Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Za socializmu sa pri tejto myšlienke každému zbiehali slinky, no dnes sme na to už zabudli. Ako sa robia takéto kotlety? Len z tohto mäsa

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Jedlá z čias socializmu sa v súčasnosti netešia veľkej úcte a niektoré sú dokonca odsudzované. Dnes vám však pripomenieme pokrm z tohto obdobia,...

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).

Jedlá z čias socializmu sa v súčasnosti netešia veľkej úcte a niektoré sú dokonca odsudzované. Dnes vám však pripomenieme pokrm z tohto obdobia, na ktorý mnohí neprávom zabudli, čo je veľká škoda, pretože pred niekoľkými desaťročiami bol celkom luxusný. Ako sa táto hovädzinka pripravuje? Vyberte si konkrétne mäso.

Ako urobiť hovädzinku s cibuľou s čias socializmu
Foto: shutterstock/hlphoto

V mysliach dnešných mladých ľudí je kuchyňa éry socializmu jednoduchá, niekedy dokonca chudobná a pozostáva z vecí, na ktoré je nepríjemné sa aj pozerať, nieto ich s chuťou jesť. Ako príklad si zoberme bravčové vnútornosti, želé alebo mliečnu polievku. A hoci sa mnohí ľudia pri tejto myšlienke mračia, sú aj takí, ktorí na jedlá z tohto obdobia spomínajú s láskou.

Jedným z takýchto jedál socialistickej kuchyne je pečená hovädzia kotleta, ktorý sa povinne podáva s dusenou cibuľou alebo hubami. Táto hovädzinka sa mohla pripraviť na dva spôsoby – ako jeden kus dobre opečeného mäsa alebo ako rezeň vytvorený z nasekaného mäsa. V tých časoch to bola skutočná pochúťka a hoci sa v tom čase jedlo pomerne málo hovädzieho mäsa, bol to pokrm, ktorý sa podával doma pri významných príležitostiach a v reštauráciách si ho vychutnávala elita. Najlepšie na tento recept je hovädzie mäso, a hoci existuje aj bravčová verzia, nemožno poprieť, že hovädzina chutí výborne. Je čas osviežiť tento recept, ktorý si naši starší príbuzní vychutnávali na večierkoch a v reštauráciách.

Ikonické jedlo z čias socializmu. Ako ho pripraviť?


Ingrediencie:

  • 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa, najlepšie zo sviečkovej alebo stehna,
  • soľ a korenie,
  • 3-4 stredne veľké cibule,
  • tuk na vyprážanie,
  • pšeničná múka,
  • vajce – nepovinné.
Grilovaný hovädzí steak z rebier podávaný s hubovou omáčkou, šalátom a zemiakovými hranolčekmi
Foto: shutterstock/Paul Cowan


Pečená hovädzina – ako na to:

  1. Hovädzie mäso osušíme a nakrájame nadrobno – ako na tatarák. Ak nechcete strácať čas, môžete hovädzie mäso pomlieť na hrubom mlynčeku, ale rozhodne chutnejšie rezne vzniknú z nakrájaného mäsa.
  2. Do nakrájaného mäsa môžete rozšľahať vajce, aby sa spojilo. Potom ho ochutíme soľou a korením. Môžete pridať aj polovicu nastrúhanej cibule. Celú zmes premiesime rovnako ako pri mletých mäsových guľkách. Ak použijete tučnejšie hovädzie mäso, vajce nie je potrebné.
  3. Z mäsovej zmesi vytvarujte okrúhle, sploštené rezne. Potom ich obaľte v pšeničnej múke. Medzitým si na panvici rozohrejte veľké množstvo tuku. Tuk by mal pokryť celý povrch panvice.
  4. Hovädzie kotlety opečte na pomerne silnom horáku z oboch strán. Nesmažte ich však príliš dlho, aby neboli tvrdé.
  5. Osmažené kotlety vyberte z panvice, pridajte trochu oleja a pridajte cibuľu nakrájanú na kolieska. Znížte výkon horáka a opečte cibuľu do zlatista. Môžete pridať štipku cukru a trochu soli.

Hovädzie kotlety podávajte so zemiakovou kašou alebo pohánkovými krúpami a dusenou cibuľou. Môžete pridať aj opečené huby – z takéhoto jedla nebude nikto sklamaný, a ak si niekto myslí, že kuchyňa v socializme bola chudobná a mdlá, po ochutnaní tohto jedla zmení názor.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedysi bolo zakázané variť polievku počas búrky. Babičky hovoria, že stará múdrosť skrýva pravdu

Švajčiarske zemiakové placky sú iné ako tie naše. Vďaka tejto metóde sú šialene chrumkavé


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov