12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow).
Existujú dva prístupy k problematike polievok pri diéte: niektorí sa domnievajú, že by mali byť predovšetkým ľahko stráviteľné, zatiaľ čo iní sú toho názoru, že stačí nahradiť smotanu prírodným jogurtom. Prečo však nejsť o niečo ďalej a namiesto obáv z priberania z polievku pripraviť tak, aby podporovala chudnutie?

Foto: shutterstock/sweet marshmallow
Polievka, ktorá je sýta, ale nie tučná
Polievka, ktorá podporuje chudnutie? Predovšetkým by mala byť sýta, aby ste nemali nutkanie občerstviť sa medzi jedlami a aby ste nemali pocit hladu pár okamihov po nej. Tu sú štyri jednoduché recepty na polievky na chudnutie, ktoré sa hodia pre vašu diétu.
Zeleninová polievka s brokolicou
Na prípravu chutnej a chudnutie podporujúcej zeleninovej polievky s brokolicou budete potrebovať:
- 3 litre vody
- brokolica
- 2 mrkvy
- koreň petržlenu
- zeler
- kuracie filé
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- citrónová šťava
- soľ, korenie a provensálske bylinky podľa chuti.

Foto: shutterstock/mama_mia
Zeleninová polievka s brokolicou je nielen sýta, ale aj rýchla na prípravu:
- Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na olivovom oleji.
- Pridáme pretlačený cesnak a krátko orestujeme.
- Zalejeme tromi litrami studenej vody.
- Kuracie prsia nakrájame nadrobno a pridáme do vody.
- Očistíme a nadrobno nakrájame mrkvu, petržlen a zeler. Pridajte do polievky. Varte 30 – 40 minút, kým sa mäso neuvarí a zelenina nezmäkne.
- Pridáme šťavu z polovice citróna a bylinky podľa chuti.
Studená polievka na chudnutie, ideálna na leto
Ďalšou polievkou, ktorá zasýti, ale nie je tučná, je studená polievka. Ak si ju z chladničky prenesiete priamo na tanier, bude to ideálna letná večera.

Foto: shutterstock/Timolina
- 500 ml vody
- 3 – 5 kusov mladej cvikly so stonkami a listim
- 1 uhorka
- zväzok pažítky
- zväzok kôpru
- biely jogurt a kefír
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica octu
- korenie a soľ podľa chuti
- 4 vajcia
Ideálna na leto a netučná polievka, ktorá si nevyžaduje dlhé hodiny strávené v kuchyni:
- Nakrájajte cviklu spolu so stonkami na malé kúsky, vložte ich do hrnca a zalejte vodou. Osolíme a okoreníme. Varte 10 – 15 minút, kým nezmäkne. Nakoniec pridajte nakrájané cviklové listy a varte ešte jednu minútu.
- Odstavíme z platne, pridáme polievkovú lyžicu octu a premiešame.
- Necháme vychladnúť.
- Uhorku nakrájajte na drobné kocky.
- Nasekáme pažítku a kôpor.
- Cesnak nastrúhame alebo prelisujeme cez lis.
- Všetky prísady pridáme k vychladnutej cvikle.
- Prilejeme kefír a jogurt a dôkladne premiešame. V prípade potreby dochuťte soľou a korením.
- Polievku vložíme do chladničky a necháme vychladnúť.
- Vajíčka uvaríme natvrdo a podávame s polievkou.
Paradajková polievka

Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova
Ďalšou zoštíhľujúcou polievkou, ktorej príprava netrvá dlho a je ideálna na letné obdobie, je paradajkový krém. Na prípravu tejto sýtej, ale nie tučnej polievky budete potrebovať:
- 2 litre vody
- 10 šťavnatých paradajok
- 2 mrkvy
- koreň petržlenu
- cibuľu
- čajová lyžička sladkej papriky
- ½ čajovej lyžičky pálivej papriky
- štipka kajenského korenia
- niekoľko lístkov bazalky
- soľ a korenie podľa chuti
Paradajkový krém pripravíte podľa nasledujúcich pokynov:
- Paradajky sparíme (opatrne odrežeme šupku a zalejeme vriacou vodou), ošúpeme. Potom ich nakrájajte na kúsky.
- Petržlen, mrkvu a cibuľu ošúpeme, nakrájame na kúsky a uvaríme.
- Keď zelenina zmäkne, pridajte paradajky a priveďte do varu. Dochutíme soľou, korením, sladkou a pálivou paprikou a kajenským korením. Varte 2 – 3 minúty.
- Odstavte z ohňa, pridajte lístky bazalky a rozmixujte.
- V prípade potreby dochuťte. Podávajte s lístkami bazalky alebo pažítkou.
Paradajkový krém chutí výborne ako teplý, tak aj vychladený.
Kapustová polievka na chudnutie

Foto: shutterstock.com/Tatiana Volgutova
Existuje mnoho variácií na tému sýtej, ale nie tučnej kapustovej polievky, tu je jedna z nich:
- 2 litre vody
- malá kapusta (klasicka biela alebo čínska)
- 3 – 4 jarné cibuľky
- 2 stonky zeleru
- 2 červené papriky
- 5 paradajok
- nové korenie
- korenie
- bazalka a oregano alebo iné obľúbené korenie (okrem soli)
Kapustová polievka sa ľahko pripravuje:
- Zeleninu umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Kapustu nakrájajte.
- Paradajky sparte, ošúpte a nakrájajte na plátky.
- Zeleninu zalejte vodou a za občasného miešania varte do mäkka.
- Dochuťte obľúbeným korením.
Kapustovú polievku môžeme podávať tromi rôznymi spôsobmi: horúcu, keď je uvarená, vychladenú alebo rozmixovanú ako krém.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako uvariť karfiol, aby nebol horký? Jednoduchý trik zjemní jeho chuť
Biela kapusta je kráľovnou jarných šalátov. Pridajte jednu zeleninu a chutí to šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.