03.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shulevskyy Volodymyr).
S príchodom sezóny hrdo rastú na stromoch červené a čakajú, že svojou chuťou potešia aj najnáročnejšie jazýčky. Sú tiež symbolom leta, ktorý neodmietne ani ten najnáročnejší jedák. Keď ich však skombinujeme s jedným, nenápadným produktom, spôsobujú v žalúdku poriadne utrpenie. S čím nejesť čerešne? Stojí za to vziať si túto radu k srdcu.
Na čo sú dobré čerešne? Jedzte bez strachu
Čerešne, hoci asi 80 % pozostávajú z vody a obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré priaznivo pôsobia na organizmus. Sú teda nielen neskutočne chutné, ale aj mimoriadne zdravé.
Prirodzene sladké čerešne obsahujú veľké množstvo vitamínu C a polyfenolov, ktoré sú potrebné na udržanie zdravia pokožky. Tieto, ako silné antioxidanty, majú protizápalové vlastnosti a pomáhajú znižovať oxidačný stres, pričom znižujú poškodenie kože spôsobené voľnými radikálmi.
Ale to nie je koniec. Čerešne sú bohaté aj na kyselinu listovú a vitamíny A, E a K, ako aj množstvo minerálov – vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, jód a zinok. Vďaka draslíku podporujú činnosť srdca, pomáhajú regulovať krvný tlak a s jódom podporujú činnosť štítnej žľazy – reguláciu metabolizmu. Tie o niečo kyslejšie navyše ovplyvňujú činnosť tráviaceho systému, stimulujú činnosť pankreasu. Keď však po nich siahnete, buďte opatrní s prísadami.
S čím nejesť čerešne? Pri tejto kombinácii buďte opatrní
Čerešne obsahujú veľké množstvo vlákniny. Aj keď je to prospešné pre tráviace procesy, v niektorých prípadoch môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Najmä v kombinácii s veľkým množstvom vody.
Jedenie čerešní a ich následné zapitie vodou môže urýchliť prechod potravy v črevách, čo prispieva k zintenzívneniu pohybov čriev. Podobná situácia sa môže ukázať ako nebezpečná najmä pre ľudí s citlivým tráviacim systémom a žalúdočnými problémami. Môže to mať za následok bolesť brucha a hnačku a dokonca viesť k zápalu.
Podobnej kombinácii by sa mali vyhnúť aj ľudia trpiaci pankreatitídou a zápalom čriev či žlčových ciest, ako aj pacienti s vredmi žalúdka a dvanástnika.
Mali by ste sa v takýchto prípadoch úplne vyhnúť chuti čerešní? Práve naopak. Je však potrebné pamätať na to, aby ste ovocie konzumovali ako samostatné občerstvenie medzi jedlami, čím sa minimalizuje riziko nežiaducich tráviacich reakcií.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pripravte zelenú fazuľku trochu inak. Na tanieri vám nezostane ani omrvinka
Riešenie cholesterolu a nespavosti. Stačí pohár denne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.