12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sweet marshmallow).
Existujú dva prístupy k problematike polievok pri diéte: niektorí sa domnievajú, že by mali byť predovšetkým ľahko stráviteľné, zatiaľ čo iní sú toho názoru, že stačí nahradiť smotanu prírodným jogurtom. Prečo však nejsť o niečo ďalej a namiesto obáv z priberania z polievku pripraviť tak, aby podporovala chudnutie?
Polievka, ktorá je sýta, ale nie tučná
Polievka, ktorá podporuje chudnutie? Predovšetkým by mala byť sýta, aby ste nemali nutkanie občerstviť sa medzi jedlami a aby ste nemali pocit hladu pár okamihov po nej. Tu sú štyri jednoduché recepty na polievky na chudnutie, ktoré sa hodia pre vašu diétu.
Zeleninová polievka s brokolicou
Na prípravu chutnej a chudnutie podporujúcej zeleninovej polievky s brokolicou budete potrebovať:
- 3 litre vody
- brokolica
- 2 mrkvy
- koreň petržlenu
- zeler
- kuracie filé
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- citrónová šťava
- soľ, korenie a provensálske bylinky podľa chuti.
Zeleninová polievka s brokolicou je nielen sýta, ale aj rýchla na prípravu:
- Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na olivovom oleji.
- Pridáme pretlačený cesnak a krátko orestujeme.
- Zalejeme tromi litrami studenej vody.
- Kuracie prsia nakrájame nadrobno a pridáme do vody.
- Očistíme a nadrobno nakrájame mrkvu, petržlen a zeler. Pridajte do polievky. Varte 30 – 40 minút, kým sa mäso neuvarí a zelenina nezmäkne.
- Pridáme šťavu z polovice citróna a bylinky podľa chuti.
Studená polievka na chudnutie, ideálna na leto
Ďalšou polievkou, ktorá zasýti, ale nie je tučná, je studená polievka. Ak si ju z chladničky prenesiete priamo na tanier, bude to ideálna letná večera.
- 500 ml vody
- 3 – 5 kusov mladej cvikly so stonkami a listim
- 1 uhorka
- zväzok pažítky
- zväzok kôpru
- biely jogurt a kefír
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica octu
- korenie a soľ podľa chuti
- 4 vajcia
Ideálna na leto a netučná polievka, ktorá si nevyžaduje dlhé hodiny strávené v kuchyni:
- Nakrájajte cviklu spolu so stonkami na malé kúsky, vložte ich do hrnca a zalejte vodou. Osolíme a okoreníme. Varte 10 – 15 minút, kým nezmäkne. Nakoniec pridajte nakrájané cviklové listy a varte ešte jednu minútu.
- Odstavíme z platne, pridáme polievkovú lyžicu octu a premiešame.
- Necháme vychladnúť.
- Uhorku nakrájajte na drobné kocky.
- Nasekáme pažítku a kôpor.
- Cesnak nastrúhame alebo prelisujeme cez lis.
- Všetky prísady pridáme k vychladnutej cvikle.
- Prilejeme kefír a jogurt a dôkladne premiešame. V prípade potreby dochuťte soľou a korením.
- Polievku vložíme do chladničky a necháme vychladnúť.
- Vajíčka uvaríme natvrdo a podávame s polievkou.
Paradajková polievka
Ďalšou zoštíhľujúcou polievkou, ktorej príprava netrvá dlho a je ideálna na letné obdobie, je paradajkový krém. Na prípravu tejto sýtej, ale nie tučnej polievky budete potrebovať:
- 2 litre vody
- 10 šťavnatých paradajok
- 2 mrkvy
- koreň petržlenu
- cibuľu
- čajová lyžička sladkej papriky
- ½ čajovej lyžičky pálivej papriky
- štipka kajenského korenia
- niekoľko lístkov bazalky
- soľ a korenie podľa chuti
Paradajkový krém pripravíte podľa nasledujúcich pokynov:
- Paradajky sparíme (opatrne odrežeme šupku a zalejeme vriacou vodou), ošúpeme. Potom ich nakrájajte na kúsky.
- Petržlen, mrkvu a cibuľu ošúpeme, nakrájame na kúsky a uvaríme.
- Keď zelenina zmäkne, pridajte paradajky a priveďte do varu. Dochutíme soľou, korením, sladkou a pálivou paprikou a kajenským korením. Varte 2 – 3 minúty.
- Odstavte z ohňa, pridajte lístky bazalky a rozmixujte.
- V prípade potreby dochuťte. Podávajte s lístkami bazalky alebo pažítkou.
Paradajkový krém chutí výborne ako teplý, tak aj vychladený.
Kapustová polievka na chudnutie
Existuje mnoho variácií na tému sýtej, ale nie tučnej kapustovej polievky, tu je jedna z nich:
- 2 litre vody
- malá kapusta (klasicka biela alebo čínska)
- 3 – 4 jarné cibuľky
- 2 stonky zeleru
- 2 červené papriky
- 5 paradajok
- nové korenie
- korenie
- bazalka a oregano alebo iné obľúbené korenie (okrem soli)
Kapustová polievka sa ľahko pripravuje:
- Zeleninu umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Kapustu nakrájajte.
- Paradajky sparte, ošúpte a nakrájajte na plátky.
- Zeleninu zalejte vodou a za občasného miešania varte do mäkka.
- Dochuťte obľúbeným korením.
Kapustovú polievku môžeme podávať tromi rôznymi spôsobmi: horúcu, keď je uvarená, vychladenú alebo rozmixovanú ako krém.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako uvariť karfiol, aby nebol horký? Jednoduchý trik zjemní jeho chuť
Biela kapusta je kráľovnou jarných šalátov. Pridajte jednu zeleninu a chutí to šialene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.