7.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kostasgr).
Jahodový džem podľa babičkinho receptu je letná pochúťka uzavretá v pohári. Bez bacuľatého sezónneho ovocia – najlepšie zo slovenských plodín – sa nezaobídete. Zvyšok sa robí doslova sám, pretože stačí jahody s prísadami zavariť, pochúťku uzavrieť do pohára a postaviť na poličku v špajzi. Tento recept sa nedá napodobniť, je to pre mňa chuť detstva.
Namiesto toho, aby ste opäť kupovali konzervy z obchodu, zvoľte si domáce. Nielenže sú takéto rarity oveľa chutnejšie, ale sú aj bez umelých prísad, konzervačných látok alebo farbív. A čo je najdôležitejšie, môžete sa rozhodnúť aj pre pridaný cukor, ktorý je pre mnohých ľudí ukazovateľom. Takže netreba čakať – je čas vyhrnúť si rukávy a pripraviť jedinečný recept na jahodový džem vašej starej mamy!
Jahodový džem podľa babičkinho receptu je poéziou chutí a sladkým návratom do detstva.
Nemožno poprieť, že domáce výrobky sú tie najlepšie pod slnkom. Platí to pre džúsy, paštéty, konzervy, uhorky či hotové jedlá, ktoré môžu pokojne čakať na svoj rad aj niekoľko mesiacov. Aj jahodový džem je skutočnou raritou. Jeho výnimočná chuť sa dokonale hodí k chlebu, koláčom a zákuskom alebo palacinkám. Preto sa oplatí pripraviť si ho sám, a to z bacuľatých, šťavnatých jahôd zo slovenského pestovania.
Výroba jahodového džemu je hračka. Stačí si kúpiť krásne, šťavnaté ovocie a stráviť trochu času v kuchyni. Zvyšok už pôjde doslova sám! Jahody vložte do hrnca, posypte cukrom a pridajte citrónovú šťavu. Všetko varíme, kým nevznikne krásny džem, ktorý potom preložíme do sklenených pohárov. Je to ideálny spôsob, ako si urobiť zásoby na zimu a čo najlepšie využiť jahody, ktoré, ako viete, v tomto ročnom období chutia najlepšie.
Takýto jahodový džem nenájdete v žiadnom obchode. Babičkina metóda je na zlatú medailu
Ingrediencie:
- 2 kg jahôd,
- 500 g cukru,
- šťava vylisovaná z 2 citrónov.
Spôsob prípravy:
- Začnite dôkladným umytím jahôd a zbavením ich kôstok. Potom ich vložte do misy, posypte cukrom a dôkladne premiešajte.
- Jahody sa potom odšťavia cukrom. Preto sa odporúča nechať ich 24 hodín na chladnom mieste, nie však v chladničke.
- Na druhý deň ich pokvapkajte citrónovou šťavou. Postavte hrniec na horák a varte jahody na miernom ohni tri hodiny.
- Nezabudnite zmes z času na čas premiešať. Takto sa vyhnete pripáleniu a celá sa uvarí rovnomerne.
- Nakoniec si pripravte malé, vypálené poháre a horúci džem do nich nalejte. Poháre pevne uzavrite a otočte ich hore dnom, aby sa viečka uzavreli.
- Nechajte na teplom mieste úplne vychladnúť. Preneste do špajze a môžete si pochutnávať!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime
Je potrebné pri zaváraní poháre otáčať? Odpoveď vás možno prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.