13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/minadezhda).
Prezreté a takmer čierne banány sú každým dňom bližšie a bližšie k odpadkovému košu. Namiesto plytvania cenným produktom je lepšie pripraviť z neho chutný banánový chlieb. Ukazuje sa, že je to najmenej lákavé a dlhotrvajúce ovocie, ktoré si vytvorí mimoriadne sladkú chuť a lahodnú vôňu. Stačí pár minút miešania a hodina pečenia, aby ste si vychutnali domácu pochúťku.
Vláčny banánový chlieb – nákupný zoznam
Chuť na sladké sa objaví náhle a nepustí, kým nie je uspokojená. Ak chcete dodržať pevné predsavzatie vyhýbať sa nezdravým sladkostiam, ako sa len dá, zvoľte si diétnejšiu alternatívu. Hovoríme o banánovom chlebe, aromatickom a vláčnom pečive, ktoré v každom kúsku spája sladkosť banánov s ľahkou chuťou vlašských orechov. Je ideálny nielen na rastúci hlad, ale aj na rýchle raňajky alebo lenivý popoludňajší snack.
Ingrediencie na banánový chlieb:
- 250 g pšeničnej múky,
- 4 dobre zrelé banány,
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny,
- ¼ čajovej lyžičky soli,
- ½ čajovej lyžičky práškovej škorice,
- 115 g masla,
- 120 g hnedého cukru,
- 2 veľké vajcia,
- 80 g bieleho jogurtu,
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,
- voliteľne: 100 g vlašských orechov.
Osvedčený recept na banánový chlieb
- Ošúpané banány vložte do čistej misky a vidličkou ich roztlačte na hladkú kašu. V inej miske zmiešajte preosiatu pšeničnú múku, sódu bikarbónu, škoricu a soľ.
- Banánové pyré zmiešajte s rozpusteným maslom a hnedým cukrom. Potom po jednom zašľahajte vajcia izbovej teploty a po každom krátko premiešajte. Nakoniec pridajte jogurt a vanilkový extrakt.
- Suché prísady pridajte k mokrým a jemne premiešajte silikónovou stierkou. V tejto fáze môžete pridať aj nasekané vlašské orechy.
- Cesto vložte do tortovej formy s rozmermi 23 × 13 cm, vystlanej papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C (dolný a horný ohrev).
- Ako dlho piecť banánový chlieb? Koláč nechajte v dobre vyhriatej rúre približne hodinu. Chlieb môžete otestovať suchou tyčinkou 5 – 10 minút pred jeho vybratím.
- Hotový banánový chlieb vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť. Keď dosiahne izbovú teplotu, môžete ho bezpečne vybrať z formy na chlieb. Dobrú chuť!
Ako skladovať banánový chlieb po upečení?
Chutný, nadýchaný a vlhký banánový chlieb je skvelou voľbou na obed alebo na poludňajší snack. Ak s upečeným pečivom nenakladáte v ten istý deň, dbajte na jeho správne uskladnenie. Najlepšie je vložiť ho do vzduchotesnej nádoby a potom umiestniť do chladničky. Keď ho vyberiete, stačí chvíľu počkať alebo ho na pár sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre.
Stojí za to vedieť, že banánový chlieb je vhodný na zmrazenie. Najlepšie je uložiť ho do mrazničky ešte čerstvý, ale úplne vychladnutý. V týchto podmienkach vydrží aj niekoľko mesiacov. Ak sa však rozhodnete uchovávať banánový chlieb pri izbovej teplote, snažte sa sladké pečivo skonzumovať najneskôr do dvoch dní.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento nadýchaný koláč s čerešňami zmizne z taniera v okamihu. Recept naň je detskou hrou
Vždy, keď robím tento koláč, všetci ma žiadajú o recept. Jeden plech nestačí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.