13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dar1930).
Biela zeleninová krémová polievka bola jedným z jedál na svadbe mojich priateľov. Zvyčajne na svadbách vládne vývar a vnútornosti, ale nevesta a ženích sa postarali aj o hostí, ktorí nejedia mäso. Hnaná zvedavosťou som sa rozhodla odložiť vývar v prospech bielej smotanovej polievky. Bola výborná, ale pri varení doma som recept obohatila o jedno korenie. Moji blízki sú vo vytržení.
Biela zeleninová krémová polievka je u nás doma už nejaký čas hitom večere, a to vďaka svadbe kamarátky. Na svadbe bolo veľa ľudí, ktorí nejedli mäso, takže nevesta a ženích sa snažili svojim hosťom vyjsť v ústrety a pripravili bezmäsité jedlá. Jedným z nich bola krémová polievka z bielej zeleniny podávaná s bylinkovými krutónmi. Na svadbách sa zvyčajne rozhodujem pre bryndzu, ale teraz som sa rozhodla vyskúšať niečo iné. Krém z bielej zeleniny sa mi spájal s jedlom podávaným v drahých reštauráciách a bol som zvedavý na chuť polievky varenej v zeleninovom vývare. Vyskúšala som ju a bola som nadšená.
Polievka bola na jednej strane jemná, ale bolo v nej cítiť cesnak a bylinky. Ja však doma varím krém z bielej zeleniny a rozhodla som sa pridať do polievky štipku môjho obľúbeného korenia, muškátového orieška. Bol to hit. Na rodinné stretnutia už vývar nevarím – na bielom kréme si všetci pochutnávajú. Niektorým ju podávam s krutónmi, iným so slaninovými lupienkami. Každý ju zje tak, ako chce.
Biela zeleninová krémová polievka. Pridám jedno korenie a je to lepšie
Ingrediencie:
- 1 koreň zeleru,
- 3 malé paštrnáky
- biela časť veľkého póru,
- 2 cibule,
- 3-4 zemiaky,
- 3-4 strúčiky cesnaku,
- približne. 200 ml kyslej smotany,
- soľ, korenie, muškátový oriešok, bobkový list,
- maslo alebo olej na vyprážanie,
- bylinkové krutóny na podávanie.
Biela zeleninová krémová polievka – ako na to:
- Zeleninu ošúpte a nakrájajte. Zeler a petržlen nakrájajte nahrubo, pór a cibuľu nadrobno, zemiaky na kocky a cesnak prelisujte.
- Pripravte si hrniec alebo veľký široký hrniec a rozohrejte v ňom 2 lyžice masla alebo olivového oleja. Malo by ho byť toľko, aby pokryl celé dno.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a pór a restujte, kým nezesklovatie, potom pridajte zvyšok zeleniny a restujte, kým miestami nezhnedne.
- Osmaženú zeleninu zalejte vodou alebo ľahkým zeleninovým vývarom, malo by stačiť 700 ml. Dochuťte soľou a bobkovým listom. Dusíme, kým všetka zelenina nezmäkne.
- Keď je zelenina mäkká, pridajte temperovanú smotanu a prípadne trochu syra feta alebo taveného syra, ak chcete polievku príjemne krémovo ochutiť.
- Potom odstráňte bobkové listy a všetko rozmixujte ručným mixérom na hladký krém. Polievku podľa chuti dochuťte korením a muškátovým orieškom a ešte niekoľko minút povarte.
Krémovú polievku podávajte horúcu s chlebom, krutónmi alebo chrumkami zo slaniny. Môžete ju tiež ozdobiť nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou alebo pridať mrkvové alebo batátové lupienky. Nedávno som ju podávala s popcornom – všetkým veľmi chutila.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajková krémová polievka, ktorá prekoná ostatné. Najlepšie chutí s týmto druhom zeleniny
Špargľová polievka v „mamičkovskej“ verzii. Nebude zelená, ale bude krémová a chutná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.