12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Catherine_P).
Môžete sa otráviť zelenou fazuľkou? Radšej buďte opatrní. Hoci si to nie každý uvedomuje, je to možné. Všetko kvôli určitej chemickej zlúčenine, ktorá sa v surovej zelenine prirodzene vyskytuje.
Pre mnohých ľudí sú zelené fazuľky neoddeliteľným znakom leta. Už roky je aj u nás doma letnou prílohou k večeri. Uvarená so soľou a cukrom, poliata maslom a strúhankou Je to raj v ústach a rodina jej nedokáže odolať. Zaujímavé je, že aj deti si z nej odhryznú. Ukázalo sa však, že zelenina nám môže spôsobiť škytavku. Všetko kvôli nesprávnej príprave.
Môžete sa otráviť zelenou fazuľkou? Dávajte pozor a nemýľte sa
Nie každý vie, že zelená fazuľka, podobne ako napríklad zemiaky, obsahuje látky, ktoré sú pre nás jedovaté. Po správnom spracovaní však zmiznú, takže ich môžeme jesť. Ak zjeme tepelne neupravenú fazuľu, môžeme dostať otravu jedlom, nevoľnosť, zvracanie a hnačku.
Z tohto dôvodu by sa mala zelenina variť minimálne 10 minút vo vode, aby nám neublížila. Tým sa zabezpečí, že škodlivá zlúčenina (fázín) unikne. Okrem toho buďte opatrní, pretože veľké množstvo fazule môže u niektorých ľudí spôsobiť nepríjemné nadúvanie. Našťastie sa tomu môžete vyhnúť. Ako?
Ako správne variť zelenú fazuľku? Zabránite tak nadúvaniu
Existuje jednoduchý trik na varenie fazule, ktorý zabráni nadúvaniu. V prvom kroku nezabudnite odrezať konce zeleniny. Potom zeleninu vhoďte do vriacej vody, ale hrniec neprikrývajte – potrebná je cirkulácia vzduchu. Dajte si tiež pozor na pridávanie soli do vody, ktorá môže u ľudí s citlivým žalúdkom spôsobiť plynatosť. Predtým, ako fazuľu vyberiete a naservírujete rodine, sa tiež uistite, že každý struk je mäkký.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Záhradkári, v týchto týždňoch je posledný čas na výsadbu fazule. V sezóne prinesie bohatú úrodu
Zelená fazuľka v tomto vydaní je božská. Ako ju nakladáte? Všimnite si jednu dôležitú vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.