29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).
Jedlá z čias socializmu sa v súčasnosti netešia veľkej úcte a niektoré sú dokonca odsudzované. Dnes vám však pripomenieme pokrm z tohto obdobia, na ktorý mnohí neprávom zabudli, čo je veľká škoda, pretože pred niekoľkými desaťročiami bol celkom luxusný. Ako sa táto hovädzinka pripravuje? Vyberte si konkrétne mäso.
V mysliach dnešných mladých ľudí je kuchyňa éry socializmu jednoduchá, niekedy dokonca chudobná a pozostáva z vecí, na ktoré je nepríjemné sa aj pozerať, nieto ich s chuťou jesť. Ako príklad si zoberme bravčové vnútornosti, želé alebo mliečnu polievku. A hoci sa mnohí ľudia pri tejto myšlienke mračia, sú aj takí, ktorí na jedlá z tohto obdobia spomínajú s láskou.
Jedným z takýchto jedál socialistickej kuchyne je pečená hovädzia kotleta, ktorý sa povinne podáva s dusenou cibuľou alebo hubami. Táto hovädzinka sa mohla pripraviť na dva spôsoby – ako jeden kus dobre opečeného mäsa alebo ako rezeň vytvorený z nasekaného mäsa. V tých časoch to bola skutočná pochúťka a hoci sa v tom čase jedlo pomerne málo hovädzieho mäsa, bol to pokrm, ktorý sa podával doma pri významných príležitostiach a v reštauráciách si ho vychutnávala elita. Najlepšie na tento recept je hovädzie mäso, a hoci existuje aj bravčová verzia, nemožno poprieť, že hovädzina chutí výborne. Je čas osviežiť tento recept, ktorý si naši starší príbuzní vychutnávali na večierkoch a v reštauráciách.
Ikonické jedlo z čias socializmu. Ako ho pripraviť?
Ingrediencie:
- 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa, najlepšie zo sviečkovej alebo stehna,
- soľ a korenie,
- 3-4 stredne veľké cibule,
- tuk na vyprážanie,
- pšeničná múka,
- vajce – nepovinné.
Pečená hovädzina – ako na to:
- Hovädzie mäso osušíme a nakrájame nadrobno – ako na tatarák. Ak nechcete strácať čas, môžete hovädzie mäso pomlieť na hrubom mlynčeku, ale rozhodne chutnejšie rezne vzniknú z nakrájaného mäsa.
- Do nakrájaného mäsa môžete rozšľahať vajce, aby sa spojilo. Potom ho ochutíme soľou a korením. Môžete pridať aj polovicu nastrúhanej cibule. Celú zmes premiesime rovnako ako pri mletých mäsových guľkách. Ak použijete tučnejšie hovädzie mäso, vajce nie je potrebné.
- Z mäsovej zmesi vytvarujte okrúhle, sploštené rezne. Potom ich obaľte v pšeničnej múke. Medzitým si na panvici rozohrejte veľké množstvo tuku. Tuk by mal pokryť celý povrch panvice.
- Hovädzie kotlety opečte na pomerne silnom horáku z oboch strán. Nesmažte ich však príliš dlho, aby neboli tvrdé.
- Osmažené kotlety vyberte z panvice, pridajte trochu oleja a pridajte cibuľu nakrájanú na kolieska. Znížte výkon horáka a opečte cibuľu do zlatista. Môžete pridať štipku cukru a trochu soli.
Hovädzie kotlety podávajte so zemiakovou kašou alebo pohánkovými krúpami a dusenou cibuľou. Môžete pridať aj opečené huby – z takéhoto jedla nebude nikto sklamaný, a ak si niekto myslí, že kuchyňa v socializme bola chudobná a mdlá, po ochutnaní tohto jedla zmení názor.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedysi bolo zakázané variť polievku počas búrky. Babičky hovoria, že stará múdrosť skrýva pravdu
Švajčiarske zemiakové placky sú iné ako tie naše. Vďaka tejto metóde sú šialene chrumkavé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.