18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini).
Čerešne sú jedným z najchutnejších sezónnych plodov, ale oplatí sa ich jesť nielen pre ich chuť. Čerešne majú mnoho výživových a zdravie podporujúcich vlastností. Nehovoríme len o samotných plodoch, ale aj o stopkách, ktoré by sme rozhodne nemali vyhadzovať.
Prečo treba jesť čerešne?
Sezóna čerešní trvá od júna do konca augusta, preto si mnohí ľudia ich chuť spájajú s letom. Vtedy sa určite oplatí zaradiť ich do svojho jedálnička, pretože čerešne sú skutočnou vitamínovou bombou.
Čerešne sú skvelým zdrojom draslíka, vápnika, železa, horčíka a jódu, ale obsahujú aj vitamíny skupiny B, betakarotén a vitamín C. Čerešne pozostávajú z 80 % vody a napriek sladkej chuti majú nízky obsah kalórií a nízky glykemický index.
Konzumácia čerešní zlepšuje fungovanie kardiovaskulárneho systému vďaka prítomnosti draslíka, ktorý je okrem iného potrebný pre správne fungovanie srdca a reguláciu krvného tlaku. Za zmienku stojí aj to, že prítomnosť vitamínu B5 v čerešniach je mimoriadne užitočná pri liečbe dny, takže čerešne by mali byť zaradené do jedálneho lístka ľudí trpiacich týmto ochorením.
Čerešne sú tiež bohaté na antioxidanty, z ktorých najviac sa nachádza v tmavočervených a bordových plodoch. Antioxidanty spomaľujú proces starnutia a chránia telo pred mnohými chorobami.
Tým sa však zdravie podporujúce vlastnosti čerešní nekončia. Tieto sezónne plody podporujú tvorbu hormónov štítnej žľazy, zlepšujú činnosť tráviacej sústavy, priaznivo pôsobia na stav pokožky a podieľajú sa na procese odkyslenia organizmu.
Prečo by sme nemali vyhadzovať stopky čerešní?
Stopky čerešní sú rovnako ako ich plody vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov. Okrem iného obsahujú vitamíny A, B2, C, meď, mangán a draslík. Antioxidanty a antokyány, prírodné zlúčeniny rastlinného pôvodu, ktoré sú farbivami patriacimi do skupiny polyfenolov flavonoidov, sa vyznačujú protizápalovými, protirakovinovými a antiaterosklerotickými účinkami.
Majú blahodarný vplyv na nervový a kardiovaskulárny systém, pozitívne pôsobia na zrak, pretože zlepšujú ostrosť videnia a pomáhajú pri videní po súmraku, znižujú opuchy a pomáhajú zbaviť telo rôznych druhov nečistôt.
Odvar z čerešňových stopiek – ako ho pripraviť?
Ak chcete svojmu telu dodať vitamíny a minerály z čerešňových stopiek, výborným spôsobom je pripraviť si z nich odvar.
Stopky čerešní dôkladne umyte a nakrájajte. Čajovú lyžičku nakrájaných stopiek nasypte do pohára a zalejte ich vriacou vodou. Celú zmes varte 15 minút a odvar preceďte. Tento odvar z čerešňových stopiek pite dvakrát denne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Odšťavovanie tejto zeleniny je najlepšie na chudnutie, máme ju doma. „Pijeme a chudneme“
Táto šťava je pokladom zdravia. Ľahko si ju pripravíte doma
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.