1.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Shashkina).
Pečenie chleba sa môže zdať ako ťažká práca, ale nič nie je ďalej od pravdy. Ak to raz vyskúšate, budete to opakovať pravidelne. Nedávno som vyskúšal recept na zeleninový chlieb a bol som ním okamžite nadšený. Keď som ho položila na stôl, zmizol v priebehu niekoľkých sekúnd.
Každý, kto má rád chlieb, mi dá za pravdu, že najlepší chlieb je ešte teplý a mäkký. Existujú len dva spôsoby, ako ho získať. Jedným je navštíviť ráno blízku pekáreň a potom si takúto pochúťku vychutnať. Žiaľ, nie každý má takéto miesto priamo pod nosom a zostáva mu len druhá možnosť. Tá hovorí o tom, že si treba vyrobiť vlastný chlieb, ktorý sa bude jesť hneď ráno.
Nedávno som narazila na recept na jedinečný chlieb. Pridáva sa doň cuketa, a to dokonca v značnom množstve. Práve vďaka nej je chlieb šťavnatejší a vnútri mäkší. Samozrejme, zvonka je chlieb chrumkavý a kôrka je krásne voňavá. Vo vnútri cítiť aj cibuľu, cesnak a čerstvý kôpor. Po upečení ho podávajte so sendvičovým syrom.
Cuketový chlieb recept
Ingrediencie
- 500 g cukety,
- 330 g celozrnnej múky,
- čajová lyžička prášku do pečiva,
- pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- čajová lyžička soli,
- čajová lyžička sušeného oregana
- štipka mletého korenia,
- 400 g kefíru,
- 2 vajcia,
- 6 lyžíc olivového oleja,
- cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice nasekaného kôpru,
- lyžička oleja na vyprážanie.
Spôsob prípravy
- Cuketu dôkladne opláchnite, osušte a nastrúhajte na malom strúhadle. Posypte ju soľou a nechajte 15 minút odstáť, aby sa z nej získalo čo najviac šťavy.
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, oregano a korenie.
- V druhej miske zmiešame zvyšné ingrediencie, pričom spojíme kefír, vajcia a olej. Intenzívne premiešajte
Cibuľu ošúpte a nakrájajte veľmi najemno. Na panvici rozohrejeme olej a zeleninu na ňom niekoľko minút opekáme dohneda. - Z cukety vytlačte šťavu a pridajte ju k suchým prísadám. Potom mokré prísady vlejte do suchých, pridajte zosklovatenú cibuľu, prelisovaný cesnak a kôpor. Všetko dôkladne premiešajte lyžicou.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov. Malú formu na chlieb vyložte papierom na pečenie a vložte do nej cesto.
- Chlieb pečte približne 50 minút, najlepšie kým nie je tyčinka suchá. Po uplynutí tohto času odložte chlieb vychladnúť a rozdeľte ho na porcie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na dva týždne sa vzdajte konzumácie pšeničného chleba. Toto sa stane s vaším telom
S chuťou ho zjedzte na raňajky. Znížte množstvo zbytočných kalórií, udržujte si štíhlu postavu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.