26.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natasha Breen).
Príprava cesta na pirohy je naozaj jednoduchá, ale mnohí ľudia sa sťažujú, že s ňou majú problémy. Určite sa dopúšťajú banálnych chýb, vďaka ktorým je cesto gumové a tvrdé. Ako sa tomu dá predísť? Tu sú tipy, vďaka ktorým budú pirohy chutné.
Pirohy sú kultovým jedlom, na ktorom si pochutnávajú všetci Slováci. Jeho príprava však niektorým ľuďom spôsobuje problémy. Tieto cenné rady však raz a navždy zmenia prípravu pirohov.
Čo robiť, keď je cesto na pirohy príliš tvrdé? Problém môže spočívať v múke
Málokto si uvedomuje, že nevydarené cesto na pirohy môže súvisieť s výberom nesprávnej múky. Je dôležité vybrať múku s nízkym obsahom bielkovín, napríklad múku typu „00“ alebo pšeničnú múku typu 450 (tortová múka). Múka s nižším obsahom bielkovín urobí cesto mäkším a pružnejším, vďaka čomu sa pirohy ľahšie zlepia.
Neviete, ako pripraviť dokonalé cesto na pirohy? Teraz sa to zmení
Ďalšou chybou, ktorá sa pri výrobe pirohov najčastejšie robí, je príliš dlhé miesenie. Ak to budeme robiť príliš dlho, vytvorí sa lepok, ktorý spôsobí, že cesto bude tvrdé a gumové. Stačí, ak cesto vymiesite do hladkej gule a potom ho odložíte na pol hodiny. Vďaka tomu bude oveľa mäkšie.
Problém spočíva aj v pridávaní studenej vody alebo studeného mlieka. Mali by ste pridávať len teplé tekutiny, ktoré pomôžu zmäkčiť múku, čím sa cesto stane pružnejším a ľahšie sa formuje.
Ďalšou a pomerne častou chybou je pridávanie vajec. Pridaním vajec do cesta sa cesto stáva tvrdým a nechutným. Preto sa oplatí úplne upustiť od tejto zložky. Na prípravu dokonalého cesta na pirohy nie sú vajíčka potrebné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.