7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Ležia v chladničke kilogramy jahôd a čakajú, kým ich spotrebujete? Namiesto pečenia koláčov alebo prípravy koktailov po niekoľkýkrát sa rozhodnite pre babičkin nápoj, ktorý je ideálny na doplnenie zásob v domácej špajzi. Jahodový kompót na zimu je celkom lahôdka, ktorú oceníte najmä po sezóne, keď je červené ovocie drahé, oveľa menej chutné a dostupné len v supermarketoch.
Zaujíma vás, ako čo najlepšie využiť prebytočné jahody? Zabudnite na pečivo, džemy a iné časovo náročné špeciality a vyberte si niečo, čo v babičkinej špajze nikdy nechýbalo. Hovoríme o domácom a šialene chutnom kompóte, ktorý osvieži v horúcich dňoch a poteší aj mimo sezóny – počas jesenných a zimných popoludní.
Čakajú vás kilogramy jahôd? Tento zimný kompót rýchlo pohltí sezónne ovocie
V babičkinej kuchyni nikdy nič neprišlo nazmar, najmä nie sezónne rarity. Teraz je jahôd dostatok, preto sa oplatí pripraviť z nich čo najviac chutných zaváranín a bio špecialít. Jednou z nich je jahodový kompót na zimu, ktorý je nielen chutnou popoludňajšou desiatou, ale aj klasickým doplnkom k večeri.
Ak si myslíte, že jeho príprava je náročná alebo zdĺhavá, veľmi sa mýlite. S naším receptom to pôjde ako po masle. Chuť bude rovnako jedinečná ako v našich bezstarostných detských rokoch, keď nám ho babička alebo mama nalievala do pohárov z tenkého skla.
Čo by sme teda mohli urobiť, aby náš kompót chutil ako ten babičkin? Stačí sa postarať o krásne, zrelé a červené jahody. Toto sezónne ovocie potrebuje len trochu cukru, štedrú porciu vody a ideálne niekoľko malín, citrón alebo rebarboru. Podrobný recept vám prezradíme nižšie.
Babičkin jahodový kompót na zimu. Túto chuť nie je možné napodobniť
Ingrediencie:
- 1 kg jahôd,
- 750 ml vody,
- 150 g cukru,
- 2 PL citrónovej šťavy – možno vynechať.
Spôsob prípravy:
- Pripravte si väčší hrniec a nalejte doň vodu. Keď zovrie, pridajte cukor a miešajte, aby sa rozpustil.
- Teraz do sladkej tekutiny pridajte dôkladne umyté a očistené jahody.
- Priveďte do varu. Od tohto momentu odpočítajte 10 minút. Po uplynutí času vypnite horák.
- Nakoniec do kompótu pridajte citrónovú šťavu. Všetko spolu premiešajte a nalejte do menších pohárov.
- Poháre pevne zaskrutkujte a pasterizujte ich v hrnci vystlanom látkou.
- Nakoniec položte hotové kompótové poháre hore dnom na utierku a nechajte ich na pracovnej doske úplne vychladnúť.
- Po uplynutí tohto času uložte poháre s kompótom na chladné a tmavé miesto. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja babička pridáva túto prísadu do jahodového džemu. Celá rodina si pýta recept
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.