12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HandmadePictures).
Zaujíma vás, ako pripraviť krémovú a ľahkú majonézu? Namiesto hľadania útechy v dózach z obchodu sa rozhodnite pre tú podľa receptu pani Žofie. Nájdete v nej len domáce, lacné výrobky a nula chemikálií v zložení! Táto chuť obohatí šaláty, sendviče a výborne sa hodí ku grilovaným jedlám.
Ani ten najlepší šalát neobháji svoju chuť, ak doň nepridáte trochu dresingu alebo omáčky. Základom mnohých šalátov je klasická majonéza, jedna z najobľúbenejších prísad, ktorú máme vždy po ruke. Stojí však za to vyskúšať domácu verziu, vďaka ktorej na majonézu z obchodu nadobro zabudnete. A to všetko bez toho, aby ste zašpinili veľa riadu a bez použitia kuchynského robota.
Domáca majonéza nemá konkurenciu. Pani Žofka odhaľuje najlepší recept
Regály obchodov sú preplnené rôznymi omáčkami v plastových nádobách a sklenených pohároch. Bohužiaľ, väčšina z nich má dlhý zoznam ingrediencií, ktorý by mal upútať našu pozornosť. Klasické výrobky obsahujú okrem základných surovín aj množstvo konzervačných látok, farbív a neidentifikovaných zlepšovadiel. Domáca majonéza je pritom jednoduché riešenie, ktoré je nielen oveľa chutnejšie, ale určite aj zdravšie.
Pani Žofka ma naučila, ako pripraviť veľký pohár tejto vynikajúcej omáčky za pár minút. Stačí sa postarať o ingrediencie – tu by nemal byť problém, pretože budete potrebovať vajcia, olej, horčicu, citrónovú šťavu a niekoľko korenín. Všetko skombinujeme v správnom poradí a intenzívne vyšľaháme metličkou alebo mixérom. Už po minúte máme zásobu krémovej, ľahkej majonézy, ktorá sa výborne hodí ako prísada do marinád, šalátov alebo sendvičov. Pani Žofia pridáva na záver štedrú porciu kôpru, čím dosiahne krémovú omáčku s originálnou chuťou.
Najjednoduchšia a najlepšia majonéza je tá domáca. Stačí pár ingrediencií a je hotová
Ingrediencie:
- 3 žĺtky,
- polievková lyžica citrónovej šťavy,
- 350 ml kvalitného rastlinného oleja,
- 2 čajové lyžičky horčice,
- pol čajovej lyžičky práškového cukru,
- pol čajovej lyžičky soli,
- štipka mletého čierného korenia,
- optimálne – kôpor, hľuzovky, cesnak, bazalka.
Spôsob prípravy:
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Tip – bielky môžete použiť napríklad na prípravu pusiniek, ktoré sú ideálne na letný dezert.
- Potom žĺtky vložte do vysokej misy spolu s horčicou, citrónovou šťavou, cukrom, soľou a korením.
- Všetky prísady jemne premiešajte metličkou alebo lyžicou a pokračujte v miešaní.
- Počas mixovania alebo ručného šľahania prilievajte olej tenkým prúdom.
- Majonézu šľahajte, kým nie je nadýchaná a krémová. Pripravenú pochúťku vložte do dózy a je hotová.
- Ak máte chuť sa trochu odviazať, pridajte ďalšie produkty, napríklad strúčiky cesnaku, lístky bazalky alebo kôpor. Potom získate dokonalú omáčku s oveľa hlbšou a zaujímavejšou chuťou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Holandskú omáčku robím ako šéfkuchár. Nepoznám lepší recept na vajíčka a zeleninu
Táto omáčka premení každé jedlo. Zamilujete sa do nej. Mäso bude šťavnaté ako broskyňa
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.