Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Recept na ne sa v našej rodine traduje už viac ako 100 rokov. Moja babička ich podávala s domácim kakaom

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert MacDonald). Keď si spomínam na bezstarostné detstvo, ktoré som trávila s babičkou na vidieku, vybavujú sa mi len samé dobré veci. Najkrajšie a...

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Robert MacDonald).

Keď si spomínam na bezstarostné detstvo, ktoré som trávila s babičkou na vidieku, vybavujú sa mi len samé dobré veci. Najkrajšie a najlepšie spomienky mám na to, ako mi varila a pripravovala chutné dobroty. Táto sladká pochúťka bola jednou z nich a vždy som sa tešila, keď som ju videla na stole. Recept je starý viac ako 100 rokov, ale bol obmenený malými detailmi.

Ako si pripraviť tieto domáce kysnuté koláče?
Foto: shutterstock/Robert MacDonald

Myslím si, že moja babička je naozaj skvelá kuchárka a recepty, ktoré mám od nej, sú toho úžasným príkladom. Stále mám možnosť ochutnávať jej špeciality a zakaždým sa teším, keď pripravuje dobroty, ktoré si pamätám z detstva. Tento recept sa mi spája s prázdninami a raňajkami, ktoré som u nej jedla. Mäkké a sladké kysnuté koláče s džemom, ktoré vždy podávala s teplým kakaom.

Výroba týchto kysnutých koláčov nie je zložitá, ale mali by ste počítať s tým, že vám zaberie veľa času. Výroba cesta nie je až taká jednoduchá, ale konečný výsledok bude stáť za ten čas prípravy. Dodnes si pamätám ich chuť snažím sa ich pripravovať aj doma. Vždy vyjdú a sú chutnejšie ako z nejednej pekárne.

Babkine domáce kysnuté koláče s džemom

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 3 lyžice cukru
  • pohár teplého mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • lyžica margarínu alebo masla
  • veľký pohár obľúbeného džemu
Výroba cesta nie je až taká jednoduchá, ale konečný výsledok bude stáť za ten čas prípravy.
Foto: shutterstock.com/Zagorulko Inka

Spôsob prípravy:

  1. Kysnuté koláče začnite pripravovať tak, že pripravíte kvások. Mlieko zohrejte v hrnci a pridajte doň cukor a premiešajte. Do zmesi rozdrobte droždie a pridajte lyžicu múky. Prísady prikryte utierkou a odložte na teplé miesto asi na 20 minút.
  2. Kým droždie vykysne, rozpustite v hrnci maslo a odložte ho trochu vychladnúť.
  3. Zvyšnú múku nasypte do väčšej misy a zmiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom. Vyšľahajte aj vajcia a vlejte do vykysnutého cesta. Všetko dôkladne vymieste na pružné cesto. Môžete použiť kuchynský robot alebo ruky. Počas miesenia pridávajte vychladnuté maslo.
  4. Pripravené cesto odložte na teplé miesto pod pokrievkou. Nechajte ho tam asi hodinu, malo by zdvojnásobiť svoj objem.
  5. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčený stôl alebo dosku na pečenie. Opäť ho premieste a vyvaľkajte na hrúbku asi 2 cm. Pomocou malého taniera a noža vykrajujte kolieska a opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  6. Vzniknuté kolieska položte na plech vystlaný papierom na pečenie a dbajte na dodržanie správnej vzdialenosti. Prikryte ich utierkou a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
  7. Po tomto čase urobte do každého kotúča priehlbinu a vložte do nej obľúbený džem.
  8. Okraje potrite rozšľahaným vajcom.
  9. Plech s kysnutými koláčmi vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 20 minút dozlatista.
  10. Potom ich nechajte vychladnúť a ak chcete, posypte ich práškovým cukrom.

Tip: Kysnuté koláče možete pred pečením posypať mrveničkou. Takto pripravené budú neodolateľné.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte do džemu namiesto cukru. Nestratí chuť a bude zdravší a menej kalorický

Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Na krehkom cestíčku,… ale nie je to jablkový koláč. Pretriete si oči a neuveríte, o koľko je to chutnejšie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait). Jablkový koláč je kráľovnou jesenného pečenia, ale nie je to jediná vec, ktorou ľudia žijú na jeseň. Existuje…

Vôbec nie kuriatka. Tieto huby sú ešte lepšie na miešané vajíčka

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandra Duda). Jeseň je nepochybne obdobím, keď na stoloch kraľujú huby. Dajú sa z nich pripraviť aromatické omáčky, lahodné…

Skutočná klasika medzi jesenným pečivom. S týmto receptom upečiete slivkový koláč behom chvíľky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko). Sezóna sliviek sa pomaly končí, tak prečo ich nevyužiť v kuchyni. Neviete, čo pripraviť? Slivkový koláč je…

Zabudnite na spľasnutú piškótu. Priateľka cukrárka mi prezradila, v čom spočíva tajomstvo

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya). Každá hostiteľka chce, aby jej piškóta bola mäkká a nadýchaná. Takáto vydarená piškóta je ideálnym základom…

V tejto tekutine namočte bravčové mäso. Rezne budú po vyprážaní chutné a jemné

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Radi jete bravčové rezne a chcete ich dokonale pripraviť? Ak chcete, aby boli ešte lepšie a chrumkavejšie,…

Auto Trendy

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Audi uvádza na trh novú verziu kompaktného modelu A3 PHEV s elektrickým dojazdom až 143 km

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi predstavilo novú plug-in hybridnú verziu modelu A3. V porovnaní so starým modelom inzeruje dvojnásobný elektrický dojazd. Audi predstavilo novú p

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov