

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya). Každá hostiteľka chce, aby jej piškóta bola mäkká a nadýchaná. Takáto vydarená piškóta je ideálnym základom…

V tejto tekutine namočte bravčové mäso. Rezne budú po vyprážaní chutné a jemné

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Radi jete bravčové rezne a chcete ich dokonale pripraviť? Ak chcete, aby boli ešte lepšie a chrumkavejšie,…

Žiadna polievka neposilňuje imunitu tak ako táto. Cesnak je dôležitý, ale nezabudnite na toto korenie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva). Cesnaková polievka je veľmi obľúbená v našej krajine a keď sa ochladí a začne chladné obdobie, každý…

Auto Trendy

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Audi uvádza na trh novú verziu kompaktného modelu A3 PHEV s elektrickým dojazdom až 143 km

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi predstavilo novú plug-in hybridnú verziu modelu A3. V porovnaní so starým modelom inzeruje dvojnásobný elektrický dojazd. Audi predstavilo novú p

Číňania z Leapmotor predstavili v Paríži nové elektrické SUV B10. V Európe sa bude predávať od roku 2025

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Paríži bol oficiálne predstavený tretí model Leapmotor na európskom trhu. Očakáva sa, že SUV B10 bude stáť menej ako 30 000 EUR. V Paríži

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov