7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Ovsené otruby nie sú prvou voľbou, keď idete nakupovať, ale jedno je isté. Oplatí sa mať malé balenie v domácej špajzi. Zaujímavý faktom je, že sú ideálne na občerstvenie počas raňajok, pretože vám dodajú energiu a zasýtia na dlhú dobu. Výhod konzumácie otrúb je viac a naše črevá budú po takomto jedle dokonale fungovať.
Ovsené otruby sú takmer zadarmo
Ovsené otruby sú k dispozícii prakticky v každom obchode, takže nie je problém ich kúpiť. Málokedy sa však vyberú, pretože sa zvyčajne považujú za prísadu napríklad do pečiva a takmer nikdy nehrajú prvé husle. Ovsené otruby sú veľmi cenné, hoci sú vlastne vedľajším produktom mletia obilia. Získavajú sa zo šupky, ktorá sa nedostane do múky.
Ukazuje sa, že ide o obrovskú dávku vlákniny, ktorá je skvelá pre naše črevá. Samozrejme, tento produkt obsahuje ešte mnoho ďalších zdravotných zázrakov, takže to je ďalší argument, prečo po ňom siahnuť a to čo najčastejšie.
Na čo sú otruby dobré?
Ak chcete zistiť, na čo sú ovsené otruby dobré, musíte sa pozrieť na ich zloženie. Začína vlákninou, ktorá je dobrá pre črevá. Pomáha zbaviť telo usadenín. Znižuje hladinu glukózy a krvný tlak v tele. Zasýti na dlhý čas, čím eliminuje záchvaty hladovania. Ovsené otruby sú tiež zdrojom kompletných bielkovín, katalyzátora všetkých procesov v našom tele, ale sú aj cenným zdrojom energie. Málokedy sa spomína, že v zrnách sa nachádza aj selén a zinok, ktoré podporujú imunitu, draslík a horčík, čo je dobré pre činnosť srdca a mozgu a železo, ktoré posilňuje krv a zabraňuje anémii.
Ako správne konzumovať ovsené otruby?
Ovsené otruby by sa nemali konzumovať s pôžitkom, aj keď sa vie, že sú zdravé. Platí staré pravidlo, že aj príliš veľa je málo. Koľko by ste ich teda mali denne zjesť? Stačia dve polievkové lyžice denne. Jedna na raňajky a druhá napríklad na popoludňajšiu desiatu.
Ako konzumovať ovsené otruby? Samozrejme, môžete ich pridať buď do mlieka, alebo do prírodného jogurtu, ale nič vám nebráni pridať ich aj do suchého pečiva, ako zahusťovadlo do polievok, ale môžete ich pridať aj do strúhanky a na palacinky a lievance.
Otruby obsahujú veľa vlákniny. Väčšia konzumácia môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Okrem toho by ich nemali jesť ľudia, ktorí trpia vredovou chorobou žalúdka alebo zápalovým ochorením čriev.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto prekabátite svoj hlad. Tieto raňajky vás zasýtia na dlhšie. Sú najlepšie na chudnutie
Prineste si ich z prechádzky a pripravte si sirup. Využite sezónu a v zime sa zavďačíte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.