18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angelika Heine).
Jedným z najcharakteristickejších jedál nemeckej kuchyne je pochúťka, ktorej obdobu nájdete aj u nás. Hoci na prípravu kartoffelsalatu (nemecký zemiakový šalát) neexistuje len jediný osvedčený recept, základom sú vždy varené zemiaky, uhorky a cibuľa. Recept je ideálny na zápasy majstrovstiev Európy vo futbale.
Zemiakový šalát nazývaný kartoffelsalat je jedným z najtradičnejších nemeckých jedál. Klamlivo pripomína sliezsky zemiakový šalát s údenou slaninou a nakladanými uhorkami. Tento šalát je obľúbený najmä počas Štedrého večera, ale pripravuje sa aj hocikedy na obed. Vynikajúco chutí vďaka použitiu sezónnej zeleniny, ako sú zemiaky, cibuľa a nakladaná uhorka.
Ikonický recept z nemeckej kuchyne. Potrebujete len jednu ingredienciu
Pre tradičný recept na kartoffelsalat vyberte typické šalátové zemiaky, ktoré sa pri varení nerozpadávajú. Podľa niektorých by ste ich mali ošúpať ešte horúce, no šupky môžete nechať a pripraviť šalát týmto spôsobom. V každej domácnosti sa pripravuje trochu inak. Ako prísady do šalátu môžete použiť mrkvu, reďkovky, zeler, nakladané alebo marinované uhorky a dokonca aj klobásu, údenú slaninu alebo filé zo sleďa. Verzia s majonézou sa zvyčajne pripravuje deň pred podávaním.
Recept na tradičný kartoffelsalat
Ingrediencie:
- jeden kilogram zemiakov
- cibuľa,
- 150 g nakladaných uhoriek,
- 3 PL repkového oleja,
- 4 PL majonézy,
- 1 PL horčica,
- petržlenová vňať,
- 2 PL vínneho octu,
- soľ a korenie podľa chuti.
Príprava krok za krokom:
- Zemiaky na šalát najprv dôkladne vydrhnite kefkou a uvarte ich v šupke. Varte desať minút v celku v osolenej vode. Po uvarení ich hneď nesceďte, ale nechajte ich ešte niekoľko minút zakryté vo vode. Po vychladnutí nakrájajte zemiaky na plátky alebo kocky. Zemiaky môžete tiež preliať studenou vodou a zbaviť ich šupiek.
- Pripravte si zálievku na zemiaky. Nakrájajte cibuľu nadrobno a krátko ju povarte vo vývare. Vývar stiahnite z ohňa a pridajte olej, vínny ocot, horčicu a korenie a dôkladne premiešajte. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Zemiaky vložte do marinády a medzitým nakrájajte uhorky na kocky. Pridajte ich k zemiakom, pridajte petržlenovú vňať a jemne premiešajte.
- Ak chceme verziu s majonézou,… zemiaky scedíme z marinády (to čo zemiaky nenasali) a zmiešame ich s majonézou. Šalát uložte do chladničky aspoň na hodinu, aby sa chute spojili. Najlepšie sa podáva k bravčovým rezňom alebo pečenému mäsu.
Kedy je najlepší čas na konzumáciu kartoffelsalatu? To každý vie … počas zápasu nemeckej reprezentácie a iných zápasov EURO 2024 alebo v ktorýkoľvek iný deň!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slováci si túto grécku pochúťku pochvaľujú. V lete bude najlepším doplnkom
Holandskú omáčku robím ako šéfkuchár. Nepoznám lepší recept na vajíčka a zeleninu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.