5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Igor Normann).
S nastávajúcim júnom nastáva najlepší čas na konzumáciu jahôd. Našťastie si z nich môžeme pripraviť aj lahodný džem, ktorý si môžeme vychutnávať po zvyšok roka. Použite túto jedinú ingredienciu, ktorú do jahodového džemu pridáva moja babička, a vytvorte tak nebeskú chuť uzavretú v pohári.
Prísady na jahodový džem s horkou čokoládou
Na prípravu tohto lahodného jahodového džemu potrebujeme len štyri prísady. Tri z nich používame aj pri príprave iných džemov, no v tomto prípade „robí prácu“ jeden produkt.
Budete potrebovať:
- 1 balenie Gelfixu,
- 2 kg jahôd,
- 200 g horkej čokolády,
- 500 g cukru.
Práve pridanie horkej čokolády zvýrazní chuť jahodového džemu a dodá mu mimoriadne príjemnú vôňu. Je to nepochybne dokonalé duo, ktoré sa chuťovo výborne dopĺňa.
Ako správne umyť jahody pred prípravou džemu?
Začnite tým, že… umyjete jahody. Jednoduché opláchnutie vodou pomôže zbaviť sa piesku a zvyškov pôdy, ale neodstráni pesticídy, ktoré na ovocí zostali. Na tento účel je dobré pripraviť si špeciálnu zmes. Najprv nalejte do misky vodu a ocot v pomere 3:1 a odložte ich na 5 minút. Jahody sceďte v sitku, umyte misu vodou a pripravte druhú zmes, pričom tentoraz pridajte 1 čajovú lyžičku jedlej sódy na liter vody. Chvíľu ich namočte, opäť sceďte v sitku, dôkladne opláchnite a nechajte uschnúť.
Jahodový džem s horkou čokoládou – ako pripraviť?
Keď máte ovocie umyté, môžete sa pustiť do prípravy džemu. Jahody zbavíme stopiek a vložíme ich do hrnca s hrubým dnom. Pridajte balíček gelfixu a za stáleho miešania všetko priveďte do varu. Pridajte cukor a varte ďalšie 3 minúty. Čokoládu nakrájajte, pridajte ju k džemu a všetko dobre premiešajte. Džem dáme do čistých a sterilizovaných pohárov (približne 300 ml), pevne uzavrieme a necháme vychladnúť. Tento jahodový džem s čokoládou sa výborne hodí do muffinov, buchiet, koláčov, zmrzlinové dezerty, vaflí, jogurtu, palaciniek, ovsených vločiek alebo toastov. Po otvorení skladujte v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Spojte mandarínky, cukor a škoricu a získate vynikajúcu špecialitu. Chutí ako letné popoludnie
Pridajte do džemu namiesto cukru. Nestratí chuť a bude zdravší a menej kalorický
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.