Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento koláč pripravuje moja babička už 40 rokov. Zakaždým opakuje, čo je na ňom najdôležitejšie

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe,...

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe, ale moja babička mi vštepila záľubu v ďalšom koláči. Tento koláč je vrstvený a vždy, keď sa objaví na stole, urobí úžasný dojem. Jedna ingrediencia je veľmi kľúčová a bez nej stráca svoju chuť.

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Keby som sa každého z vás opýtala, aký je váš obľúbený koláč, pravdepodobne by som dostala veľa odpovedí. Niektorí by povedali, že je to jablkový koláč, iní, že je to tvarohový koláč, a ďalšia skupina, že je to krémový koláč. Nikomu by však nenapadli Dunajské vlny, ktoré podľa niektorých prekonávajú všetky ostatné dezerty. Tento vrstvený koláč je naozaj pôsobivý a moja babička je odborníčka na jeho prípravu. Skladá sa z dvoch rôznofarebných vrstiev a je preliaty pudingovým krémom. Okrem toho sú kľúčovou ingredienciou višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné.

Recept na dunajské vlny


Ingrediencie na cesto:

  • 2 šálky pšeničnej múky,
  • kocka masla,
  • 6 vajec,
  • 200 g práškového cukru,
  • 1/4 šálky mlieka,
  • 2 PL kakaa,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva.


Prísady na pudingový krém:

  • 2 balenia vanilkového pudingu,
  • kocka masla,
  • 2,5 šálky mlieka,
  • 2 lyžice cukru.

Prísady na čokoládovú polevu:

  • 50 g dezertnej čokolády,
  • 2 PL mäkkého masla,
  • 3 PL 33% smotany.


Ďalšie prísady:

  • 350 g kompótových višní alebo čerstvého ovocia,
  • pohár višňového likéru.
Kľúčovou ingredienciou sú višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné
Foto: shutterstock/nada54

Spôsob prípravy:

  1. Najprv si pripravte pudingový krém. Polovicu mlieka nalejte do hrnca, pridajte doň cukor, premiešajte a na miernom ohni priveďte do varu. Zvyšné mlieko zmiešajte s pudingovými práškami a tenkým prúdom nalejte do hrnca, pričom stále miešajte. Intenzívne miešajte, kým puding nezhustne.
  2. Horúci puding odstavíme z horáka, prikryjeme tanierom a necháme vychladnúť. Keď puding vychladne, pripravte si krém. Mäkké maslo preložíme do misy a pomocou mixéra ho dôkladne rozmiešame na krém. Potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding. Mixujte, kým sa prísady nespoja.
  3. Teraz sa môžete pustiť do prípravy ostatných ingrediencií. Višne z kompótu scedíme a vložíme do misky (dobre je aj odkôstkovať). Potom prilejte likér, premiešajte a odložte.
  4. Čas na prípravu cesta. Vajíčka rozbijeme do väčšej misy, pridáme cukor a mixérom šľaháme na vysokých otáčkach, kým nevznikne biela hmota. Potom ešte počas miešania prilejte rozpustené a vychladnuté maslo. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešame len dovtedy, kým sa úplne nespoja. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
  5. Polovicu cesta prelejeme do inej misy a pridáme doň kakao a mlieko. Intenzívne miešajte.
  6. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Potom do neho vlejte svetlé cesto a stierkou zarovnajte vrch. Potom pomocou lyžice opatrne a jemne vmiešajte tmavé cesto, aby sa vrstvy nelepili.
  7. Na cesto poukladajte višne a zľahka ich vtlačte do zmesi. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút. Po uplynutí času vypnite rúru a nechajte koláč vychladnúť.
  8. Po vychladnutí upečeného cesta potrieme vrch pudingovým krémom. Potom ho vložte na približne 30 minút do chladničky. Krém by mal už mierne stuhnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu.
  9. Do hrnca dajte maslo, rozdrvenú čokoládu a trochu smotany. Celé to zohrievajte na miernom ohni, kým nevznikne hladká, lesklá zmes. Nezabudnite však stále miešať, aby sa zmes nepripálila. Hotovú polevu nechajte mierne vychladnúť. Nakoniec ju nalejte na vrch koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchší koláč na svete. Využite jahody, kým je ich sezóna

Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pripravíte ich doslova za pár minút. Sú oveľa lepšie ako palacinky

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shebeko). Chýba vám nápad na rýchle a výživné jedlo? Ak už máte dosť sendvičov alebo ovsenej kaše, určite si…

Tajomstvo francúzskych žien na štíhlu postavu. Do kávy si pridávajú túto jedinú ingredienciu

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krzysztof Siwek). Francúzske ženy už roky inšpirujú ženy na celom svete svojím jedinečným štýlom, eleganciou a predovšetkým štíhlou postavou.…

Myslíte si, že bez múky sa omáčka nedá pripraviť? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Vyskúšajte tieto spôsoby

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Curko). Čím môžete v omáčke nahradiť múku? Ak chcete, aby bola dokonale krémová, ale zároveň ľahká a bez…

Tento šalát je na stole číslo jeden. Čínska kapusta a charakteristická omáčka tvoria dokonalé duo.

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tsurukame Design). Šaláty sú skvelým spôsobom, ako do každodenných jedál zakomponovať zeleninu, a čínska kapusta v tejto úlohe skutočne…

Namiesto koláča si vyberte tento dezert. Chutí skvele a nepriberiete ani gram

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Amallia Eka). Pre väčšinu ľudí musí byť ku káve niečo sladké. Najčastejšie siahame po kysnutej pochúťke alebo šiške, ale…

Auto Trendy

Tesla bez volantu už v Európe. Videli sme vesmírny model naživo

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybercab je nový výtvor Elona Muska, ktorý vyzerá, akoby prišiel priamo z natáčania u Jamesa Camerona. Elektrické vozidlo nemá volant ani pedále a bude…

Auto roka odhalilo smutnú pravdu: Európa ignoruje realitu, USA idú vlastnou cestou

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Finalisti ankety Auto roka v USA odhalili, že svet automobilového priemyslu je rozdelený na dve úplne odlišné sféry. Zatiaľ čo v USA dominujú praktické a…

Prelomová štúdia odhalila: Batérie elektromobilov vydržia dlhšie, než ste si kedy mysleli!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Batérie elektromobilov si udržiavajú kapacitu dlhšie, ako sa predpokladalo, a ich opotrebovanie sa s rastúcim počtom najazdených kilometrov dokonca spomaľuje. Takéto prekvapivé zistenie priniesla nemecká…

Tesla Cybertruck: Prečo Európa zatvára dvere najkontroverznejšiemu autu sveta?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybertruck patrí medzi najdiskutovanejšie autá posledných rokov, no v Európe sa jeho predaj neumožňuje z dôvodu, že je považovaný za nebezpečný. Poďme si vysvetliť,…

Veľká cena Las Vegas F1: Verstappen získal štvrtý titul, aj keď preteky ovládol Russell

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Verstappen spečatil svoju štvrtú korunu v rade, aj keď preteky ovládlo duo Mercedes. George Russell premenil pole position na víťazstvo na Veľkej cene Las Vegas…

Volvo odhaľuje budúcnosť: Prečo XC90 zostáva neodolateľným kráľom SUV?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Volvo ohlásilo odvážny plán stať sa do roku 2030 stopercentne elektrickou značkou, no zdá sa, že tento cieľ môže byť náročnejší, než sa pôvodne zdalo.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov