5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/etorres).
Prvé letne dni sú nielen o stúpajúcich teplotách a slnečných lúčoch za oknom. Je to aj o chutných sezónnych plodinách. Za chvíľu sa končí sezóna tejto zeleniny, a preto oplatí sa ju použiť nielen ako prílohu ku grilovanému mäsu, ale aj ako hlavnú zložku krémových polievok.
Špargľa je vynikajúca zelenina a hneď ako sa začne jej sezóna, všetci sa vrhnú do nákupného šialenstva, aby si nakúpili svoju porciu. Pripravujeme z nej najrôznejšie jedlá a naša fantázia nás núti vymýšľať ďalšie a ďalšie recepty. Tentoraz chceme ukázať, že špargľa je ideálnou ingredienciou do polievky a jej chuť sa k nej bezchybne hodí. V kombinácii s ďalšími prísadami vytvorí nezabudnuteľný pokrm.
Špargľa je veľmi cenená zelenina a každý sa snaží vymyslieť jedlo, ktoré by ju obsahovalo. Nedávno som vyskúšala krémovú polievku, ktorá sa ukázala byť naozaj chutná. V tejto polievke nájdete okrem špargle aj zemiaky a tiež údenú slaninu. Všetko je pripravené na báze vývaru a môžete v nej cítiť aromatický parmezán.
Recept na kremovú špargľovo-zemiakovú polievku
Ingrediencie:
- 1 liter zeleninového vývaru,
- 4 PL 30% smotany,
- 200 g údenej slaniny,
- 5 zemiakov,
- 250 g zelenej špargle,
- 1 cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice masla,
- hrsť strúhaného parmezánu,
- čajová lyžička sladkej mletej papriky,
- pol čajovej lyžičky štipľavej papriky,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cesnak môžete tiež prelisovať cez špeciálny lis. Na rozpálenej panvici rozpustite maslo a pripravenú zeleninu orestujte.
- Slaninu nakrájajte na kocky a opečte do zhnednutia. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Špargľu opláchnite pod tečúcou vodou, odrežte konce a nakrájajte na menšie kúsky.
- Všetku zeleninu vložte do hrnca, zalejte zeleninovým vývarom a varte na miernom ohni približne 30 minút.
- Keď začne vrieť, odstavte hrniec z ohňa a nechajte vychladnúť. Rozmixujte mixérom na hladkú kašu.
- Nakoniec prilejte smotanu a polievku ochuťte soľou, korením, sladkou a pálivou paprikou. Vrch ozdobíme nastrúhaným parmezánom a opečenou slaninou.
Súvisiace články:
Osviežujúca omáčka ideálna na horúce dni. Výborne chutí s mäsom, chlebom a zeleninou
Vmiešajte karfiol a dajte na panvicu. Aj vašej svokre sa rozžiaria oči
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.