03.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz).
Grécke tzatziki, obľúbené pre svoju jednoduchosť, výraznú chuť a všestrannosť v kuchyni, je perfektnou voľbou na horúce dni. Výborne sa hodí k pečenému a grilovanému mäsu, ale aj zelenine a chrumkavému chlebu. Okrem toho má tzatziki množstvo zdravotných výhod, vrátane pozitívnych účinkov na črevá, hladinu cholesterolu a imunitný systém. Ako si ho teda pripraviť sami?
Čo je tzatziki? Táto svieža a osviežujúca omáčka je známa po celom svete
Tzatziki je tradičná grécka omáčka, ktorá si získala obľubu po celom svete. Pripravuje sa len z niekoľkých ingrediencií. Podáva sa za studena, preto je perfektným doplnkom k letným jedlám v horúcich dňoch.
Jej základom je grécky jogurt, ktorý sa v Grécku vyrába z ovčieho mlieka, čo tzatziki dodáva krémovú konzistenciu.
Na Slovensku je však originálny grécky jogurt ťažko dostupný, preto najčastejšie používame jeho náhrady. Pri nákupe sa oplatí venovať pozornosť zloženiu jogurtu – najlepší je taký, ktorý neobsahuje sušené mlieko, želatínu, stabilizátory či konzervanty. Mal by obsahovať najmä mlieko a živé bakteriálne kultúry.
Ako urobiť tzatziki? Jednoduchý a chutný doplnok k mäsu a zelenine
Príprava gréckej omáčky je veľmi jednoduchá a zaberie len pár minút. Na to potrebujeme:
- 500 ml gréckeho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čerstvá uhorka
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Šťava z polovice citróna
- 6 lístkov čerstvej mäty
- Soľ podľa chuti
Spôsob prípravy:
- Uhorku ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Potom pridajte štipku soli, premiešajte a vložte do sitka, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
- Mätu nasekáme nadrobno a zmiešame s jogurtom.
- Cesnak ošúpeme, roztlačíme a v malej miske zmiešame s olivovým olejom a soľou.
- Do jogurtu pridáme nastrúhanú uhorku, cesnak a citrónovú šťavu. Všetko dôkladne premiešame a podľa potreby dosolíme.
Prečo sa oplatí jesť tzatziki? Je to poklad zdravia
Tzatziki je nielen chutným doplnkom jedál, ale aj zdrojom mnohých cenných živín.
Grécky jogurt, ktorý je základom omáčky, podporuje činnosť čriev a obnovuje jeho správnu bakteriálnu flóru. Pomáha tiež vstrebávať vápnik a železo a poskytuje bielkoviny, ktoré sú potrebné pre budovanie svalov a zdravých kostí.
Olivový olej, nazývaný tekuté zlato, znižuje zlý cholesterol, zlepšuje stav pokožky, vlasov a nechtov, podporuje imunitu. Cesnak, známy svojimi antibiotickými vlastnosťami, pomáha bojovať proti infekciám, najmä tým, ktoré postihujú horné dýchacie cesty.
Uhorka, posledná zložka omáčky, zasa odkysľuje organizmus, pomáha odstraňovať prebytočnú vodu a podporuje boj proti zápche a spomalenému metabolizmu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Letná sladkosť bez cukru? Moja mama mi povedala tento spoľahlivý recept. Deti ju milujú!
Pripravte zelenú fazuľku trochu inak. Na tanieri vám nezostane ani omrvinka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.